Windows update foutmelding 0x800f081f? Probeer dit!

Stefan
Windows update foutmelding 0x800f081f? Probeer dit!

Bij het installeren van updates via Windows update gaat wel eens wat mis. Zo is foutmelding 0x800f081f een regelmatig voorkomende foutmelding bij het installeren van meerdere type updates in zowel Windows 11 als in Windows 10.

Wat de foutmelding “0x800f081f” precies inhoudt, is niet helemaal bekend. Over het algemeen gaat het om beschadigde systeembestanden.

De reden voor beschadigde systeembestanden die gerelateerd zijn aan het update proces kunnen optreden als het updates proces wordt onderbroken. Denk hierbij aan een netwerkstoring of een onverwachte herstart van uw computer.

Daarnaast kan er ook een probleem optreden als er onvoldoende vrije schijfruimte op de harde schijf beschikbaar is. Dit kan dit leiden tot problemen bij het downloaden en installeren van updates. Het komt ook voor dat bepaalde software het update proces in Windows blokkeert. Denk hierbij een antivirus software.

Foutcode 0x800f081f is dus een verstoring van het proces voor het installeren of bijwerken van updates. Om 0x800f081f error op te lossen voert u de onderstaande tips uit in dit artikel.

Deze tips helpen bij het herstellen van beschadigde systeembestanden en het herstellen van het Windows update proces. De stappen kunnen door iedereen, ongeacht technische kennis worden uitgevoerd.

Windows update foutmelding 0x800f0988 in Windows 11 of 10

WinSxS map opschonen

De map “WinSxS” is een belangrijke, maar vooral onbekende map in Windows. Het is een map waarin meerdere kopieën van systeemcomponenten en bestanden worden opgeslagen, die nodig zijn voor verschillende apps en services op uw computer.

Lees ook
Windows beveiliging meldingen uitschakelen in Windows 11

Het is doordat er bestanden in zijn opgeslagen die betrekking hebben op “services”, ook een onderdeel van het update proces in Windows. U kunt via een specifiek commando de WinSxS map opschonen van ongebruikte en verlopen bestanden. Dit zal de foutmelding 0x800f081f in veel gevallen oplossen.

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type:

dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup

dism online cleanup-image startcomponentcleanup

Wacht tot het proces is afgerond. Herstart uw computer en controleer nu opnieuw op Windows updates. Sla dit artikel met CTRL + D op in uw favorieten en keer terug als het niet werkt.

Windows update resetten

Door alle Windows update componenten opnieuw in te stellen laat u Windows volledig opnieuw controleren op updates. Alle tijdelijke en overbodige bestanden worden verwijderd en Windows zal alle updates opnieuw starten. In veel gevallen lukt u hierna wel om update(s) te installeren.

Lees hier hoe u Windows update kunt resetten.

Windows processen herstellen

Het laatste wat ik aanraad, is Windows processen herstellen. In Windows zijn enkele processen beschikbaar die systeembestanden en services kunnen herstellen.

Als er eventueel processen zijn beschadigd, dan kunt u door de commando’s in onderstaand artikel uit te voeren deze processen herstellen.

Het gaat om “SFC” en “DISM” Deze commando’s kunnen in enkele gevallen problemen met Windows update oplossen is mijn ervaring. Lees onderstaande artikelen en voer de acties uit.

  1. U begint met het uitvoeren van SFC en DISM in het volgend artikel: Systeembestanden repareren in Windows 11 of Windows 10.
  2. Als het probleem nog niet is opgelost, volgt u de stappen in het volgend artikel door de Windows probleemoplosser uit te voeren.
Lees ook
USB formatteren naar NTFS in Windows 10 of Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *