Wat te doen als U Windows 10 niet kunt updaten?

Meest gelezen tips
Stefan
Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Help ook andere mensen

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om dit artikel te delen.

Windows-updates zijn belangrijk om uw systeem te beschermen tegen virus bedreigingen, met namen Ransomware. Standaard wordt de Windows Update-service op de achtergrond uitgevoerd en worden updates van Microsoft-servers gedownload.

Automatische controle op updates kan worden uitgeschakeld en overgeschakeld op handmatig. Het is echter mogelijk dat het Windows-update proces vast komt te zitten op een bepaalde fase. “op zoek naar updates…”, of “het downloaden van updates…”. Het lijkt dan niet meer mogelijk om updates te installeren.

Na een nieuwe installatie van Windows 10 kan een grote hoeveelheid aan updates nodig zijn om uw systeem te voorzien aan de laatste standaarden. Het downloaden van Windows 10 updates via het internet en de installatie van updates kan uren duren.  Meestal is het installeren van services packs sneller dan het downloaden en installeren van elke afzonderlijke update.

Het oplossen van problemen met Windows-update is even eenvoudig als het uitvoeren van de ingebouwde probleemoplosser voor Windows-update. Echter, in sommige gevallen is het nodig om Windows opnieuw te installeren.

In deze instructie gaan we na waar het probleem mogelijk zit alvorens Windows 10 opnieuw te installeren.

Wat te doen als u Windows 10 niet kunt updaten?

In eerste instantie is het belangrijk om te zien of updates inderdaad zijn blijven hangen in Windows 10.

Ga naar de zoekbalk onderin windows 10 en type: update, klik daarna door op Naar updates zoeken. Er verschijnt nu een venster met daarin de progressie van het downloaden en installeren van updates voor Windows 10.

windows 10 updates installeren

Identificeer of er inderdaad updates zijn blijven hangen, en waar nodig herstart de machine als daarom wordt gevraagd. Om te identificeren welke updates wel zijn geslaagd, klik door op Geschiedenis van updates.

windows 10 update geschiedenis

Aan de datum kunt u zien of de windows 10 updates onlangs zijn bijgewerkt.

Probleemoplosser voor Windows Update

Als er zich foutmeldingen voordoen tijdens het installeren van updates voor Windows 10, kunt u de problemen identificeren met de probleemoplosser voor windows 10. U kunt de windows 10 troubleshoot (probleemoplosser) voor windows 10 via microsoft downloaden.

Open het bestand wu170509.diagcab als administrator. Windows probleemoplosser wordt nu opgestart.

windows 10 probleemoplosser

Selecteer Windows-update en klik op Volgende. Windows 10 gaat nu zoeken naar problemen met Windows 10 updates, afhankelijk van het probleem zal Windows 10 probleemoplosser u adviseren wat te doen.

Windows Update cache verwijderen in Windows 10

Windows 10 ondersteunt het verwijderen van update cache zonder te hoeven starten in Windows 10 veilige modus. U dient dan echter wel eerst twee Windows-services te stoppen voordat u de update cache kunt verwijderen.

De update cache kan blijven hangen, het is daarom te adviseren om de cache (tijdelijke bestanden) te verwijderen en windows 10 opnieuw naar updates te laten zoeken.

Windows 10 services stoppen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop van windows 10 en selecteer uitvoeren, type in het uitvoer-venster: services.msc.

windows 10 update services stoppen

Er opent zich nu een venster met de Windows-services, zoek in de lijst naar: Background Intelligent Transfer Service en Windows-update. Selecteer de services met de rechtermuisknop en selecteer stoppen. Let op: beide services.

windows 10 services stoppen updates

Open nu de Windows-verkenner, en ga naar: C:\Windows\SoftwareDistribution. Selecteer alle bestanden en mappen in C:\Windows\SoftwareDistribution en verwijder deze. Dus de folder helemaal leeg maken.

SoftwareDistribution leegmaken

Ga nu terug naar de Windows-services, en start de services Background Intelligent Transfer Service en Windows Update.

windows update service starten

Laat Windows 10 nu opnieuw zoeken naar updates!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld of de reacties doorlezen.

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂
53 REACTIES
 1. Beste Stefan,

  Windows-specificaties: Windows ,10 Home/versie 2004/installatiedatum 28-05-2020/Build van besturing 19041.630/Ervaring Windows Feature Experience Pack 120.2212.31.0
  Fabrikant Packard Bell/aankoopdatum 2013

  Windows en ik zijn al een paar weken bezig om onderdelenupdate naar Windows 10, versie 21H2 te instaleren (fout 0x8007042B).

  Ik heb van alles geprobeerd en ook uw tips.

  Mijn pc werkt prima en ik wil niet de pc opnieuw instellen zonder behoud van apps, of is er toch een mogelijkheid om mijn apps te behouden.

  Probeert Windows mij te dwingen toch een nieuwe pc met Windows 11 te kopen.De functie om de updates 7 dagen te onderbreken staat uit, maar ik heb het wel op handmatig ingesteld.

  Graag wil ik een kort maar krachtig tip of advies van u.

  Met vriendelijke groet,

  Francis

 2. Ik snap er steeds minder van. Volgens windows update geschiedenis is mijn laptop bijgewerkt t/m update 2021-7, maar als ik kijk naar instellingen/systeem/info staat er:
  Editie Windows 10 Home
  Versie 20H2
  Installatiedatum ‎15-‎3-‎2021
  Build van besturingssysteem 19042.928
  Serienummer LR0DT522
  Ervaring Windows Feature Experience Pack 120.2212.551.0
  Ik heb nog even verder gegoogled en daaruit begrijp ik, dat de Mei 2021 Update versie 21H1 is. Die is dus kennelijk toch niet geïnstalleerd. Wordt er dan bij windows update “voortgemodderd” een oude versie van windows?
  Als ik handmatig versie 21h1 download, hoe installeer ik die dan?
  Voor de volledigheid, ik heb een Lenovo Yoga slim 7 14ARE05 met de volgende specs:
  Processor AMD Ryzen 5 4500U with Radeon Graphics 2.38 GHz
  Geïnstalleerd RAM-geheugen 8,00 GB (7,36 GB beschikbaar)
  Type systeem 64-bits besturingssysteem, x64-processor
  Ik hoop dat dit helpt bij het begrijpen wat het probleem is. Wordt er niet ergens een foutcode opgeslagen om aan te geven wat eht probleem is?

 3. Als ik het goed begrijp heb ik windows 10 version 20H2 voor x64 gebaseerde systemen. Dat zie ik in elk geval als ik de updategeschiedenis bekijk. Daarvan is update 21-07 (KB5004237) gelukt. Ik neem aan, dat ik dan 2021-08 Dynamic Cumulative Update for Windows 10 Version 20H2 for x64-based Systems (KB5005033) moet downloaden?

 4. Hallo Stefan,
  De probleemoplosser had ik al geprobeerd zonder resultaat. Inmiddels is één van mijn pc’s vast gelopen en moest ik hem helemaal opnieuw installeren, wat me een halve dag heeft gekost omdat het was ingericht als muziekcomputer en de DAW software lastig te installeren is met rechten enzo. Heel vermoeiend. Mijn laptop heeft nog steeds hetzelfde probleem. De laatste update (2021-8) wil niet installeren terwijl de vorige updates het wel deden na legen van de cache. Ik heb zoveel mogelijk Microsoft bloatware verwijderd (weer nieuws en dat soort onzin) en cortana en edge met jouw tips in een ander artikel. Zou dat een oorzaak van de problemen kunnen zijn? Ik begin zo langzamerhand zo ziek te worden van windows en al die Microsoft rommel, die je door je strot geduwd wordt, dat ik bijna begin te denken aan Apple. Die duwen je ook van alles door je strot en je hebt geen keuzes, maar het werkt in elk geval.

 5. Hallo Stefan,
  Ik kon al een tijdje niet meer updaten, maar had de puf even niet om het op te lossen. Nu wel en met jouw tips kwam ik een eind. Na het legen van de cache begon windows driftig te updaten en dat ging goed tot de laatste update (2021-08). Die wilde in eerste instantie niet downloaden, maar na een paar keer opnieuw de cache legen lukte het wel. Ook die update ging driftig installeren en windows startte na 30% installatie opnieuw op en installeerde door tot 99% en toen verscheen het fijne scherm weer met de mededeling “kan updates niet installeren. installatie ongedaan maken. zet uw pc niet uit”. Probleemnoplosser geprobeerd, maar die zegt dat er een update klaar staat en dat ik opnieuw moet opstarten, maar dat heeft hetzelfde resultaat.
  Enig idee wat er mis is? Ik heb nu 1 laptop en een desktop waarmee updateproblemen zijn. Je zou toch zeggen, dat ze bij Microsoft voldoende personeel en fondsen hebben om deze ellende ons te besparen?

  Overigens alle lof voor jouw fantastische site en hulp. Je hebt me al eerder geholpen met het verwijderen van Edge ik raad iedereen, die problemen heeft aan naar jouw site te gaan.

 6. Puike site. Terwijl MS mij van het digitale kastje naar de muur bleef sturen, vond ik hier in een mum van tijd de oplossing: update cache leegmaken. Bedankt!

 7. Goede middag. Ik zag uw hulp op internet en ik heb een probleem met bijwerken Windows 10. Als ik de laptop uit wil zetten krijg i de mogelijkheid “bijwerken en afsluiten” Als ik dat toesta gaat de pc updates binnenhalen tot ongeveer 30%. Dan stopt de update en wordt alles weer op oude versie gezet en wat is binnengehaald weer verwijderd en start de laptop opnieuw op. Daar ik nogal een digibeet ben zou ik graag willen weten wat hier aan te doen is.

 8. Ik wil eigenlijk geen updates van Windows meer. Krijg allemaal troep en die Edge is ook waardeloos. Dat gezeur over virussen en spam ben ik ook helemaal klaar mee.

 9. Ik heb bovenstaande stappen doorlopen maar de Windos Update start niet op. In het venster services.msc staat de Windows Update file niet in mijn overzichtslijst. Hoe kan dit hersteld worden zodat ik weer een update kan laten zoeken

 10. Helaas geen werkende oplossing voor mij. Update werkt niet, geeft geen foutcode maar de melding:
  “We kunnen geen verbinding maken met de updateservice. We proberen het later opnieuw of u kunt het nu zelf controleren. Lukt het downloaden nog steeds niet, controleer dan of u verbinding met internet hebt.”
  In januari heb ik handmatig een update uitgevoerd naar 1909 maar ook dat heeft niet geholpen bij de automatisch update functionaliteit

 11. Als ik bij PC-instellingen op Bijwerken en beveiliging klik, sluit het scherm en gebeurt er verder niets.
  De laatste updates blijkt van 24 november 2019.
  Via het configuratiescherm zoeken naar Windows update problemen levert niets op.

 12. Ik werd getriggerd door foutcode 0xc1900101 zonder achtervoegsel.
  Conform de Microsoft hulp Probleem Oplosser gedraaid en die had SoftwareDistribution gebackuped en leeg gemaakt.
  Bij windows update gebeurde er niets, alleen de opmerking Uw PC is bijgewerkt.
  Volgens Microsoft de volgende stappen uitgevoerd: Backup Intelligent Transfer Services en Windows Update gestopt
  C:\windows\SoftwareDistribution leeggemaakt
  Backup Intelligent Transfer Services en Windows Update gestart
  Windows updates zoeken gestart en als antwoord:
  Uw PC is bijgewerkt. Doch er veranderd niets.
  Vervolgens Windows 10 updateassistent gedraaid en deze zegt dat 1809 is geïnstalleerd en dat 1909 wordt gedownload, wat ook gebeurd en later zegt dit tool dat deze wordt geïnstalleerd (Uw PC wordt bijgewerkt). Na de 100% melding komt het scherm dat na 30 minuten de PC automatisch wordt opgestart, wat ik ook aan het systeem overlaat en de PC wordt opnieuw opgestart.
  Na het opstarten krijg ik geen bericht dat e.e.a. klaar is of wat dan ook, en bij SYSTEEM INFO staat dat 1809 is geïnstalleerd en bij geschiedenis is alles leeg.
  Windows 10 Pro 64 bits / Activation is oke
  Anti Virus = Windows defender
  Harddisk ruimte >>100 GB over

  Super dank voor een oplossing.

  Wim

 13. Ik heb precies hetzelfde win 10 update naar versie 1903 of 1909 , ik werk nog met 1803 vanaf nov 2018 : Ik ben al dagen kwijt aan het puzzelen en proberen, Ram eruit en weer erin alle PCI kaarten er uit er in, software gedeïnstalleerd, Avast gedeïnstalleerden er weer op nadat het toch geen verschil maakte internet sites lezen over dit probleem. Ik ben zeker niet de enige!, er waren op de Microsoft site iets van 270 mensen die dezelfde problemen melden onder slechts 1 reactie , dus ik denk dat het een redelijk omvangrijk probleem is, met mogelijk tienduizenden computers over de hele wereld in problemen . Het zou mogelijk kunnen liggen aan mijn SSD-HD EVO Samsung 1TB , maar daar zijn er miljoenen van in de wereld, dat zou al opgevallen zijn. BIOS probleem? Op dit moment staat ie weer al op 27% voor een uur, dus zal het wel weer systeem herstel worden naar versie 1803, dus niks opgeschoten. Ik probeer vandaag nog te installeren van een SSD mem stick en probeer nadat 8 jaar weer eens een CD te branden met een Win10 installatie, want dat zou ook kunnen helpen volgens sommige sites. Van de tientallen puzzeluren die ik er in gestoken heb a 20 per uur had ik een nieuwe game PC kunnen kopen. Ik vermoed een probleem bij Microsoft. De installatie geeft ook geen enkele info waaraan het zou kunnen liggen. Ook het uitpluizen van de installatie logs en nog wat andere systeem logs gaven niks aan. Het zou volgens de summiere eindboodschap van falende installatie, liggen aan het installeren van een onbenoemd “apparaat” wat niet zou gebeurd zijn. Ik zou iets opschieten als ik wist WELK apparaat.
  Gek is dat mijn PC prima werkte zonder die updates, al een jaar lang.
  Ik ga Microsoft maar een bellen.

 14. “Wilt u contact opnemen via het contact formulier, ik ga u helpen per e-mail als u dat wilt.”
  Ik neem uw uitnodiging graag aan.
  Maar helaas is de contactpagina niet invulbaar ( ik kan over mail een screenprint sturen ) Mijn mail is {verwijderd}. Zend u mij uw mailadres in dezen aub. Met vr.gr.
  Ruud

  • Er waren wat problemen met de site, het contact formulier is weer bereikbaar. Ik heb uw e-mail uit het commentaar gehaald ivm met spam berichten.

 15. Stefan de link in je bericht van 13 sept wordt niet meer ondersteund door MS. Er worden andere probleemoplossers geadviseerd.
  2e) Ik heb hetgeen je in bovenstaand artikel schrijft geprobeerd. Bij updaten krijg ik steeds het bericht “windows 10 kan geen verbinding maken met de updateservice” . En wellicht ten overvloede; ‘geschiedenis van updates’ is ook helemaal blanco. Ik gebruik W10/1903. Heb jij nog suggesties om de boel op te lossen?

  • U kunt het volgende proberen, enige technische kennis is vereist. Niet uit te voeren door mensen die geen problemen met Windows Update ervaren!
   Download de volgende tool: https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/Reset-Windows-Update-Agent-d824badc/file/224689/1/ResetWUEng.zip
   Pak alle bestanden uit en plaats deze in een nieuwe map op het Windows Bureaublad.
   Klik met de rechtermuisknop op bestand: ResetWUEng.cmd en selecteer “uitvoeren als Administrator”. Als de tool geopend is type: y om de voorwaarden te accepteren. Klik daarna op 2, optie 2 “Reset the Windows Update Components”. Als dit is voltooid, start daarna optie 12 “repairs/resets Windows Winsock settings”. Zoek daarna naar Windows updates. Hoor graag of hiermee het probleem is opgelost.

 16. De datastore en reporting events in deze folder zijn niet te verwijderen. Volgens windows zijn ze steeds in gebruik. Is hier nog een oplossing voor?

 17. Hallo pc-tipper(s)
  Het updaten werkte niet, vele malen geprobeerd
  Met bovenstaande aanwijzingen “Windows Update cache verwijderen” enz. toen wél gelukt, bedankt!
  Ferdi Klaassen

 18. Maar wat als u niets meer kunt doen?
  Startknop werkt niet, geen verkenner, geen locatie bureaublad, enz… PC helemaal “bevroren” tijdens laatste update

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook deze PC Tips

Laatste tips
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!