Donkere modus

Windows 10 blauw scherm foutmelding? Probeer deze tips!

Stefan
Windows 10 blauw scherm foutmelding? Probeer deze tips!

Een blauwscherm, beter bekend als een “BSOD”, is een foutmelding dat verschijnt wanneer het Windows-besturingssysteem een “fatale” systeemfout tegenkomt, wat leidt tot een vastloper. Hoewel de BSOD duidt op een kritieke toestand waarin Windows niet meer goed kan werken, wordt het vaak veroorzaakt door kleine problemen die eenvoudig op te lossen zijn.

Vanaf Windows 10 geeft de BSOD nu specifieke foutmeldingen, samen met een Windows “stopcode” in tekst of hexadecimaal formaat. U kunt hiermee Windows ondersteuning raadplegen voor een uitgebreide toelichting van de fout. Daarnaast kan het blauwe scherm in Windows 10 ook een QR-code bevatten die u kunt scannen om meer informatie over de vastloper te verzamelen.

Er zijn verschillende redenen voor een blauwscherm die worden veroorzaakt door elk probleem waardoor Windows niet meer veilig werkt. De BSOD kan worden veroorzaakt door softwareproblemen, zoals incompatibele stuurprogramma-updates, of hardwareproblemen, zoals een harde schijf die moet worden geformatteerd of oververhitting veroorzaakt door het overklokken van bijvoorbeeld de CPU.

De BSOD is meestal het gevolg van hardwarecommunicatieproblemen of beschadigde bestanden, maar de precieze oorzaak kan worden vastgesteld via de Windows-foutcode. De meeste BSOD-oorzaken zijn over het algemeen niet al te verontrustend, tenzij de vastlopers herhaaldelijk blijven optreden.

Hieronder ziet u enkele van de meest voorkomende Windows-stopcodes die geassocieerd worden met een blauwscherm in Windows 10.

  • CRITICAL_PROCESS_DIED:
    Deze stopcode geeft aan dat een essentiële systeembewerking is gestopt. Dit kan het gevolg zijn van het per ongeluk beëindigen van kritieke processen via Taakbeheer.
  • SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED:
    Deze stopcode wordt vaak veroorzaakt door verouderde of defecte stuurprogramma’s en kan worden voorkomen door stuurprogramma’s bij te werken of terug te gaan naar een vorige versie.
  • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL:
    Deze stopcode treedt op wanneer apparaatsoftware of een systeemproces probeert toegang te krijgen tot meer geheugen dan toegestaan. Om dit probleem te voorkomen, scant u op beschadigde systeembestanden of pakt u problemen met stuurprogramma’s aan.
  • VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED:
    Deze stopcode duidt op een GPU-verwerkingsfout (videokaart). Dit kan veroorzaakt worden doordat de beeldschermadapter tot het uiterste wordt gedreven of door defecte stuurprogramma’s.
  • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA:
    Als een systeemproces verwijst naar een niet-bestaand geheugenadres, wordt deze stopcode geactiveerd. Defecte stuurprogramma’s, systeemprocessen of beschadigd RAM kunnen de problemen veroorzaken.
  • SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION:
    Vaak wijst deze stopcode naar het specifieke stuurprogramma of systeemproces dat verantwoordelijk is voor de fout. Wees bij het oplossen van problemen voorzichtig met systeembestanden. Kies voor stuurprogramma updates of een herstelactie als minder riskante alternatieven.
  • DPC_WATCHDOG_VIOLATION:
    Wanneer het stuurprogramma van een apparaat verouderd is of niet compatibel is met het systeem, verschijnt deze stopcode. Daarnaast kunnen beschadigde systeembestanden een rol spelen.
  • NTFS_FILE_SYSTEM:
    Een deel van de harde schijf kan beschadigd zijn, meestal door veroudering. Het scannen van de schijf kan helpen bij het vinden en repareren van beschadigde segmenten.
  • DATA_BUS_ERROR:
    Een uitgebreide code die hardwareproblemen aangeeft, zoals kapotte, incompatibele of verkeerd geconfigureerde hardwarecomponenten. Als andere oplossingen falen, overweeg dan om het probleemonderdeel bijvoorbeeld los te koppelen of uit uw computer te halen.

In deze gids doorlopen we stappen die een blauwscherm opnieuw kunnen voorkomen. Dit zijn algemene stappen die helpen bij de bovenbeschreven problemen.

Windows 10 blauw scherm foutmelding

Computer geforceerd afsluiten

Het eerste wat ik aanraad om te doen is om de computer geforceerd af te sluiten. Dit is nodig om verder te gaan. Als er een blauwscherm is opgetreden, dan heeft het geen zin om niet opgeslagen werk nog proberen op te slaan. De computer is immers vastgelopen en de enige manier om door te gaan is door geforceerd te herstarten.

U kunt de computer geforceerd afsluiten door de fysieke aan/uit knop voor 5 seconden ingedrukt te houden. De computer gaat dan vanzelf uit en door nogmaals te drukken zet u de computer weer aan.

Alle externe hardware loskoppelen

U kunt het volgende proberen om een blauwscherm te voorkomen. Zoals ik heb aangegeven in de introductietekst, soms is externe hardware een probleem. Als hardware niet goed werkt met de computer kan dit verschillende stopcodes veroorzaken. Het is daarom aan te raden om alle externe hardware zoals een externe schijf, webcam, printer, USB apparatuur e.d. los te koppelen en te herstarten. Op deze manier kunt u uitsluiten of externe hardware verantwoordelijk is voor een blauwscherm.

Opstarten in veilige modus

Als Windows 10 bij het opstarten direct al een stopcode (blauwscherm) weergeeft, dan kunt u opstarten in veilige modus. In veilige modus kunt u vervolgens de vervolg stappen uitvoeren.

Ik heb nog wel toegang tot Windows 10:

Dit kunt u op verschillende manieren doen. Als u nog toegang heeft tot Windows 10, dan hoeft het in principe niet. U kunt dan de volgende stappen ook in de normale Windows modus uitvoeren.

Ik heb kan niet meer aanmelden in Windows 10:

Als u geen toegang heeft tot Windows 10, vanwege een blauwscherm, dan drukt u de computer bij het laden van het Windows logo direct tot 3 x toe uit. Na de derde keer verschijnen de geavanceerde opstartopties.

In deze geavanceerde opstartopties kunt u veilige modus kiezen:

  1. Kies hier “Problemen oplossen”.
  2. Klik vervolgens op “Geavanceerde opties”.
  3. Kies nu “Opstartinstellingen” en klik op “Opnieuw opstarten”. De computer zal opnieuw opstarten met extra opstartinstellingen.
  4. Nu krijg je een lijst met opties te zien. Druk op “4” of “F4” op je toetsenbord om Windows 10 op te starten in de veilige modus. Als je netwerkondersteuning nodig hebt in de veilige modus, kun je “5” of “F5” selecteren om “Veilige modus met netwerkondersteuning” te kiezen.
  5. Windows 10 zal nu opstarten in de veilige modus, waarbij alleen de basisstuurprogramma’s en services worden geladen.

veilige modus in windows 10

Recent geïnstalleerde software verwijderen

Als u bent aangemeld in veilige modus, of niet. Dan raad ik aan om recent geïnstalleerde software te verwijderen. In enkele gevallen is software verantwoordelijk voor een vastloper met een blauwscherm. Door de software verwijderen kunt u hiermee het probleem oplossen.

Om recent geïnstalleerde software te verwijderen klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op “instellingen” in het menu. In de instellingen klikt u op “Apps”.

Wijzig de “Sorteren op” optie naar “Installatiedatum” om te sorteren op recent geïnstalleerde apps. Klik op de recent geïnstalleerde software en klik op de “verwijderen” knop om te verwijderen.

Recent geïnstalleerde software verwijderen

Stuurprogramma terugzetten

Als u recent een nieuw stuurprogramma heeft geïnstalleerd, dan kunt u de oude weer terugzetten. Stuurprogramma’s kunnen een blauwscherm veroorzaken omdat ze communiceren met hardware.

Wanneer er in de communicatie door een verouderd stuurprogramma, bijvoorbeeld, iets misgaat dan kan het terug herstellen van het werkend stuurprogramma het probleem oplossen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op “Apparaatbeheer” in het menu. Zoek naar het apparaat waarvan u het stuurprogramma heeft bijgewerkt. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “eigenschappen”.

In de eigenschappen klikt u op tabblad “stuurprogramma”. Om een vorig stuurprogramma terug te zetten klikt u op de “vorige stuurprogramma”.

vorig stuurprogramma

Scan op malware

Als u geen idee heeft waar het blauwscherm opeens vandaan komt, dan kunt u de computer eens controleren op malware.

Malware gebruikt in enkele gevallen stuurprogramma’s om acties binnen de computer uit te kunnen voeren. Dit is geavanceerde malware en deze malware kan een blauwscherm veroorzaken. Ik raad aan om de computer te controleren met Malwarebytes.

Voer een scan uit met System File Checker (SFC)

Het laatste wat ik aanraad, is Windows processen herstellen. In Windows zijn enkele processen beschikbaar die systeembestanden en services kunnen herstellen.

Als er eventueel processen zijn beschadigd, dan kunt u door de commando’s in onderstaand artikel uit te voeren deze processen herstellen.

Het gaat om “SFC” en “DISM” Deze commando’s kunnen in enkele gevallen problemen met Windows update oplossen is mijn ervaring. Lees onderstaande artikelen en voer de acties uit.

U begint met het uitvoeren van SFC en DISM in het volgend artikel: Systeembestanden repareren in Windows 11 of Windows 10.

Voer een geheugentest uit

Hierna raad ik aan om een geheugentest uit te voeren, omdat problemen met het geheugen ook verantwoordelijk kunnen zijn voor een herhalend blauw scherm

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

  1. Blauw scherm foutmelding opzoeken in het Windows logboek.
  2. BSOD of blauwscherm analyseren in Windows 11 of 10.

Deze informatie kunt u gebruiken om bijvoorbeeld ondersteuning te vragen bij Microsoft.

Graag een zo duidelijk mogelijke omschrijving.
Overzicht met meer PC tips
Benieuwd naar meer slimme PC tips? Bekijk ons volledige overzicht met waardevolle adviezen en ontdek hoe u, uw computergebruik nóg efficiënter maakt.

Heeft u een computer vraag?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *