Software uitvoeren als administrator zonder wachtwoord

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Als u een standaardaccount in Windows gebruikt zonder administrator rechten en u probeert software te starten, dan zal Windows om het wachtwoord van het beheerdersaccount vragen.

Elke keer vraagt Windows opnieuw om het beheerdersaccount (UAC) wachtwoord op het moment dat u software uitvoert die administrator rechten nodig heeft om te kunnen worden uitgevoerd. Om dit probleem te voorkomen kunt u via een speciale snelkoppeling toch software uitvoeren als beheerder zonder dat Windows telkens vraagt om het admin wachtwoord op te geven.

Op deze manier kunt u een gebruikersaccount die geen administrator rechten heeft toch software als beheerder laten uitvoeren. De software moet dan tekens worden gestart via de snelkoppeling die u aanmaakt via de stappen in dit artikel.

Een standaardaccount in Windows heeft namelijk beperkte rechten en kan alleen bepaalde software uitvoeren, terwijl een beheerdersaccount volledige controle over het systeem heeft en instellingen kan wijzigen en software kan installeren.

Het beheerdersaccount heeft meer rechten en toegang tot systeemfuncties. Het is raadzaam een standaardaccount te gebruiken voor dagelijkse activiteiten en alleen over te schakelen op een beheerdersaccount als dat nodig is.

Software uitvoeren als administrator zonder wachtwoord

Let op u heeft nog steeds toegang nodig tot beheerdersaccount met bijbehorend wachtwoord. U maakt in principe eerst een snelkoppeling aan in Windows die de software uitvoert als administrator.

Normaliter zou Windows telkens vragen bij het starten van de software om het beheerdersaccount wachtwoord, met deze snelkoppeling geeft u dit wachtwoord éénmaal in en Windows zal dit onthouden. Het gevolg is dat u niet telkens het beheerdersaccount wachtwoord hoeft in te geven om de software als admin in een standaardgebruikersaccount uit te voeren.

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad. Klik op “Nieuw” en vervolgens op “Snelkoppeling”.

Nieuwe snelkoppeling

In het veld “Geef de locatie van het item op” geeft u onderstaand commando in. Zorg wel dat u het commando eerst aanpast.

Er zijn twee argumenten die u eerst aanpast. Dit zijn de argumenten in het vetgedrukt. U vervangt de computernaam\adminnaam met de naam van de computer en de gebruikersnaam van het administrator account waarmee u de software wilt uitvoeren.

Optioneel: u vindt de computernaam in de computer specificaties.

Daarnaast wijzigt u ook het pad naar het uitvoerbaar bestand. Dit pad staat tussen quotes.

runas /user:computernaam\adminnaam /savecred "c:\bestand.exe"

runas commando

Klik op volgende en geef de snelkoppeling een duidelijk herkenbare naam. Open de snelkoppeling. Windows zal u éénmalig om het betreffende beheerdersaccount wachtwoord vragen en de software onder het beheerdersaccount uitvoeren. Doordat er in de snelkoppeling het argument “/savecred” is meegegeven wordt dit administrator account wachtwoord opgeslagen en kunt u de volgende keer de software starten als admin zonder nogmaals het beheerdersaccount wachtwoord in te geven.

Op deze manier kunt u dus software starten als admin via een standaardgebruikersaccount. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Gast account aanmaken in Windows.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!