Bandbreedte limiet instellen voor Windows update en downloads

Stefan
Bandbreedte limiet instellen voor Windows update en downloads

Als er nieuwe updates voor Windows beschikbaar zijn, dan gaat Windows update deze downloaden en vervolgens installeren. Het downloaden van updates wordt uitgevoerd op de achtergrond en alle beschikbare bandbreedte wordt gebruikt.

Omdat Windows update alle beschikbare bandbreedte gebruikt voor het binnenhalen van updates blijft er minder bandbreedte over voor andere dingen. Ik kan me voorstellen dat dit vooral vervelend is voor mensen die veel online gamen. De online game-ervaring gaat dan aanzienlijk achteruit omdat er weinig internet bandbreedte overblijft.

Het aanzienlijke dataverbruik bij het downloaden van updates kan ook een probleem zijn in een verbinding via een mobiel datanetwerk. Er wordt dan op de volle snelheid een update gedownload met als gevolg dat de volledige verbinding op gaat aan het binnenhalen van deze update.

Om dit soort problemen enigszins te verminderen is er in Windows 11 of 10 een optie beschikbaar om een strikt maximum of bepaald percentage van de beschikbare downloadsnelheid toe te wijzen aan Windows update. Op deze manier kunt u een bandbreedte limiet instellen voor updates en andere app-updates.

Bandbreedte limiet instellen voor Windows update en downloads

Om te beginnen opent u de instellingen. In de instellingen klikt u aan de linkerzijde op “Windows update”.

In de Windows update instellingen klikt u vervolgens op “Geavanceerde opties”.

Geavanceerde opties in Windows update

In de “Extra opties” klikt u op de “Delivery Optimization” instellingen. Hier kunt u bandbreedte limieten instellen voor updates en downloads van andere apparaten.

Delivery Optimization

Klik nogmaals op “Geavanceerde opties” om bandbreedtevertraging voor downloaden en uploaden in te stellen.

Geavanceerde opties - bandbreedtevertraging voor downloaden en uploaden

In de “Downloadinstellingen” kunt u op twee manieren de hoeveelheid bandbreedte die wordt gebruikt voor het downloaden van updates beperken.

U kunt een “Absolute bandbreedte” instellen of een “percentage van gemeten bandbreedte”.

Lees ook
Download de Officiele Windows 11 ISO en installeren (Gids)

Door de optie “Absolute bandbreedte” in te schakelen en vervolgens de optie “Beperken hoeveelheid bandbreedte wordt gebruikt voor het downloaden van updates op de achtergrond” en/of “Beperken hoeveelheid bandbreedte wordt gebruikt voor het downloaden van updates op de voorgrond” in te schakelen kunt u aangeven voor hoeveel Mbps er maximaal mag worden gebruikt voor updates.

Ik zou aanraden om een 1/3 van de totale bandbreedte beschikbaar te stellen voor het downloaden van updates. Bij een totale internetcapaciteit van 100 Mbps kunt u 30 Mbps instellen. Houdt er rekening mee dat het binnenhalen van updates dan langer duurt dan u gewend was.

Bandbreedte limiet instellen voor Windows update en downloads

Het is ook mogelijk om Windows update zelf te laten bepalen hoe snel het mag downloaden door een percentage op te geven. Er wordt dan eerst gemeten hoe snel er wordt gedownload, wat de totale downloadsnelheid is, en daarvan wordt een percentage (die u instelt) gebruikt voor updates.

Stel dat de totale download snelheid uitkomt op 100 Mbps en heeft 30% ingesteld, dan wordt er 30 Mbps gebruikt voor het downloaden van updates.

Als u terug gaat naar de “Delivery Optimization” instellingen, en u klikt op “Activiteitbewaking”, dan ziet u statistieken van de ingestelde limieten.

Activiteitbewaking

Ook ziet u de totale downloadstatistieken van Microsoft, Microsoft-cacheserver, van Pc’s in uw lokale netwerk en van Pc’s op het internet. U kunt daarnaast ook zien of uw downloadlimiet werkt door de “gemiddelde downloadsnelheid” te controleren in de statistieken.

Downloadstatieken van Windows update

Als u problemen ondervindt met Windows update, dan kunt u Windows update resetten.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *