Firefox gebruikt teveel geheugen (memory) – PC-Tips.info

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computer kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel deze pagina op Sociale media of op een website. Alvast bedankt!

Mozilla Firefox is een van de populairste open-source web-browsers. De nieuwste versie van Mozilla Firefox heet Firefox Quantum en staat ondertussen op versie nummer 60. Mozilla Firefox is een geweldige webbrowser die een groot aantal verschillende functies en aanpassingsopties biedt. Firefox is ontworpen als een snelle en vooral veilige webbrowser. Hoewel de browser van Mozilla uitstekend presteert, kan het uw computer vertragen en te veel geheugen van uw computer gebruiken. Als U wat langer met Firefox aan het werken bent kan het zijn dat Firefox langzaam steeds meer geheugen is gaan gebruiken en uiteindelijk het apparaat behoorlijk kan vertragen.

Firefox is een moderne webbrowser, wat betekent dat Firefox betrouwbaar, veilig en snel is. Om aan de huidige normen te voldoen, moeten webbrowsers gebruik maken van verschillende nieuwe technologieën. Een van de dingen die Firefox betrouwbaar maakt is dat Firefox een multi-proces webbrowser is, wat betekent dat het verschillende delen van de browser opsplitst in processen. Als bijvoorbeeld een plug-in of tabblad crasht, dan zorgt het multi-proces browser window ervoor dat het niet de hele webbrowser crasht. Echter, dit vereist meer geheugen.

Functies zoals het voortijdig laden van web pagina’s kan ook zeer nuttig zijn en uiteindelijke behoorlijk wat tijd te besparen, maar deze functies vereisen allemaal meer geheugen. Als u extensies heeft geïnstalleerd in Firefox, zal de Firefox browser nog meer geheugen gebruiken. Er zijn nogal wat opties om na te gaan voordat U mogelijk besluit Firefox te vervangen omdat Firefox teveel geheugen gebruikt.

Update Firefox naar de laatste versie

Het eerste wat we adviseren is om te controleren of Firefox bijgewerkt is naar de laatste versie. Nieuwe versies van Firefox beschikken over bugfixes en nieuwe functionaliteit. Open Firefox, klik door op het Firefox menu, en open Help.

firefox bijwerken naar de laatste versie

Open nu Over Firefox

firefox updaten

Controleer nu of Firefox geüpdatet kan worden. Als er updates beschikbaar zijn zal Firefox deze zelf downloaden en de browser herstarten om de updates te installeren.

firefox updates controleren

Firefox extensie(s) uitschakelen

Nu u over de nieuwste Firefox versie beschikt, kunt u proberen de geïnstalleerde en ingeschakelde extensies uit te schakelen. Extensies zijn softwareprogramma’s waarmee gebruikers hun surf ervaring kunnen aanpassen. Door gebruik te maken van extensies kunt u Mozilla Firefox compatibel maken met uw persoonlijke behoeften of voorkeuren. Extensies kunnen en sommige doen dat ook het geheugen gebruik doen toenemen.

Om toegang te krijgen tot de geïnstalleerde extensies klikt u opnieuw op de drie strepen (Open menu) in de rechter bovenhoek en selecteert u “Add-ons” in het Firefox menu of drukt u gewoon op de Ctrl + Shift + A toetsen op uw toetsenbord.

firefox extensie uitschakelen

Firefox Geheugengebruik tot een minimum beperken

Er is een ingebouwde tool in Firefox waarmee u het geheugengebruik kunt minimaliseren. Er is een configuratie pagina met de naam “about:memory” waarmee u specifieke geheugen problemen kunt oplossen. Bijvoorbeeld een geheugen probleem die wordt veroorzaakt door een website, een thema of een extensie.

Op deze pagina kunt u gedetailleerde metingen van Mozilla Firefox’s geheugengebruik bekijken, opslaan, en wijzigen. Door het geheugengebruik te minimaliseren met de tool “Geheugengebruik tot een minimum beperken” kunt u het geheugengebruik met één klik verminderen. Typ hiervoor “about:memory” in de adresbalk van Firefox en druk op Enter. Klik dan op de knop “Minimize memory usage” en kijk of Mozilla Firefox nog steeds te veel geheugen van uw computer gebruikt.

minimize memory usage firefox instellingen

Gebruik het Firefox standaard thema

Een thema is een add-on waarmee gebruikers het uiterlijk van Firefox kunnen wijzigen. Het verandert hoe de Firefox browser eruit ziet. Sommige thema’s kunnen Firefox aanzienlijk vertragen. Als u een soort thema gebruikt dat geen standaardthema is, raden we u aan om terug te schakelen naar het oorspronkelijke standaardthema. Klik op de drie strepen in de rechterbovenhoek en selecteer opnieuw Add-ons, Thema’s en kies Inschakelen naast het standaard thema. Controleer nu opnieuw het Firefox geheugen.

firefox thema wijzigen

Start Firefox in veilige modus

Veilige modus is een modus in Firefox die meestal gebruikt wordt om problemen met Mozilla Firefox op te lossen. In de veilige modus worden alle geïnstalleerde uitbreidingen, zoals extensies, thema’s, hardware versnelling enz. uitgeschakeld. Het belangrijkste doel van de Veilige Modus is om te weten te komen of een van de gedeactiveerde functies de oorsprong is van het probleem.

Om Firefox in de Veilige modus te starten, klikt u op de drie strepen in de rechterbovenhoek en selecteert u “Help” en vervolgens “Herstarten met uitgeschakelde add-ons”. Bevestig de vraag met Herstarten.

herstart firefox in veilige modus

Firefox processen beperken

Firefox draait webpagina inhoud voor alle tabbladen afzonderlijk van het Firefox-hoofdproces, waardoor de beveiliging en prestaties kunnen worden verbeterd. Het gebruik van meerdere inhoudsprocessen (meestal zijn het 4 processen) verhoogt de prestaties en minimaliseert de impact van crashes. Hoewel extra inhoudsprocessen de prestaties verbeteren bij het gebruik van meerdere tabbladen, gebruiken ze ook meer geheugen. We raden u aan om te proberen deze standaardinstellingen te wijzigen en de limiet van de inhoudsproces aan te passen.

Klik daarvoor op de drie strepen in de rechterbovenhoek en selecteer “Opties”. Schakel de optie “Gebruik aanbevolen prestatie-instellingen” uit en stel de optie “Limiet van inhoudsprocessen” in op 4 (standaard). Start Firefox opnieuw op en controleer of het geheugengebruik nu is afgenomen.

firefox inhoudsprocessen beperken

e10s Multiproces optie aanpassen

About:config is een functie in Firefox die een hele lijst aan opties aanbiedt om te configureren. Het ding is dat veel van deze opties niet beschikbaar zijn in het menu Opties. About:config is een functie waarmee gebruikers “verborgen” voorkeuren kunnen openen en aanpassen. U dient er echter rekening mee te houden dat u deze opties op eigen risico wijzigt, deze speciale opties kunnen schadelijk zijn voor de stabiliteit, veiligheid en prestaties van de Firefox browser.

Om deze instellingen aan te passen, typt u in de adresbalk “about:config” en drukt u op Enter. Blader nu door de lange lijst met voorkeuren en vind de “browser.tabs.remote.autostart”. Dubbelklik erop om de waarde te veranderen van “true” in “false”.

e10s multiprocessen uitschakelen firefox

Het uitschakelen van deze voorkeur zal e10s (multiprocessen) uitschakelen, e10s zou de reden kunnen zijn waarom Firefox zoveel van het geheugen van uw computer gebruikt. Start Firefox opnieuw op en kijk of het geheugengebruik van Firefox afgenomen.

Andere eenvoudige acties die U zou kunnen ondernemen is om minder open tabbladen draaien, sluit de onnodige tabbladen en het geheugengebruik wordt vanzelf verminderd. Controleer Windows Task Manager (taakbeheer) en controleer hoeveel Firefox processen er draaien, kijk of het geheugengebruik afneemt als er maar één Firefox proces draait. Hopelijk heeft een van de genoemde oplossingen het probleem voor u opgelost.

Als er een andere methode is die u geholpen heeft en het geheugengebruik veroorzaakt door Firefox verminderd, en die niet vermeld staat in onze tips, deel deze informatie dan met andere mensen onderaan deze instructie in het commentaar veld.

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

456 Artikelen298 REACTIES
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
ComputerComputer
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x