Internet traag in Windows 11? Probeer deze tips!

Stefan
Internet traag in Windows 11

Als het internet traag is dan denken we vaak meteen dat het aan het de internetverbinding ligt. Dit is niet altijd het geval. In een aantal gevallen ligt het probleem in de systeeminstellingen van het besturingssysteem, de geïnstalleerde apps of de achtergrond processen.

Er zijn vele redenen waarom een internetverbinding traag is of is geworden. De meest voor de hand liggende redenen zijn.

  • Er zijn te veel apparaten tegelijk verbonden via dezelfde internetverbinding.
  • Iemand anders die gebruikmaakt van dezelfde internetverbinding verbruikt een groot deel van de bandbreedte van de internetverbinding.
  • De afstand tot de verdeelkast voor de internetverbinding is lang.
  • Een slecht Wi-Fi signaal.
  • Er is malware geïnstalleerd op de computer.
  • Achtergrondprocessen in Windows 11 die de bandbreedte van de internetverbinding gebruiken zonder uw medeweten.

In dit artikel biedt ik u een aantal tips om het probleem van een trage internetverbinding te identificeren. Als u het probleem heeft geïdentificeerd kunt u het ook direct oplossen. Het is belangrijk voordat u doorgaat dat u controleert of de trage internetverbinding niet veroorzaakt wordt door hardware zoals een router, hubs of slechte Wi-Fi signalen.

Controleer ook bij uw internetprovider of er momenteel een storing is, of dat er werkzaamheden aan het internet wordt uitgevoerd in uw buurt. Dit kunt u controleren op de website van uw internetprovider zelf.

Als u heeft geconstateerd dat het probleem wel in de Windows 11 computer moet zitten, dan volgt u de onderstaande stappen.

Internet traag in Windows 11

Hoe snel is uw internetverbinding echt?

Om te beginnen raad ik aan om een speedtest uit te voeren. Een speedtest is een test om de maximale internet snelheid te bepalen voor uw internetverbinding. Er wordt een bestand gedownload en in een grafiek ziet u de totale snelheid van internetverbinding. Op deze manier kunt u vaststellen of de maximale snelheid die uw internetprovider beschikbaar stelt ook echt wordt gehaald.

Bandbreedte beperken voor Windows-updates

Windows 11 installeert updates en verbruikt daarvoor een bepaald deel van de bandbreedte van de internetverbinding om de updates te downloaden. Dit gebeurt automatisch. Als u last heeft van het downloaden van de updates en wilt een maximale download snelheid instellen voor de Windows-updates dan doet u dit op de volgende manier.

Lees ook
5 manieren om de naam of label van een harde schijf te wijzigen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links in het menu op Windows-update. Klik daarna op Geavanceerde opties en op Delivery Optimization.

Als u de internetverbinding niet wenste te delen door het downloaden van updates naar andere pc’s toe te staan, dan wijzigt u deze optie naar “Uit”.

Klik daarna op Geavanceerde opties.

Downloads van andere pc uitschakelen

Als u de download en upload snelheid voor het downloaden van Windows-updates of het uploaden van Windows-updates wenst te beperken dan kunt u dit hier instellen. Schakel de beperking in en stel een maximum aantal Mbps in voor de download en de upload snelheid. Deze beperking heeft alleen betrekking op de download of upload snelheid van de Windows-updates. Naast het instellen van de Mbps snelheid kunt u ook kiezen om een percentage van de internetsnelheid toe te wijzen aan de Windows-updates.

Schakel de opties uit om de volledige bandbreedte toe te wijzen aan Windows-updates. Dit kan uw internetverbinding tijdens het downloaden of uploaden van updates vertragen.

Download instellingen wijzigen in Windows 11

Apps identificeren die uw internetverbinding gebruiken

Als u een vermoeden heeft dat een app uw internetverbinding vertraagd dan kunt u deze app identificeren via de Broncontrole app. Als u het proces wat u internetverbinding vertraagd heeft geïdentificeerd dan kunt u dit proces sluiten en waar nodig de app verwijderen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Taakbeheer in het menu. Klik op tabblad: Prestaties. Klik onderin op Broncontrole openen. Klik op tabblad: Netwerk in Broncontrole.

U ziet hier een lijst van processen die horen bij een applicatie. Kijk in de kolom: Verzenden (bytes) en ontvangen (bytes) naar een proces wat hoge waardes heeft.

