Een partitie aanmaken op een USB-stick? Dit is hoe!

Stefan
Een partitie aanmaken op een USB-stick? Dit is hoe!

Als u een USB-stick of andere USB apparaat wenst te partitioneren dan is dit mogelijk. Het aanmaken van verschillende partities op een USB-stick helpt gebruikers om hun data beter te ordenen.

Wanneer u een USB partitioneert, verdeelt u de data op de USB in specifieke gesegmenteerde delen. De meeste USB apparaten worden geleverd met één enkele partitie. Dit kunt u in Windows opdelen in meerdere partities. Dit is hoe het werkt.

Een partitie aanmaken op een USB-stick

Houdt er rekening mee dat als u de USB-stick gaat partitioneren dat alle huidige data op de USB-stick verloren gaat. U dient namelijk eerst het gehele volume te verwijderen om deze vervolgens op te delen in stukken (partitioneren).

Om te beginnen plaatst u de USB-stick in een USB-poort van uw computer. Zorg dat de USB-stick gevonden wordt.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen

Zorg dat de USB-stick zichtbaar is in schijfbeheer. Klik op de “primaire partitie” van de USB-stick en klik op “Volume verwijderen”. Controleer goed of u de partitie heeft geselecteerd van de USB-stick die u wilt partitioneren.

USB volume verwijderen

U krijgt de volgende melding te zien.

“Dit is de actieve partitie op deze schijf. Alle gegevens op de partitie zullen verloren gaan. Weet u zeker dat u deze partitie wilt verwijderen?”.

Als u zeker bent, klik op “Ja”.

Alle data op de USB gaat verloren

U ziet nu de totale grootte van de USB-stick als “Niet-toegewezen” data in schijfbeheer. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “Nieuw eenvoudig volume”.

Nieuw eenvoudig volume aanmaken

U gaat nu de USB-stick verdelen in stukken. Bovenaan bij “Maximum schijfruimte in MB” ziet u de totale grootte in MB van de USB-stick. Om een partitie aan te maken moet u deze data gaan opsplitsen.

In dit voorbeeld gebruik ik twee partities. De totale grootte in MB in dit voorbeeld is “14905MB”, zeg maar “15GB”. Omdat ik twee partities maak, verdeel ik elke partitie in 7500MB (7,5GB).

U dient zelf op te delen hoeveel en welke data u wilt reserveren voor een partitie. De hoeveelheid in MB vult u in bij “Grootte van eenvoudig volume (MB)”. Klik op volgende.

volumegrootte opgeven

Om deze partitie te gebruiken in Windows dient u een stationsletter toe te wijzen. Selecteer een stationsletter uit de lijst en klik op volgende.

schijfletter selecteren

De partitie moet geformatteerd worden om deze te kunnen gebruiken. Selecteer een bestandssysteem om te beginnen. Ik zou “NTFS” aanraden als u niet weet welke te kiezen.

De clustergrootte kunt u standaard laten. Geef vervolgens de “Volumenaam” in de partitie te herkennen. Klik op volgende.

volumenaam en bestandssysteem selecteren

De partitie wordt nu aangemaakt op de USB-stick.

U dient nog een tweede partitie (of meer) aan te maken. Dit is in principe hetzelfde proces.

U ziet nog steeds “niet-toegewezen” ruimte op de USB-stick. Klik erop en klik op “Nieuw eenvoudig volume”.

opnieuw eenvoudig volume aanmaken

De overgebleven ruimte is direct ingevuld bij “Grootte van eenvoudig volume (MB)”. Deze ruimte kunt u aanpassen of direct op volgende klikken om deze ruimte te gebruiken.

volumegrootte opnieuw ingeven

Selecteer voor deze partitie weer een andere schijfletter en klik op volgende.

opnieuw schijfletter toewijzen

Opnieuw selecteert u weer een bestandssysteem. Kies “NTFS” als u niet weet welke te kiezen en geef een duidelijke herkenbare naam in voor deze partitie. Klik op volgende.

opnieuw volumenaam en bestandssysteem ingeven

Na het aanmaken van de partities ziet u deze terug in de Windows-verkenner als de USB-stick is geplaatst in de computer.

twee nieuwe USB partities zichtbaar in de windows verkenner

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Partitie aanmaken op een externe harde schijf.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *