Windows 11 terugzetten naar Windows 10? Dit is hoe!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als u Windows 11 heeft geïnstalleerd en u bent niet tevreden met Windows 11 om wat voor reden dan ook, dan kunt u Windows 10 terug installeren. Er zijn twee manieren om Windows 11 terug te herstellen naar Windows 10.

De eerste manier is via de “Downgrade” instellingen. Dit is een manier om Windows 11 terug te herstellen naar Windows 10, maar kan alleen worden uitgevoerd 10 dagen na de installatie van Windows 11. Windows verwijderd na 10 dagen de installatie bestanden van Windows 10 uit Windows 11.

De tweede manier om Windows 11 terug te zetten naar Windows 10 is door het officiële Microsoft 10 ISO bestanden te downloaden en de computer volledig opnieuw te installeren met Windows 10. Het is belangrijk dat u werk of bestanden die u wenst te behouden opslaat op een netwerk locatie of op een externe harde schijf.

Windows 11 terugzetten naar Windows 10

Als u minder dan 10 dagen geleden Windows 11 heeft geïnstalleerd dan kunt u via de Windows instellingen terug naar Windows 10.

Downgrade Windows 11 naar Windows 10 via Instellingen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen

Klik links in het menu op Systeem. Klik daarna op Systeemherstel.

Systeemherstel opties in Windows 11

In de herstelopties vind u de optie: Downgrade. Door op de Downgrade knop te klikken kunt u Windows 11 downgraden naar Windows 10.

Downgrade Windows 11 naar Windows 10

U krijgt de vraag om aan te geven waarom u Windows 10 terug wilt installeren. Selecteer of geef een reden in en klik op volgende.

Waarom wilt u een eerdere versie terugzetten

Als u nog problemen ondervind dan biedt Windows 11 u aan om updates te installeren. Klik op Controleren op updates of Nee, bedankt om door te gaan.

Controleren op updates

Er zijn een aantal dingen die u moet weten voordat u doorgaat met de installatie van Windows 10.

Dit kan even duren en u kunt uw pc niet gebruiken tot de installatie is voltooid. Zorg dat uw pc is aangesloten op netstroom en is ingeschakeld.

Nadat een eerdere versie is teruggezet. U moet sommige apps en programma’s opnieuw installeren. Alle wijzigingen die zijn aangebracht in de instellingen na de upgrade naar Windows 11, gaan verloren.

Is er een back-up gemaakt van uw bestanden? Als het goed is, gebeurt er niets met uw bestanden, maar het is beter om op safe te spelen.

Klik op volgende om door te gaan.

Wat u moet weten voordat u Windows 11 terugzet naar Windows 10

Zorg dat u het wachtwoord kent wat u gebruikte om u aanmelden in Windows 10. Klik op volgende.

Downgrade naar Windows 10

Om Windows 10 terug te installeren vanuit Windows 11 klikt u op de Downgrade naar Windows 10 knop.

Bedankt voor het uitproberen van Windows 11

Windows 11 terugzetten naar Windows 10 via schone installatie

Als de 10 dagen verstreken zijn na de installatie van Windows 11 dan kunt u alleen nog terug naar Windows 10 door uw computer opnieuw te installeren. Dit is niet ingewikkeld. U kunt een hulpmiddel downloaden van Microsoft om Windows 11 te vervangen door Windows 10.

Het nadeel is dat u alle gegevens op uw computer verliest. Windows dient namelijk volledig opnieuw geïnstalleerd te worden. Maak daarom een back-up van uw belangrijke gegevens.

Open de browser en ga naar: Download Windows 10 (microsoft.com)

Klik op de Hulpprogramma nu downloaden knop.

Windows 10 hulpprogramma downloaden

Open het bestand wat wordt gedownload naar uw computer. Dit is de “Windows 10 update assistent” die we gaan gebruiken om Windows 10 installatie media aan te maken.

Media creation tool

Ga akkoord met de voorwaarden.

Windows 10 setup akkoord

Klik op: Deze pc nu bijwerken en klik op volgende.

Deze PC nu bijwerken

Windows 10 update assistent zal nu Windows 10 gaan downloaden. Dit kan even duren. U kunt de pc gewoon blijven gebruiken.

Windows 10 downloaden

Kies wat u wilt behouden. We willen niets behouden want dit is niet mogelijk. Klik op Niets en klik op volgende.

Kies wat u wilt behouden

Er wordt gezocht naar updates. Dit kan even duren. De installatie wordt daarna voorbereid, ook wordt er gecontroleerd of er voldoende schijfruimte beschikbaar is om Windows 10 te installeren.

Klik op Installeren om Windows 11 te vervangen door Windows 10.

Gereed voor installatie van Windows 10

De installatie van Windows 10 wordt uitgevoerd.

Windows 10 installeren

Wilt u liever Windows 10 installeren vanaf USB?

Windows 11 update blokkeren

Om te voorkomen dat Windows 11 wordt geïnstalleerd kunt u een aanpassing doen in het Windows-register. Hier zit echter een nadeel aan.

U dient in het Windows-register een waarde aan te passen waar u ingeeft op welke huidige versie “Feature update” Windows 10 dient te blijven.

Bijvoorbeeld als u “21H1” of “21H2” ingeeft dan wordt er geen Windows 11 geïnstalleerd, maar worden toekomstige versie van Windows, bijvoorbeeld “21H3” ook niet geïnstalleerd. Elke keer als er dus een nieuwe Windows-versie uitkomt dient u de registerwaarde dus aan te passen naar de laatste Windows 10 “Feature update” versie om te updaten.

Ik raad aan dit alleen te gebruiken als u weet wat u doet. Helaas ben ik nog geen andere manier tegengekomen om de Windows 11 update te blokkeren zonder alle andere Windows 10 updates volledig uit te schakelen.

Om te beginnen maakt eerst een herstelpunt aan in Windows 10.

Open het Windows register. Ga naar:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate

Als u de map “WindowsUpdate” niet ziet, klik dan met de rechtermuisknop op de map “Windows” en kies Nieuw > Sleutel. Typ dan “WindowsUpdate” en druk op Enter om de map aan te maken.

Dubbelklik in het rechtervenster op de waarde “TargetReleaseVersion” om deze te openen. Als u deze waarde niet ziet, klik dan in het rechtervenster met de rechtermuisknop op een lege plaats en selecteer Nieuw > DWORD (32-bit) Waarde. Typ dan “TargetReleaseVersion” (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter om de waarde aan te maken.

In het vak “waarde DWORD (32-bit) bewerken” dat opent, klikt u op het veld “waardegegevens” en voert u “1” in (zonder aanhalingstekens). Klik vervolgens op OK.

Dubbelklik nogmaals in het rechtervenster op de “TargetReleaseVersionInfo” waarde. Indien u deze niet ziet, klik dan met de rechtermuisknop op een lege plaats in het rechter deelvenster en kies Nieuw > tekenreeks waarde. Typ “TargetReleaseVersionInfo” (zonder aanhalingstekens) en druk op Enter om de waarde aan te maken.

Hier gaan we de release update invoeren waar we op willen blijven. Op het moment van schrijven is de laatste Windows 10 release de 21H2 update. Om de huidige Windows 10 versie te bepalen, raadpleegt u de officiële documentatie van Microsoft over de nieuwste versie van Windows 10.

Klik in het vak “Tekenreeks bewerken” op het veld “Waardegegevens” en typ “21H2” (zonder aanhalingstekens), of wat de release van uw voorkeur ook is. Klik vervolgens op OK.

Windows 11 update blokkeren via Windows-register

Herstart nu uw Windows 10 computer.

Mocht u alle updates weer willen ontvangen en bovenstaande wijzigingen ongedaan willen maken, dan selecteert u “TargetReleaseVersion” en “TargetReleaseVersionInfo” en klikt u via de rechtermuisknop op verwijderen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

9 REACTIES

 1. Hoi Stefan, bedankt voor de tips!
  een vraag, kan ik ook voorkomen dat na het terugzetten van windows 10 windows 11 niet opnieuw wordt geïnstalleerd?

  • Hallo Martijn, ik krijg deze vraag regelmatig. Ik heb dit artikel uitgebreid met een hoofdstuk “Windows 11 update blokkeren”. Lees de informatie goed door, maak de keuze of u dit wilt en waar nodig voer de acties uit. Succes! Groet, Stefan

 2. Hi Stefan, Misschien een domme vraag, maar kan ik ook downgraden van Windows 11 naar 10 als het gaat om een nieuw gekochte laptop met Windows 11 er op geinstalleerd? Ik heb een mooie aanbieding gezien voor een laptop, maar wil die alleen kopen als ik Window 11 meteen kan downgraden. Geldt de hele produre dus altijd of alleen voor het terugdraaien van upgrades van 10 naar 11? Groet, Robert

  • Hallo, ja dat klopt. U kunt alleen terug naar Windows 10 als u Windows 10 heeft bijgewerkt via Windows-update naar Windows 11. In dit artikel staat ook een methode voor een schone installatie, dat is ook zo gedaan en niet ingewikkeld. Windows 11 is even wennen maar terug naar Windows 10 op een geschikte laptop? Ik zou het niet doen, maar het kan wel via een schone installatie. Succes! Groet, Stefan

   • Dank voor de snelle reactie Stefan! Mijn zorgen over Windows 11 hangen vooral samen met privacy-issue’s; Ongetwijfeld zullen de privacy-instellingen binnen Windows 11 nog beter geregeld zijn, maar de afhankelijkheid van Microsoft wordt daarmee ook al maar groter en dat gaat me steeds meer tegenstaan. Maar goed, misschien bevalt Windows 11 wel dusdanig, dat we dat ook maar weer voor lief moeten nemen. Goed om te weten dat ik altijd nog terug kan naar Windows 10 met een schone installatie.

  • Hallo, ik weet niet precies hoe het zit met de preview (Windows insider). Ik vermoed opnieuw installeren. Ik dacht dat het beta programma wel terug kon naar Windows 10, maar het insider developer programma niet. Groet, Stefan.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