Software uitvoeren als administrator zonder wachtwoord

Stefan
Software uitvoeren als administrator zonder wachtwoord

Als u een standaardaccount in Windows gebruikt zonder administrator rechten en u probeert software te starten, dan zal Windows om het wachtwoord van het beheerdersaccount vragen.

Elke keer vraagt Windows opnieuw om het beheerdersaccount (UAC) wachtwoord op het moment dat u software uitvoert die administrator rechten nodig heeft om te kunnen worden uitgevoerd. Om dit probleem te voorkomen kunt u via een speciale snelkoppeling toch software uitvoeren als beheerder zonder dat Windows telkens vraagt om het admin wachtwoord op te geven.

Op deze manier kunt u een gebruikersaccount die geen administrator rechten heeft toch software als beheerder laten uitvoeren. De software moet dan tekens worden gestart via de snelkoppeling die u aanmaakt via de stappen in dit artikel.

Een standaardaccount in Windows heeft namelijk beperkte rechten en kan alleen bepaalde software uitvoeren, terwijl een beheerdersaccount volledige controle over het systeem heeft en instellingen kan wijzigen en software kan installeren.

Het beheerdersaccount heeft meer rechten en toegang tot systeemfuncties. Het is raadzaam een standaardaccount te gebruiken voor dagelijkse activiteiten en alleen over te schakelen op een beheerdersaccount als dat nodig is.

Software uitvoeren als administrator zonder wachtwoord

Let op u heeft nog steeds toegang nodig tot beheerdersaccount met bijbehorend wachtwoord. U maakt in principe eerst een snelkoppeling aan in Windows die de software uitvoert als administrator.

Normaliter zou Windows telkens vragen bij het starten van de software om het beheerdersaccount wachtwoord, met deze snelkoppeling geeft u dit wachtwoord éénmaal in en Windows zal dit onthouden. Het gevolg is dat u niet telkens het beheerdersaccount wachtwoord hoeft in te geven om de software als admin in een standaardgebruikersaccount uit te voeren.

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad. Klik op “Nieuw” en vervolgens op “Snelkoppeling”.

Nieuwe snelkoppeling

In het veld “Geef de locatie van het item op” geeft u onderstaand commando in. Zorg wel dat u het commando eerst aanpast.

Er zijn twee argumenten die u eerst aanpast. Dit zijn de argumenten in het vetgedrukt. U vervangt de computernaam\adminnaam met de naam van de computer en de gebruikersnaam van het administrator account waarmee u de software wilt uitvoeren.

Optioneel: u vindt de computernaam in de computer specificaties.

Daarnaast wijzigt u ook het pad naar het uitvoerbaar bestand. Dit pad staat tussen quotes.

runas /user:computernaam\adminnaam /savecred "c:\bestand.exe"

runas commando

Klik op volgende en geef de snelkoppeling een duidelijk herkenbare naam. Open de snelkoppeling. Windows zal u éénmalig om het betreffende beheerdersaccount wachtwoord vragen en de software onder het beheerdersaccount uitvoeren. Doordat er in de snelkoppeling het argument “/savecred” is meegegeven wordt dit administrator account wachtwoord opgeslagen en kunt u de volgende keer de software starten als admin zonder nogmaals het beheerdersaccount wachtwoord in te geven.

Op deze manier kunt u dus software starten als admin via een standaardgebruikersaccount. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Gast account aanmaken in Windows.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. Beste lezer,

    Hartelijk dank voor uw tip w.b. “Software uitvoeren als administrator zonder wachtwoord”. Hopelijk kunt u mij verder helpen. Ik heb uw tip exact uitgevoerd zoals beschreven, maar bij het activeren van de snelkoppeling wordt mijn applicatie niet opgestart. Het gaat om vpn software (die elke keer om een admin wachtwoord vraagt). Ik krijg de prompt om het wachtwoord in te voeren en nadat ik dat heb gedaan en op enter heb gedrukt, verdwijnt de cmd prompt en gebeurt er verder niets. Als ik het met bijvoorbeeld Excel of Notepad probeer (die beiden geen admin rechten vereisen, in tegenstelling tot de vpn software), worden deze wél opgestart. Het lijkt dus aan vpn software te liggen. Heeft u enig idee hoe ik het toch voor elkaar zou kunnen krijgen? Ik kwam ergens op internet tegen dat de runas utility niet werkt voor Windows 10 Home, zou het daaraan kunnen liggen? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet, David Schuurmans.

    1. Hallo, ik raad u aan om contact op te nemen met de supportafdeling van uw vpn software. Dit probleem is gerelateerd aan hun software. Over het algemeen hoef je vpn software ook niet uit te voeren als administrator, met uitzondering van installatie.
      Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *