Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

TCP/IP Gebruikte poorten controleren in Windows 11 of Windows 10

Als u probeert een TCP poort te openen, maar deze poort is in gebruik, dan heeft een app op uw computer deze poort in gebruik.

Iedere app die netwerk- of internetverbinding maakt in Windows communiceert via een protocol. In de meeste gevallen is dit het TCP protocol. TCP betekend Transmission Control Protocol en heeft als doel om “pakketjes” te sturen naar een andere computer, meestal een server en die communiceert weer terug met “pakketjes”.

Om te communiceren wordt er vaak een poortnummer in gebruik genomen door een app. Het is deze poort waarmee de app communiceert. In Windows kunt u opzoeken welke app welke poort gebruikt. Dit is bijvoorbeeld handig om te weten welke poort(en) er bij welke app(s) in gebruik zijn. Door de app dan af te sluiten of te verwijderen kunt u de poort dan alsnog gebruiken voor een andere app.

Er zijn vele redenen te bedenken waarin men het poortnummer van een app wenst te weten. Het gaat in zijn algemeenheid om netwerk- of internet problemen te op te lossen. In dit artikel leest u hoe u het poortnummer kunt controleren welke in gebruik is door een app.

TCP/IP Gebruikte poorten controleren in Windows 11 of Windows 10

Er zijn verschillende manieren om open poorten te controleren die gebruikt worden door een app. In dit artikel biedt ik u twee manieren, de eerste is via netstat.

Klik op de Startknop. In het zoekvak type: Opdrachtprompt. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

Type in het Opdrachtprompt venster het commando:

netstat -ab

U ziet nu een resultaat met protocollen (TCP of UDP), procesnamen, IP-adressen en poortnummers die in gebruik zijn door het proces.

Open poortnummer bij proces opzoeken via netstat

De tweede manier om luisterende poorten (in gebruik) door een app op te zoeken is via de hulp van software. Er is veel software beschikbaar die de weergave van netstat makkelijker maakt om te lezen.

Het meest gebruikte hulpmiddel om open poorten weer te geven per app is Sysinternal TCPView.

TCPView is een Windows-programma dat u gedetailleerde lijsten toont van alle TCP- en UDP-eindpunten op uw systeem, inclusief de lokale en externe adressen en de status van TCP-verbindingen.

Op Windows Server 2008, Vista en XP rapporteert TCPView ook de naam van het proces dat eigenaar is van het eindpunt. TCPView biedt een informatievere en overzichtelijkere subset van het Netstat-programma dat met Windows wordt meegeleverd.

Download Sysinternals TCPView

Open TCPView. In de kolom “Local port” ziet u alle lokale open poorten. Aan de linkerzijde ziet u “Process name”. Dit is de procesnaam van de app die de poort in gebruik heeft.

Om specifieker te filteren kunt u de kolom “Protocol” gebruiken. Hierin wordt weergegeven of het TCP of UDP protocol wordt gebruikt.

Daarna kunt u de “State” kolom filteren. De “State” listening wil zeggen dat de poort in gebruik is en luistert voor inkomende verbinding. “Established” wil zeggen dat de poort ook in gebruik is maar een verbinding heeft opgezet met het “Remote address” en de “Remote port”, beide terug te vinden als kolom. Dit is het IP-adres en de poort waarmee wordt gecommuniceerd van het ander apparaat waarmee is verbonden.

Helemaal rechts vind u de “module name” een verwijzing naar de module waar het proces zich in bevind.

Sysinternals tcpview

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om open poorten op uw computer die in gebruik zijn terug te herleiden naar een app of procesnaam. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
3 REACTIES
  1. Hallo, ik heb net mijn windows versie geüpdate naar windows 11 was 10 voorheen.
    Ik doe NEN 3140 keuringen voor elektrisch handgereedschap met een testkast waarin de resultaten worden opgeslagen. Thuis kan ik de testen verwerken door de testkast te verbinden met een progamma op de laptop via een poort. Als ik de testresultaten wil overzetten krijg ik nu ieder keer een scherm met de tekst unable to open comport. In het progamma zelf kan ik 8 compoorten selecteren maar dit heb ik geprobeerd maar helpt niet. Zou het kunnen dat het progamma niet draait op de nieuwe versie of weet jij een oplossing ik heb er helaas geen verstand van. Hoor graag van je in ieder geval al hartelijk bedankt voor de energie die je erin steekt.
    Voor nu nog een prettige zondag groet Piet

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!