Toetsenbordproblemen oplossen in Windows 11 of Windows 10

Stefan
Toetsenbordproblemen oplossen in Windows 11 of Windows 10

Als uw toetsenbord niet naar behoren werkt, bijvoorbeeld als u andere tekens ziet dan u typt of een ander probleem, dan zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen om het probleem op te lossen.

Toetsenbordproblemen komen dan ook geregeld voor. In deze gids leest u oplossingen voor de meest gemelde problemen met een toetsenbord die ik regelmatig tegenkom. Ik hoop dat deze oplossingen ook voor u werken.

Toetsenbordproblemen oplossen in Windows 11 of Windows 10

Toetsen reageren niet

Wanneer u op een toets drukt en het toetsenbord reageert niet dan kan dit veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het kan zijn dat er hardwareproblemen zijn, zoals defecten in het toetsenbord zelf zoals loszittende toetsen, maar ook kan vuil of stof dat zich onder de toetsen heeft opgehoopt, de oorzaak zijn van het probleem. Daarnaast kunnen softwareproblemen, zoals een traag of niet reagerend besturingssysteem of conflicterende software, ervoor zorgen dat het toetsenbord niet naar behoren functioneert.

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Controleer of het toetsenbord goed is aangesloten op uw computer. Als u een draadloos toetsenbord gebruikt, controleer dan of het correct is gekoppeld en of de batterijen niet leeg zijn.
 • Schakel het toetsenbord eens uit en koppel het los (indien mogelijk). Gebruik een blikje perslucht om vuil en stof onder de toetsen vandaan te blazen. Wees voorzichtig om het toetsenbord niet te beschadigen.
 • Herstart uw computer eens om te zien of dit het probleem oplost. Soms kan een eenvoudige herstart dit soort toetsenbord problemen verhelpen.
 • Controleer ook of er updates beschikbaar zijn voor uw besturingssysteem of toetsenbord stuurprogramma’s en installeer deze.
 • Als het probleem zich blijft voordoen, probeer het toetsenbord dan op een andere computer aan te sluiten om te bepalen of het probleem bij het toetsenbord ligt of bij de computer.

Toetsenbordinstellingen zijn gewijzigd

Het kan voorkomen dat de indeling van uw toetsenbord onbedoeld wordt gewijzigd, wat voor verwarring zorgt wanneer de letters of tekens die op het scherm verschijnen niet overeenkomen met de toetsen die u indrukt. Dit probleem treedt vaak op wanneer per ongeluk een sneltoets wordt gebruikt die de toetsenbordindeling wijzigt, of wanneer bepaalde software de toetsenbordindeling wijzigt.

Lees ook
PDF Samenvoegen? Stap voor stap instructie

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Vaak kan de toetsenbordindeling worden gewijzigd met een sneltoets, zoals Alt + Shift of Ctrl + Shift op Windows computers. Door u bewust te zijn van deze sneltoetsen, kunt u onbedoelde wijzigingen in de toekomst voorkomen. Nogmaals deze toetsencombinatie gebruiken kan de oorspronkelijke toetsenbordinstellingen weer terugzetten.
 • Soms kan software van derden de toetsenbordinstellingen beïnvloeden. Controleer of er recentelijk nieuwe software is geïnstalleerd die dit probleem zou kunnen veroorzaken en pas de instellingen aan.
 • In het volgend artikel leest u hoe u de toetsenbordindeling kunt toevoegen of kunt wisselen.

Toetsenbordproblemen oplossen in Windows 11 of Windows 10

Toetsenbord typt verkeerde letters of tekens

Als u merkt dat uw toetsaanslagen niet overeenkomen met wat er op uw beeldscherm verschijnt, kan dit komen doordat de toetsenbordinstellingen per ongeluk zijn gewijzigd, bijvoorbeeld van een QWERTY- naar een AZERTY-indeling, of omdat de taalinstellingen van uw systeem zijn aangepast. Dit kan leiden tot verwarring en typfouten, vooral als u gewend bent aan een specifieke toetsenbordindeling.

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Om te wisselen tussen toetsenbordindeling drukt op de Windows + spatiebalk toetsencombinatie op uw toetsenbord. Controleer of de juist toetsenbordindeling nu wel actief wordt.
 • Wissel ook eens tussen een andere taal in windows door de taal te wijzigen.
 • Het is mogelijk dat software of sneltoetsen zonder uw weten de toetsenbord- of taalinstellingen hebben gewijzigd. Wees u bewust van dergelijke sneltoetsen en softwaregedrag om onbedoelde wijzigingen in de toekomst te voorkomen.

Toetsenbord werkt helemaal niet

Als u merkt dat uw toetsenbord helemaal niet wordt herkend door Windows 11 of 10, kan dit duiden op een probleem met de USB-verbinding, de draadloze toetsenbord verbinding, de stuurprogramma’s van het toetsenbord, of mogelijk een defect toetsenbord.

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Zorg ervoor dat het toetsenbord correct is aangesloten op uw computer. Probeer het toetsenbord in een andere USB-poort te steken om te zien of dat het probleem oplost. Als u een USB-hub gebruikt, probeer het toetsenbord dan rechtstreeks op de computer aan te sluiten om eventuele problemen met de hub uit te sluiten.
 • Heeft u een draadloos toetsenbord, controleer dan of de USB-ontvanger in de computer correct is aangesloten, probeer andere een andere USB-poort voor deze draadloze ontvanger. Daarbij controleert of het draadloze toetsenbord nog over genoeg stroom beschikt, bijvoorbeeld is de batterij leeg?
 • Ga naar het Apparaatbeheer in Windows en zoek naar het toetsenbord in de lijst met apparaten. Als er een geel uitroepteken naast staat, kan dit duiden op een probleem met de drivers. Klik met de rechtermuisknop op het toetsenbord en klik op “Stuurprograma bijwerken” om te zien of er nieuwe updates beschikbaar zijn.
 • Als het updaten van de drivers het probleem niet oplost, kunt u proberen de toetsenbordstuurprogramma’s te verwijderen en opnieuw te installeren. Dit kunt u doen vanuit het Apparaatbeheer door met de rechtermuisknop op het toetsenbord te klikken, “Apparaat verwijderen” te selecteren en vervolgens de computer opnieuw op te starten. Windows zal dan automatisch proberen de drivers opnieuw te installeren.
 • Soms kan een eenvoudige herstart van de computer het probleem verhelpen, vooral als het probleem wordt veroorzaakt door een tijdelijke softwarefout.
 • Om te bepalen of het probleem bij het toetsenbord of bij uw computer ligt, kunt u het toetsenbord op een andere computer aansluiten. Als het toetsenbord daar ook niet werkt, is het waarschijnlijk defect.
 • Als u vermoedt dat het toetsenbord defect is, controleer dan of er zichtbare schade is of probeer contact op te nemen met de fabrikant voor verdere ondersteuning of vervanging onder garantie.
Lees ook
Microsoft-accounts toevoegen blokkeren in Windows 11

Vastzittende toetsen

Wanneer u merkt dat uw toetsenbord vreemd gedrag vertoont, zoals toetsen die lijken te blijven hangen of onbedoelde acties uitvoeren, kan dit te wijzen zijn op twee mogelijke oorzaken. Ten eerste kan de plaktoetsen functie, een toegankelijkheidsoptie ontworpen om het gebruik van het toetsenbord te vergemakkelijken door gebruikers in staat te stellen modificatietoetsen zoals Shift, Ctrl, Alt, of de Windows-toets te activeren met één druk op de knop in plaats van ze tegelijkertijd ingedrukt te houden, per ongeluk zijn ingeschakeld. Ten tweede kunnen fysieke problemen zoals vuil of slijtage ervoor zorgen dat toetsen vast komen te zitten.

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Druk vijf keer snel achter elkaar op de Shift-toets om een dialoogvenster te openen waarin u plaktoetsen kunt uitschakelen.
 • Koppel het toetsenbord los en gebruik perslucht om de toetsen te reinigen. Richt het spuitstuk dicht bij de randen van de vastzittende toetsen en blaas om vuil, stof, en kruimels die onder de toetsen vastzitten, los te maken. Bij sommige toetsenborden kunt u de toetsen voorzichtig verwijderen om eronder te reinigen. Raadpleeg de handleiding van uw toetsenbord om te zien of dit mogelijk en hoe dit veilig te doen is.

Toetsenbord vertraging

Wanneer u een merkbare vertraging op merkt tussen het moment dat u een toets indrukt en de actie die op uw beeldscherm wordt weergegeven, kan dit wijzen op problemen met software of hardwareprestaties. Dit verschijnsel, vaak aangeduid als input lag, kan uw gebruikservaring aanzienlijk beïnvloeden, vooral bij taken die snelle reacties vereisen, zoals typen of gamen.

Lees ook
Meerdere apps starten met één enkele snelkoppeling in Windows

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Zorg ervoor dat uw toetsenbord correct is aangesloten. Probeer een andere USB-poort als u een bedraad toetsenbord gebruikt. Bij draadloze toetsenborden controleert u de batterijstatus en de draadloze verbinding.
 • Test het toetsenbord ook eens op een andere computer om hardwareproblemen uit te sluiten.
 • Herstart uw computer.

Gerelateerd: Toetsenbord werkt niet bij het aanmelden in Windows 11 of 10

Toetsenbordverlichting werkt niet

Als u een laptop of een extern toetsenbord gebruikt met achtergrondverlichting en u merkt dat de verlichting uitvalt, kan dit probleem vaak worden toegeschreven aan software-instellingen of hardwareproblemen. De achtergrondverlichting is cruciaal voor het typen in slecht verlichte omgevingen, en het uitvallen ervan kan uw werk of game-ervaring aanzienlijk beïnvloeden.

U kunt het volgende proberen om het probleem op te lossen.

 • Veel laptops en sommige externe toetsenborden laten u de achtergrondverlichting aanpassen of uitschakelen met behulp van een functietoets – vaak Fn + een specifieke toets zoals F5 of F6. Zorg ervoor dat u niet per ongeluk de toetsenbordverlichting heeft uitgeschakeld.
 • Sommige besturingssystemen en laptops hebben energiebesparende instellingen die de achtergrondverlichting kunnen uitschakelen om energie te besparen. Controleer de energiebeheerinstellingen van uw systeem en pas deze aan om te voorkomen dat de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld.
 • Verouderde of corrupte stuurprogramma’s voor het toetsenbord kunnen problemen veroorzaken met de achtergrondverlichting. Bezoek de website van de fabrikant van uw laptop of toetsenbord om de nieuwste drivers te downloaden en te installeren.
 • Soms kunnen conflicterende applicaties of instellingen de werking van de achtergrondverlichting beïnvloeden. Overweeg om recent geïnstalleerde software te verwijderen of uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost.
 • Herstart uw laptop of computer ook eens.

Dit waren de meest voorkomende toetsenbord problemen in Windows. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees verder: Probleemoplossers in Windows 11.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Hallo, !
  OP mijn nieuwe asus laptop heb ik een toets langer dan 8 sec. vastgehouden.
  Nu reageren de toetsen pas na 2 sec.
  Hoe krijg ik dit hersteld ?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *