Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Harde schijf snelkoppeling vastmaken aan de taakbalk

Als u de inhoud van een harde schijf snel wilt openen, dan kunt u een snelkoppeling van de schijf vastmaken aan de taakbalk.

Een snelkoppeling met de inhoud van een schijf kunt u aanmaken naar de root van de schijf. Dat betekent dat u een snelkoppeling kunt aanmaken op de taakbalk die bijvoorbeeld de inhoud van de “C:\” schijf direct opent. Een andere schijf is ook mogelijk, bijvoorbeeld de “D:\” schijf waar bestanden zoals downloads mogelijk in zijn opgeslagen.

Een snelkoppeling op de taakbalk is altijd handig. Het scheelt aanzienlijke tijd om direct de snelkoppeling in de taakbalk te openen, in plaats van eerst de Windows verkenner en dan de gewenste schijf.

In Windows 11 of 10 kunt u niet direct een snelkoppeling naar een schijf aanmaken op de taakbalk. Hiervoor dient u bepaalde stappen te doorlopen. Hoe dit werkt leest u in dit artikel.

Harde schijf snelkoppeling vastmaken aan de taakbalk

Om te beginnen opent u de Windows verkenner. Klik links op “Deze PC” en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de schijf waarvan u een snelkoppeling wilt aanmaken op de taakbalk.

In het menu klik eerst op “meer opties weergeven” (voor Windows 11) en hierna op “Snelkoppeling maken.

Snelkoppeling maken

U krijgt nu de melding te zien dat er hier geen snelkoppeling kan worden gemaakt. Wilt u een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen? Klik op “Ja”.

Wilt u een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen

Ga naar het bureaublad. Hier ziet u een snelkoppeling naar de harde schijf. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “Eigenschappen”.

Lokale schijf snelkoppeling eigenschappen

In het veld “Doel:” typt u “explorer.exe” met een spatie en hierna de schijfletter. Hieronder ziet u een voorbeeld.

Doel van snelkoppeling wijzigen

Ik raad u nu aan om ook het harde schijf pictogram te wijzigen. Als u “explorer.exe” in het doel veld typt, dan wordt het pictogram vervangen door een Windows verkenner pictogram. Het is dan niet meer duidelijk dat het om een verwijzing gaat naar een harde schijf.

Klik op de “Ander pictogram” knop. In het veld “Zoek in dit bestand naar pictogrammen” typt u: imageres.dll en bevestig met een ENTER toets.

U kunt nu kiezen uit verschillende harde schijf pictogrammen. Maak uw keuze voor het geschikte pictogram. Dit pictogram ziet in de taakbalk als snelkoppeling naar de harde schijf.

harde schijf pictogram selecteren

Klik op “OK”. Klik nogmaals op “Toepassen” en hierna op “OK”.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling op het bureaublad naar de harde schijf. In het menu klik op “meer opties weergeven” (Windows 11) en hierna op “Aan taakbalk vastmaken”.

Aan taakbalk vastmaken

U ziet nu in de taakbalk een snelkoppeling naar de harde schijf. Als u erop klikt dan wordt de inhoud van deze schijf geopend via de Windows verkenner.

Snelkoppeling naar harde schijf in de taakbalk

Lees verder wat u nog meer kunt vastmaken aan de taakbalk:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!