Partitie aanmaken in Windows 11? Zo werkt het!

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Als u een PC koopt of samen laat stellen, dan zijn er vaak één of mogelijk twee standaard partities aanwezig. In de meeste gevallen betreft dit een C en D partitie.

Als u alleen een C schijf heeft en geen D of u wilt meerdere partities aanmaken in Windows 11, dan kunt u dit eenvoudig uitvoeren via schijfbeheer.

Na het aanmaken van de partitie dient u een schijfletter toe te wijzen aan de partitie. Hierna kan Windows 11 het gebruiken als extra partitie en kunt u het gebruiken om bestanden in op te slaan.

Partitie aanmaken in Windows 11

Om een partitie aan te maken opent u Schijfbeheer. In schijfbeheer ziet u alle schijven die Windows heeft herkend. Dit kunnen ook externe schijven zijn zoals een USB of externe harde schijf.

Om een partitie aan te maken op een bestaande schijf dient u eerst de schijf te verkleinen. Door de schijf te verkleinen maakt u ruimte vrij. Deze ruimte kunnen we dan als partitie gaan gebruiken.

Klik met de rechtermuisknop op de schijf waar u deel van wilt verkleinen om dit deel later te gebruiken als nieuwe partitie. Klik vervolgens op “Volume verkleinen”.

Volume verkleinen

U geeft nu in met hoeveel MB u de huidige schijf wilt verkleinen. Dit deel wordt gebruikt als partitie. Als u dus om en nabij een partitie van 100 GB aan wilt maken dan geeft u in “100000” MB. Dit is geheel afhankelijk van met hoeveel MB de huidige schijf überhaupt verkleint kan worden.

Klik op “Verkleinen” om door te gaan.

Volume verkleinen met

U ziet nu in de betreffende schijf een “Niet toegewezen” ruimte ontstaan. Als u met de rechtermuis op deze niet toegewezen ruimte klikt, dan klikt u op “Nieuw eenvoudig volume” om een nieuw volume aan te maken. Dit is de partitie.

Nieuw eenvoudig volume aanmaken

De wizard voor het aanmaken van een nieuw eenvoudig volume wordt gestart. Klik op “volgende” om door te gaan.

wizard nieuw volume

Standaard wordt de grootte ingevuld voor het eenvoudig volume. Als u één partitie voor dit volume wilt aanmaken dan laat u de standaard grootte ingevuld en klikt u op “volgende” om door te gaan.

volume grootte opgeven

U kunt nu een stationsletter toewijzen aan het volume. Als u een stationspad wilt aanmaken dan selecteert u deze optie. U kunt het volume ook aan een lege NTFS map koppelen. Maak uw keuze en klik op “volgende”.

Stationsletter toewijzen

U kunt nu de partitie formatteren. Als u er in Windows gebruik van wilt maken raadt ik aan de standaard instelling “NTFS” aan te houden. Ook de standaard clustergrootte wordt ingesteld aan de hand van de totale grootte. Eventueel kunt u de volumenaam nog wijzigen zodat deze herkenbaar is in Windows als extra partitie.

Als u de format opties heeft ingesteld klikt u op “volgende” om door te gaan.

Partitie formatteren

Om de partitie af te ronden klikt u nogmaals op “voltooien”.

Partitie aanmaken voltooien

Als u nu in “Deze PC” kijkt via de Windows verkenner, dan ziet u hier de zojuist aangemaakte partitie met de toegewezen schijfletter, map of locatie.

Nieuw partitie aangemaakt in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer over partitioneren:

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!