Alles wat u wilt weten over Windows Defender Antivirus voor Windows 10

Sinds Windows 10 heet Windows Defender antivirus nu Windows Beveiliging. Antivirus voor Windows is nu samengevat in een pakket genaamd Windows-beveiliging en bestaat uit een aantal onderdelen.

Virus en bedreigings beveiliging, Accountbeveiliging, Firewall- en netwerkbeveiliging, App- en browserbeheer, Apparaatbeveiliging, Apparaat prestatie en –status en Gezinsopties.

Deze Windows beveiligingen onderdelen worden samengevat als Windows beveiliging om Windows 10 optimaal te beschermen tegen virussen etc.

In dit artikel leg ik u uit wat de virus- en bedreigings beveiliging functionaliteit inhoudt en hoe u deze optimaal kunt instellingen om uw apparaat met Windows 10 te beschermen.

windows defender antivirus windows 10

Virus en bedreigingsbeveiliging in Windows 10

Het is belangrijk om virusbescherming in Windows 10 in te schakelen. Niet alleen biedt de ingebouwde virusbescherming voor Windows 10 bescherming tegen virussen, maar het biedt ook functionaliteit om ongewenste software te identificeren en te verwijderen.

Windows Defender Antivirus uit oudere Windows versies zoals Windows 8 was niet heel erg goed in het detecteren van virussen, Windows 10 is daar een stuk beter in geslaagd. U kunt daarom de ingebouwde antivirus voor Windows 10 prima als standaard virusscanner gebruiken, zie hier de antivirus test.

Antivirus voor Windows 10 inschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Selecteer Instellingen uit het start menu. In het instellingen menu klik op bijwerken en beveiliging.

windows 10 bijwerken en beveiliging menu

Links in het menu selecteer Windows-beveiliging. In het menu beveiligingsgebieden klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging.

windows-beveiliging antivirus openen

Er wordt nu een venster geopend met de antivirus instellingen voor Windows 10.

In de Antivirus instellingen voor Windows 10 klik op Instellingen beheren in het menu Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging.

windows 10 antivirus inschakelen

Hier vindt u een drietal opties die betrekken hebben op het functioneren van de Windows Defender Antivirus bescherming in Windows 10.

Realtime-beveiliging

Dient altijd Aan te staan. Dit is de optie die ervoor zorgt of Windows Defender Antivirus is ingeschakeld.

Cloudbeveiliging

Is een optie die onbekende bestanden controleert op virussen door het bestand wat geïdentificeerd is als “mogelijk gevaarlijk” te controleren tegen de nieuwste online antivirus definities.

Automatisch sample indienen

Als er een bestand is geïdentificeerd die Microsoft kan gebruiken om andere mensen beter te beschermen dan is het met deze optie mogelijk om deze automatisch naar Microsoft te versturen.

windows 10 antivirus realtime beveiliging cloudbeveiliging samples indienen

Ik raad u aan om alle 3 de opties in te schakelen.

Wat als U realtime-bescherming niet in kunt schakelen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om Windows Defender Antivirus in te schakelen in Windows 10.

Klik met de rechtermuisknop op de start-knop in Windows 10. Open Uitvoeren en type in het uitvoeren venster: services.msc

U heeft nu de Windows Services geopend. In de Windows Services opties kunt u services beheren die nodig zijn voor Windows en andere software.

Controleer of de volgende services bestaan en schakel deze services in.

Windows Defender Antivirus Service

Windows Defender Antivirus Network Inspection Service

Windows Defender Advanced Threat Protection Service

windows defender antivirus service

Door op de servicenaam klikken met de rechtermuisknop Starten te kiezen schakelt u de gewenste service in.

Windows Defender Antivirus scanopties

Nu u Windows Defender antivirus met success heeft ingeschakeld is het belangrijk uw computer te controleren op virussen.

In Windows 10 zijn er een aantal scanopties die u kunt gebruiken om virus bestanden te identificeren.

Snelle scan

De snelle scan in Windows Defender Antivirus zoekt in alle mappen die virussen vaak gebruikt om zich in te verbergen. Dit zijn tijdelijke mappen, de downloads map, de gebruikers map en systeem mappen.

Volledige scan

Deze scan spreekt voor zich, elke map, elk bestand en elk actief proces wordt gecontroleerd op virussen. Het is aan te raden om elke maand een volledig scan uit te voeren.

Aangepaste scan

Wilt u een specifiek bestand of map controleren op virussen dan selecteert u de aangepaste scan. Selecteert u deze optie en voert u een scan uit, dan zal Windows Defender Antivirus u eerst vragen welke locatie of bestand u wilt controleren.

Windows Defender offline scan

Windows Defender zal met een offline scan de meest recente antivirus definities downloaden, de computer herstarten en een snelle scan uitvoeren in een herstel omgeving zonder internet.

Sommige virussen herstellen zich in een normale Windows omgeving met internet-connectie of starten zichzelf nog voordat Windows normaal is opgestart.

De Windows Defender offline scan stopt dit soort virussen en verwijdert virussen zonder internet connectie in een speciale omgeving.

Windows Defender Antivirus bedreigingsgeschiedenis

Als Windows Defender Antivirus een bedreiging heeft gedetecteerd dan worden deze bestanden in quarantaine geplaatst.

Bestanden in quarantaine worden geïsoleerd en kunnen geen schade meer toebrengen aan uw systeem.

Mocht u van mening zijn dat het bestand onschadelijk is of wilt u het bestand toch toestaan, dan kunt u het bestand verwijderen uit quarantaine en terugplaatsen naar de locatie waar het bestand gedetecteerd is.

virus verwijderen uit quarantaine windows 10

Klik op het bestand in de lijst, en klik op herstellen om het bestand te verwijderen uit de Windows Defender Antivirus gedetecteerde virussen.

Om meer informatie over de oorspronkelijke locatie van het bestand, het waarschuwingsniveau, de categorie en details te zien klikt u op Details weergeven.

Controlled Folder Access

Met de Windows 10 Fall Creators update heeft Microsoft een bescherming geïntroduceerd tegen Ransomware, namelijk de Controlled Folder Access bescherming.

Controlled Folder Access inschakelen

Het betekend ook wel gecontroleerde mappen toegang en is bedoeld om bestanden die wijzigingen in de mappen wilt aanbrengen die in gecontroleerde mappen toegang zijn gedefinieerd te blokkeren.

controlled folder access windows 10

In het Windows beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Instellingen beheren.

Navigeer naar beneden in het menu en klik op Gecontroleerde mappentoegang beheren. U bent nu in de opties voor Controlled Folder Access.

controlled folder access instellingen windows 10

Klik op de aan-uit knop om Controlled Folder Access in te schakelen in Windows 10.

Map toevoegen aan Controlled Folder Access

Klik daarna op Beschermde mappen om te zien welke mappen er worden beschermd door gecontroleerde mappen toegang.

controlled folder access mappen toevoegen

Klik op Een beveiligde map toevoegen om mappen te beschermen tegen wijzigingen door bestanden. Elke keer als een executable, dll-bestand etc een wijziging in de beschermde mappen wilt doorvoeren krijgt u een melding of u dit wilt toestaan.

Applicatie toestaan via Controlled Folder Access

Als U een app wilt toestaan om wijzigingen aan te brengen in mappen die u heeft beschermd middels Controlled Folder Access, klik dan op Een app toestaan via Controlled Folder Access.

In dit menu kunt u applicatie bestanden toevoegen om onbeperkt wijzigingen door te voeren in de beschermde map(pen).

applicatie toestaan controlled folder access windows 10

Alsmede is het mogelijk om via OneDrive gegevens te herstellen bij een ransomware aanval.

Bestanden of mappen uitsluiten in Windows Defender Antivirus

Het is mogelijk om bestanden en mappen uit te sluiten voor Windows Defender Antivirus. Door het uit te sluiten van deze bestanden of mappen voorkomt u dat Windows Defender het bestand of map aanmerkt als virus.

In het Windows beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Instellingen beheren.

Navigeer naar beneden in het menu en klik op Uitsluitingen toevoegen of verwijderen. U bent nu in de opties voor het uitsluiten van specifieke mappen of bestanden.

map of bestand uitsluiten windows defender antivirus

Klik op een uitsluiting toevoegen om een bestand, map, specifiek bestandstype of proces uit te sluiten in Windows Defender Antivirus.

Updates van virus- en bedreigingsbeveiliging

Het is belangrijk om ten alle tijden de Windows updates z.s.m. te installeren nadat ze door Microsoft beschikbaar zijn gesteld.

Windows Update biedt naast updates voor Windows 10 en randapparatuur ook updates voor de virusscanner.

De updates voor de virusscanner Windows Defender Antivirus worden automatisch gedownload en geïnstalleerd. Echter, u ook handmatig controleren op updates.

In het Windows beveiliging menu, klik op virus- en bedreigingsbeveiliging. In het instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging menu, klik op Controleren op updates.

beveiligingsupdates installeren windows 10

Klik op de knop Naar updates zoeken om handmatig te controleren op beveiligingsupdates en waar nodig te installeren.

Ik hoop dat dit artikel u geholpen heeft om meer inzicht te krijgen in de instellingen van Windows Defender Antivirus voor Windows 10. Heeft u vragen dan kunt u deze stellen onderaan in de instructie of in ons nieuwe forum.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

11 Reacties

 1. Rob
  april 24, 2019
  • Stefan
   april 24, 2019
 2. Rini Pieters
  oktober 13, 2019
 3. Rini Pieters
  oktober 13, 2019
  • Stefan
   oktober 13, 2019
 4. Rini Pieters
  oktober 13, 2019
  • Stefan
   oktober 13, 2019
 5. Rini Pieters
  oktober 14, 2019

Plaats een reactie