Muis en toetsenbord delen met andere PC via PowerToys

Stefan
Muis en toetsenbord delen met andere PC via PowerToys

Als u over meerdere computers beschikt in hetzelfde computer netwerk, dan kunt u via PowerToys uw muis en toetsenbord delen met een andere computer.

Dit houdt in dat u een andere computer in het netwerk kunt bedienen via één toetsenbord en muis. Dit is mogelijk via de “Mouse without borders” functie in Microsoft PowerToys.

“Mouse without borders” werkt door een beveiligde verbinding op te zetten tussen twee computers via PowerToys. Wanneer de twee computers met elkaar verbonden zijn kunt u door uw muis naar de rand van het scherm te brengen uw muis overbrengen naar de andere computer. Hierna is ook meteen de input van het toetsenbord beschikbaar op de andere computer. Het stelt u dus instaat om een andere computer te bedienen zonder een tweede toetsenbord of muis.

PowerToys is gratis te gebruiken en kan op iedere computer met Windows, zoals Windows 11 en Windows 10 worden geïnstalleerd. Dit is hoe het werkt.

Muis en toetsenbord delen met andere PC via PowerToys

Om te beginnen dient u PowerToys te installeren. U kunt PowerToys downloaden naar uw computer en gratis installeren. U dient PowerToys op beide computers te installeren.

Klik vervolgens op de computer met aangesloten muis en toetsenbord op “Mouse without borders”. Klik hierna op “Instellingen openen”.

Mouse without borders instellingen openen

Schakel op de host computer de functie “Mouse without borders” in.

Mouse without borders inschakelen

Klik op de knop “Nieuwe toets” om een beveiligingssleutel aan te maken. Kopieer de sleutel als de “Hostnaam van dit apparaat”.

Beveiligingssleutel en hostnaam

Ga nu naar de computer waarmee u de muis wilt delen. Ook hier dient PowerToys geïnstalleerd te zijn.

Schakel de optie “Mouse with borders” in zoals we dat eerder gedaan hebben. U heeft nu de beveiligingssleutel nodig die we aangemaakt hebben alsmede de “hostnaam van dit apparaat” (van de andere computer).

Plak de beveiligingssleutel in het tekstvak en plak de hostnaam van de host computer. Klik op “verbinding maken”.

verbinding maken met andere computer

Terwijl de verbinding tot stand komt, ziet u ook een nieuwe sectie “Apparaatindeling” die de beschikbare beeldschermen toont. Met deze instelling kunt u de schermvolgordes verslepen en opnieuw rangschikken zodat ze overeenkomen met de fysieke locatie van de beeldschermen. De groene rand geeft aan waar de muiscursor zich bevindt en u kunt de knop “Verbindingen vernieuwen” knop gebruiken om deze functie te gebruiken.

De verbinding blijft altijd actief, echter u kunt de functie altijd uitschakelen. Als u de functie weer inschakelt, zouden de apparaten automatisch opnieuw verbinding moeten maken.
Bovendien kunt u in het gedeelte “Gedrag” de functies kiezen die beschikbaar zijn wanneer u de deze functie gebruikt, waaronder de mogelijkheid om het klembord te delen en bestanden te verzenden tussen beide computers.

mouse without borders overige opties

Helemaal onderin staan nog wat aanvullende toetsencombinaties die u kunt gebruikt om beide computers makkelijker te bedienen. Deze kunt u eventueel aanpassen naar wens.

Sneltoetsen toetsenbord

Naast deze functie “Mouse without borders” biedt PowerToys nog meer functies zoals:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *