Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Automatisch een back-up maken van het Windows register

Als u vaak wijzigingen aanbrengt in uw Windows 11 of Windows 10 computer of software installeert en weer verwijderd, is het aanbevolen om automatisch een back-up te maken van het Windows-register.

Het Windows-register is een centrale hiërarchische database die in Windows 11/10 wordt gebruikt om informatie op te slaan die nodig is om het systeem te configureren voor een of meer gebruikers, apps en hardware-apparaten.

Het register bevat die stukjes informatie die Windows voortdurend als referentie neemt tijdens het gebruik, zoals profielen voor elke gebruiker, de toepassingen die op de computer zijn geïnstalleerd en instellingen van eigenschappen voor mappen en app-pictogrammen, welke hardware er op het systeem aanwezig is en de poorten die worden gebruikt.

Dat betekent dat als u een fout maakt tijdens het bewerken van het Windows-register of als een app van derden het register wijzigt, u niet meer kunt achterhalen welk deel is gewijzigd. Zelfs een verkeerde wijziging van het Windows-register kan de Windows-installatie beschadigen, en ervoor zorgen dat uw computer niet meer opstart. Daarom is het aan te raden om een volledige Windows-register back-up te maken als u iets aanpast op uw computer.

Hoewel het mogelijk is om handmatig een back-up van het Windows-register te maken, raadt ik u aan uw PC zo in te stellen dat er automatisch een back-up van het register wordt gemaakt. Dit is hoe het werkt.

Automatisch een back-up maken van het Windows register

Klik op de startknop. In het zoekvenster type “taakplanner” en klik met de rechtermuisknop op het resultaat, klik op “Als Administrator uitvoeren”.

Taakplanner openen in Windows 11

In het linker paneel ga naar Task Scheduler-bibliotheek > Microsoft > Windows > Registry en dubbel klik daarna op “RegIdleBackup”.

RegIdleBackup

Klik op de “Nieuw” knop in het tabblad “Triggers” om een trigger aan te maken. Een trigger is een actie waarop de back-up van het register aangemaakt dient te worden.

Nieuwe Windows-register back-up trigger aanmaken in taakplanner

U heeft verschillende triggers, zo kunt u de back-up actie laten starten op een schema.  Hiermee kunt u een taak dagelijks, maandelijks, wekelijks en jaarlijks op een bepaald tijdstip plannen. Er zijn verschillende triggers zoals

  • Bij aanmelden.
  • Bij opstarten.
  • Bij inactiviteit.
  • Bij een gebeurtenis.
  • Tijdens maken of wijzigen van taak.
  • Bij verbinding met gebruikerssessie.
  • Bij verbinding met gebruikerssessie verbreken.
  • Bij vergrendelen van werkstation.
  • Bij ontgrendelen van werkstation.

Selecteer de gewenste trigger en pas de instellingen voor de trigger aan naar wens. De uiterlijke locatie voor de automatisch aangemaakte Windows-register back-up vindt u in de map: C:\Windows\System32\Config\RegBack\

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!