Laptop niet in slaapstand plaatsen bij dichtklappen? Dit is hoe!

Meest gelezen tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows 10 of Windows 11 plaatst uw laptop normaal gesproken in de slaapstand als u de deksel sluit. Dit kan een probleem zijn bij het aansluiten van uw laptop op een extern beeldscherm.

Als u de laptop niet in slaapstand gaat plaatsen bij het sluiten van de deksel, wees dan voorzichtig. Het sluiten van de deksel van uw laptop en het plaatsen van de laptop in uw tas terwijl deze nog aan staat, kan leiden tot ernstige problemen als gevolg van een slechte luchtcirculatie of het blokkeren van de ventilatie in uw laptop.

Uw laptop zal blijven draaien, de batterij verspillen en mogelijk zelfs oververhitten in uw tas. Let dus op en maak uw keuze of u deze wijziging wilt doorvoeren of niet.

Indien u op zoek bent naar instellingen voor Mac lees dan het volgende artikel: Mac slaapstand en sluimerstand instellingen wijzigen.

Laptop niet in slaapstand plaatsen bij dichtklappen

Onderstaande wijziging werkt op een Windows 10 als een Windows 11 PC. Ik heb de instructie zo aangepast dat het voor beide besturingssystemen werkt.

Om te voorkomen dat uw laptop in slaapstand gaat als u de deksel sluit opent u eerst het configuratiescherm. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Uitvoeren. In het uitvoeren venster type: control.

Configuratiescherm openen

In het configuratiescherm wijzigt u rechtsbovenin “Weergeven op” naar “Kleine pictogrammen”. Klik vervolgens op “Energiebeheer”.

Energiebeheer openen

Klik links bovenin op “Het gedrag van het sluiten van de deksel bepalen”.

Het gedrag van het sluiten van de deksel bepalen

Het wijzigen van de laptop deksel actie vereist beheerders rechten. Klik eerst op de link “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”. U kunt de “Actie als ik het deksel sluit” nu wijzigen.

Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn

U kunt nu bepalen wat er gebeurt als u de deksel van uw laptop sluit door de “Actie als ik het deksel sluit” aan te passen naar wens. U kunt kiezen uit “Geen actie ondernemen”, “Slaapstand”, “Sluimerstand” of “Afsluiten”.

De actie deksel sluiten kunt u aanpassen voor als de computer op batterij (accu) actief is, of op netstroom. Als u de wijziging heeft aangepast dan klikt u onderaan op “Wijzigingen opslaan”. De aanpassing is direct actief.

Actie als ik deksel sluit wijzigen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ā†“

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! šŸ™‚
14 REACTIES
 1. Ik gebruik Windows 11, sinds vandaag met een tweede scherm. De laptop schakelt in de slaapstand bij dichtklappen. Ik heb je tips gevolgd maar ik zie geen optie ‘actie als ik het deksel sluit’.

  Vriendelijke groet,
  Jo

  • Hallo, dat is vreemd. U kunt deze actie op de volgende manier proberen te herstellen. Hopelijk is hierna deze actie wel zichtbaar in de Energie opties via het Configuratiescherm.

   Klik op het vergrootglas in de taakbalk. Zoek vervolgens op “cmd.exe”. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en klik op “Als administrator uitvoeren”.

   Kopieer de volgende regel:

   REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\4f971e89-eebd-4455-a8de-9e59040e7347\5ca83367-6e45-459f-a27b-476b1d01c936 /v Attributes /t REG_DWORD /d 2 /f

   En plak deze regel in het Opdrachtprompt venster met een rechtermuisklik, bevestig met de ENTER toets. Herstart nu de computer en controleer of de actie nu wel beschikbaar is.

   Groet, Stefan

 2. bedankt voor de info tot nu, maar ik wil een 2de beeldscherm op mijnlaptop aansluiten via hdmi en als ik dan mijn laptop dichtklap gaat ook het 2de scherm uit. welke instellingen heb ik dan nodig

 3. Dag Stefan, ik ben al heel lang opzoek naar een manier om dit te doen, maar het werkt niet. Ik heb gewoon die instelling niet denk ik.
  kunt u mij daar mij mee helpen?

  Dankjewel voor te antwoorden šŸ˜‰

  • Hallo, u kunt het volgende proberen om te kijken of de instelling “Actie als ik de deksel sluit” terugkomt.

   via de taakbalk of via het vergrootglas in de taakbalk zoek op “cmd.exe”. Klik met de rechtermuisknop op het resultaat “Opdrachtprompt” en kies “Als Administrator uitvoeren”. In het Opdrachtprompt venster kopieer en plak:

   REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\4f971e89-eebd-4455-a8de-9e59040e7347\5ca83367-6e45-459f-a27b-476b1d01c936 /v Attributes /t REG_DWORD /d 2 /f

   Bevestig met ENTER en herstart uw computer. Controleer daarna of u de instelling “Actie als ik de deksel sluit” kunt aanpassen via de instructies in dit artikel. Succes! Groet, Stefan

 4. Ik krijg m’n laptop niet meer opgestart nadat ik het scherm/deksel dicht deed. Dit doe ik normaal steeds zo of bij langer niet-gebruik zet hem op slaapstand. Nu verschijnt er een blauw scherm waarop m’n 4-cijferige code wordt gevraagd (administrator) en daarna verschijnt m’n email adres en wordt het wachtwoord gevraagd. Dat was ken ik niet meer. Ook de herstelprocedure krijg ik niet opgestart. Kent u een oplossing ? Bedankt. Kurt De Groof.

  • Hallo Kurt,
   als ik het goed begrijp krijgt u een pincode te zien bij inloggen die u niet meer weet, ook kunt u het wachtwoord van het Microsoft-account waar u in Windows mee probeert aan te loggen niet resetten? Welke foutmelding krijgt u bij het resetten van het wachtwoord. Als u inlogt met een Microsoft-account en kunt dat wachtwoord niet resetten dan kan ik u helaas niet verder helpen. Als er problemen zoals een foutmelding ontstaan hoor ik graag welke foutmelding. Groet Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ā†“ Ik help u graag!