Als u het proces heeft geïdentificeerd klik dan met de rechtermuisknop op de procesnaam en klik op Proces beëindigen.

Eindig niet zomaar elk proces. Sommige processen zijn van belang voor het functioneren van Windows. Is het voor u een onbekend proces? Raadpleeg dan het internet om te controleren waar het proces bij hoort en welke app dit precies is op uw computer. Deze app kunt u dan eventueel verwijderen.

Lees ook
Binnenkomende e-mails automatisch vertalen met Outlook

Broncontrole app

Achtergrond apps uitschakelen

Veel apps draaien op de achtergrond en voeren taken uit die niet echt relevant zijn voor het werk dat ze doen. Deze apps verbruiken niet alleen internet bandbreedte, maar ook systeembronnen. Hoewel het geen kwaad kan om ze op de achtergrond te laten werken, zou het toch verstandig zijn om ze uit te schakelen als ze problemen veroorzaken. Bovendien kunt u ze altijd handmatig uitvoeren als dat nodig is.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik aan de linkerzijde op Apps. Klik op Apps en onderdelen.

Controleer de lijst van geïnstalleerde apps. Apps die u niet gebruikt of niet veel gebruikt kunt u het beste uitschakelen van het uitvoeren van processen op de achtergrond. Klik rechts naast de app naam op de drie verticale puntjes. Klik daarna op Geavanceerde opties.

Apps - Geavanceerde opties

Wijzig “Laat deze app op de achtergrond draaien” naar Nooit.

Laat deze app op de achtergrond draaien

Doe dit voor alle apps waarvan u niet wilt dat ze systeembronnen en internet bandbreedte gebruiken op de achtergrond.

Controleer uw computer op malware

Als u om onbekende reden opeens een trage computer heeft en de internetverbinding is ook merkbaar trager geworden, dan kan malware het probleem zijn. Malware is een verzamelnaam voor verschillende soorten ongewenst software op uw computer. Dit kan zijn een virus, maar ook een app die ongewenst advertenties weergeeft in uw browser. Het is aan te raden om uw computer te controleren op malware met Malwarebytes. U kunt dit antivirus programma 14 dagen gratis gebruiken om malware te detecteren en te verwijderen van uw computer.

Andere DNS-server instellen

Een DNS-server, simpel gezegd, bevat de namen van websites samen met de bijbehorende IP-adressen. Wanneer u de hostnaam of de naam van de website intypt, dan zoekt de DNS-server het respectieve IP-adres en laadt de website.

Lees ook
Naam van audio apparaat wijzigen in Windows 11

De selectie van de DNS-server is standaard ingesteld op automatisch. Dit kan een trage internetverbinding kan veroorzaken. In dit geval is het aangeraden om over te schakelen naar een publieke DNS-server zoals die van Google.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: ncpa.cpl. Klik op de actieve Ethernet of Wi-Fi verbinding met de rechtermuisknop. Klik op Eigenschappen in het menu. Klik op Internet Protocol versie 4 en klik op Eigenschappen.

Ik raad u aan om de huidige instellingen eerst te noteren voordat u een wijziging aanbrengt.

Klik op “De volgende DNS-serveradressen gebruiken”. Wijzig de voorkeurs-DNS-server naar: 8.8.8.8. en de Alternatieve DNS-server naar: 8.8.4.4. Klik daarna op OK.

Dit zijn de publieke Google DNS-servers.

Herstart uw computer om de DNS-server instellingen toe te passen.

Google DNS instellen in Windows 11

Verbinding met een data limiet uitschakelen

Als er op uw internetverbinding een data limiet is ingesteld dan zal de snelheid van de verbinding worden beperkt. Het is dus aan te raden als u verbonden bent met een internetverbinding zonder limiet om het data limiet uit te schakelen en de maximale snelheid uit de internetverbinding te halen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links in het menu op netwerk en internet. Klik op Ethernet als u verbonden bent met de kabel, klik op Wi-Fi als u draadloos verbonden bent met het internet.

Schakel de optie: Verbinding met een datalimiet uit.

Verbinding met een datalimiet uitschakelen in Windows 11

Overige tips

Als u nog steeds een trage internetverbinding heeft dan kunt u de Windows Firewall resetten of de Windows Firewall uitschakelen om te kijken of dit het probleem oplost. Indien het internet alleen traag is via de webbrowser dan kunt u een andere browser proberen. Als u over het algemeen gewoon internetsnelheid te kort komt, overweeg dan om het abonnement van uw internetprovider te verhogen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *