Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows update foutmelding 0x800f081f? Probeer dit!

Bij het installeren van updates via Windows update gaat wel eens wat mis. Zo is foutmelding 0x800f081f een regelmatig voorkomende foutmelding bij het installeren van meerdere type updates in zowel Windows 11 als in Windows 10.

Wat de foutmelding “0x800f081f” precies inhoudt, is niet helemaal bekend. Over het algemeen gaat het om beschadigde systeembestanden.

De reden voor beschadigde systeembestanden die gerelateerd zijn aan het update proces kunnen optreden als het updates proces wordt onderbroken. Denk hierbij aan een netwerkstoring of een onverwachte herstart van uw computer.

Daarnaast kan er ook een probleem optreden als er onvoldoende vrije schijfruimte op de harde schijf beschikbaar is. Dit kan dit leiden tot problemen bij het downloaden en installeren van updates. Het komt ook voor dat bepaalde software het update proces in Windows blokkeert. Denk hierbij een antivirus software.

Foutcode 0x800f081f is dus een verstoring van het proces voor het installeren of bijwerken van updates. Om 0x800f081f error op te lossen voert u de onderstaande tips uit in dit artikel.

Deze tips helpen bij het herstellen van beschadigde systeembestanden en het herstellen van het Windows update proces. De stappen kunnen door iedereen, ongeacht technische kennis worden uitgevoerd.

Windows update foutmelding 0x800f0988 in Windows 11 of 10

WinSxS map opschonen

De map “WinSxS” is een belangrijke, maar vooral onbekende map in Windows. Het is een map waarin meerdere kopieën van systeemcomponenten en bestanden worden opgeslagen, die nodig zijn voor verschillende apps en services op uw computer.

Het is doordat er bestanden in zijn opgeslagen die betrekking hebben op “services”, ook een onderdeel van het update proces in Windows. U kunt via een specifiek commando de WinSxS map opschonen van ongebruikte en verlopen bestanden. Dit zal de foutmelding 0x800f081f in veel gevallen oplossen.

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type:

dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup

dism online cleanup-image startcomponentcleanup

Wacht tot het proces is afgerond. Herstart uw computer en controleer nu opnieuw op Windows updates. Sla dit artikel met CTRL + D op in uw favorieten en keer terug als het niet werkt.

Windows update resetten

Door alle Windows update componenten opnieuw in te stellen laat u Windows volledig opnieuw controleren op updates. Alle tijdelijke en overbodige bestanden worden verwijderd en Windows zal alle updates opnieuw starten. In veel gevallen lukt u hierna wel om update(s) te installeren.

Lees hier hoe u Windows update kunt resetten.

Windows processen herstellen

Het laatste wat ik aanraad, is Windows processen herstellen. In Windows zijn enkele processen beschikbaar die systeembestanden en services kunnen herstellen.

Als er eventueel processen zijn beschadigd, dan kunt u door de commando’s in onderstaand artikel uit te voeren deze processen herstellen.

Het gaat om “SFC” en “DISM” Deze commando’s kunnen in enkele gevallen problemen met Windows update oplossen is mijn ervaring. Lees onderstaande artikelen en voer de acties uit.

  1. U begint met het uitvoeren van SFC en DISM in het volgend artikel: Systeembestanden repareren in Windows 11 of Windows 10.
  2. Als het probleem nog niet is opgelost, volgt u de stappen in het volgend artikel door de Windows probleemoplosser uit te voeren.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!