Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Volledige systeem back-up maken van Windows 11 met WbAdmin

Een volledige back-up van Windows 11 is cruciaal bij computer problemen. Indien er problemen ontstaan door kapotte hardware, virussen, of een falend computersysteem dan kunt u altijd een volledige systeem back-up terugzetten.

Er zijn verschillende manieren om een systeem back-up te maken. De meeste mensen zijn wel bekend met een back-up via de instellingen in Windows 11. Deze kunt u via de instellingen configureren en starten.

Minder bekend is het hulpmiddel “wbadmin”. WbAdmin is een hulpmiddel om een volledige systeem back-up te maken via het Opdrachtprompt of Windows Terminal. U kunt WbAdmin op zichzelf gebruiken of u kunt het implementeren in een server- en werkstation omgeving via scripting.

Er zijn verschillende parameters die u kunt toepassen op wbadmin. Hieronder ziet u de verschillende parameters met informatie over de betreffende parameter. Enige technische kennis vereist.

-backupTarget

Specificeert de opslaglocatie voor de back-up. Vereist een stationsletter van de vaste schijf (bv: E:), een op volume-GUID gebaseerd pad in de indeling \\Volume\{GUID}, of een Universal Naming Convention (UNC)-pad naar een gedeelde map op afstand (\\<servernaam>\<sharenaam>). Er is dus altijd externe media of een externe netwerklocatie nodig om de back-up in op te slaan.

-include

Specificeert een door komma’s gescheiden lijst van items die in de back-up moeten worden opgenomen. U kunt meerdere bestanden, mappen of volumes opnemen. Volumepaden kunnen worden opgegeven met behulp van volumeschijfletters, volumemountpunten of op GUID gebaseerde volumenamen.

Als u een GUID-gebaseerde volumenaam gebruikt, moet deze worden afgesloten met een backslash (\). U kunt het jokerteken (*) in de bestandsnaam gebruiken als u een pad naar een bestand opgeeft. De parameter -include mag alleen worden gebruikt in combinatie met de parameter -backupTarget.

-exclude

Specificeert een door komma’s gescheiden lijst van items die van de back-up moeten worden uitgesloten. U kunt bestanden, mappen of volumes uitsluiten. Volumepaden kunnen worden opgegeven met behulp van volumestationletters, volumemountpunten of GUID-gebaseerde volumenamen.

Als u een GUID-gebaseerde volumenaam gebruikt, moet deze worden afgesloten met een backslash (\). U kunt het jokerteken (*) in de bestandsnaam gebruiken als u een pad naar een bestand opgeeft. De parameter -exclude mag alleen worden gebruikt in combinatie met de parameter -backupTarget.

-nonRecurseInclude

Specificeert de niet-recursieve, door komma’s gescheiden lijst van items die in de back-up moeten worden opgenomen. U kunt meerdere bestanden, mappen of volumes opnemen. Volumepaden kunnen worden opgegeven met behulp van volumeschijfletters, volumemountpunten of GUID-gebaseerde volumenamen.

Als u een GUID-gebaseerde volumenaam gebruikt, moet deze worden afgesloten met een backslash (\). U kunt het jokerteken (*) in de bestandsnaam gebruiken wanneer u een pad naar een bestand opgeeft. De parameter -nonRecurseInclude mag ook alleen worden gebruikt in combinatie met de parameter -backupTarget.

-nonRecurseExclude

Specificeert de niet-recursieve, door komma’s gescheiden lijst van items die van de back-up moeten worden uitgesloten. U kunt bestanden, mappen of volumes uitsluiten. Volumepaden kunnen worden opgegeven met behulp van volumestationletters, volumemountpunten of GUID-gebaseerde volumenamen.

Als u een GUID-gebaseerde volumenaam gebruikt, moet deze worden afgesloten met een backslash (\). U kunt het jokerteken (*) in de bestandsnaam gebruiken wanneer u een pad naar een bestand opgeeft. De parameter -nonRecurseExclude mag alleen worden gebruikt in combinatie met de parameter -backupTarget.

-allCritical

Specificeert dat alle kritieke volumes (volumes die de status van het besturingssysteem bevatten) in de back-ups moeten worden opgenomen. Deze parameter is nuttig als u een back-up maakt voor bare metal herstel. Hij moet alleen worden gebruikt als -backupTarget is opgegeven, anders mislukt het commando. Kan worden gebruikt met de optie -include.

Optioneel: Het doelvolume voor een back-up van kritieke volumes kan een lokaal station zijn, maar het mag geen van de volumes zijn die in de back-up zijn opgenomen.

-systemState

Maakt een back-up die de systeemstatus bevat, naast alle andere items die u hebt opgegeven met de parameter -include. De systeemstatus bevat opstartbestanden (Boot.ini, NDTLDR, NTDetect.com), het Windows-register, de SYSVOL (Groepsbeleid en Aanmeldingsscripts), de Active Directory en NTDS.DIT op domeincontrollers en, als de Certificatenservice is geïnstalleerd, de Certificaatopslag.

Als op de server de webserverrol is geïnstalleerd, wordt ook de IIS-metadirectory meegenomen. Als de server deel uitmaakt van een cluster, wordt ook de informatie over de Cluster Service opgenomen.

-noVerify

Geeft aan dat back-ups die zijn opgeslagen op verwisselbare media (zoals een dvd) niet op fouten worden gecontroleerd. Als u deze parameter niet gebruikt, worden back-ups die op verwijderbare media zijn opgeslagen, op fouten gecontroleerd.

-user

Als de back-up wordt opgeslagen in een externe gedeelde map, specificeert u de gebruikersnaam met schrijfrechten voor de map.

-password

Specificeert het wachtwoord voor de gebruikersnaam die is opgegeven door de parameter -user.

-noInheritAcl

Hiermee worden de ACL-machtigingen (Access Control List) die overeenkomen met de referenties die zijn opgegeven door de parameters -user en -password, toegepast op WindowsImageBackup (de map die de back-up bevat).

Als u later toegang wilt krijgen tot de back-up, moet u deze referenties gebruiken of lid zijn van de groep Administrators of de groep Backup operators op de computer met de gedeelde map. Als -noInheritAcl niet wordt gebruikt, worden de ACL-machtigingen van de externe gedeelde map standaard toegepast op de map zodat iedereen met toegang tot de externe gedeelde map toegang heeft tot de back-up.

-vssFull

Voert een volledige back-up uit met behulp van de Volume Shadow Copy Service (VSS). Van alle bestanden wordt een back-up gemaakt, de geschiedenis van elk bestand wordt bijgewerkt om aan te geven dat er een back-up van is gemaakt, en de logs van eerdere back-ups kunnen worden ingekort.

Als deze parameter niet wordt gebruikt, maakt wbadmin start back-up een kopie backup, maar wordt de geschiedenis van de bestanden waarvan een back-up wordt gemaakt niet bijgewerkt.

Let op: Gebruik deze parameter niet als u een ander product dan Windows Server Backup gebruikt om een back-up te maken van apps die op de volumes staan die in de huidige back-up zijn opgenomen. Dit kan de incrementele, differentiële of andere soorten back-ups die het andere back-up product maakt, verstoren, omdat de geschiedenis die zij gebruiken om te bepalen hoeveel gegevens moeten worden geback-upt, kan ontbreken en zij onnodig een volledige back-up kunnen uitvoeren.

-vssCopy

Voert een kopie-back-up uit met behulp van VSS. Van alle bestanden wordt een back-up gemaakt, maar de geschiedenis van de bestanden waarvan een back-up wordt gemaakt, wordt niet bijgewerkt, zodat u alle informatie behoudt over welke bestanden werden gewijzigd, verwijderd, enzovoort, evenals alle app-logbestanden.

Het gebruik van dit type back-up heeft geen invloed op de opeenvolging van incrementele en differentiële back-ups die onafhankelijk van deze kopie back-up kunnen plaatsvinden. Dit is de standaardwaarde.
Let op: Een kopie back-up kan niet worden gebruikt voor incrementele of differentiële back-ups of terugplaatsingen.

-quiet

Als laatste. Quiet voert het commando uit zonder berichten aan de uitvoerder.

Volledige systeem back-up maken van Windows 11 met WbAdmin

Om een volledige systeem back-up te maken naar verwisselbare media, bijvoorbeeld een externe harde schijf of een USB-stick voert u het volgende uit.

Sluit de verwisselbare media aan op uw PC. Controleer welke schijfletter is toegewezen aan het apparaat, en dat de verwisselbare media voldoende totale schijfruimte bevat om een volledige back-up op te plaatsen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Windows Terminal (beheerder)”.

Windows Terminal openen

Geef nu het volgende commando in:

wbadmin start backup -backupTarget:E: -include:C: -allCritical -quiet

Het is belangrijk dat u -backupTarget:E: wijzigt naar de schijfletter die is toegewezen aan het apparaat waar u de back-up naar toe wilt maken. Dit is de externe harde schijf of het USB-apparaat.

U gaat met bovenstaand voorbeeld een volledige back-up maken van de C: schijf naar de E: schijf. Als u nog andere schijfletters mee wilt nemen in de back-up dan voegt u deze toe met een scheiding met komma aan “-include”. Bijvoorbeeld -include:C:,D:,E:,F:

Door -allCritical mee te geven als argument, specificeert u dat alle kritieke volumes (volumes die de status van het besturingssysteem bevatten) in de back-ups moeten worden opgenomen.

wbadmin

Na het maken van de back-up via Wbadmin kunt u via de geavanceerde opstartopties de systeem back-up terugzetten.

Lees ook: Back-up maken van bestanden op uw computer naar Google Drive

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!