Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

Stefan
Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

U kunt in Windows 11 bestanden of mappen verbergen. Door bestanden of mappen te verbergen kunt u ervoor zorgen dat mede gebruikers op uw computer deze bestanden niet meer kunnen zien of openen.

Sommige bestanden of mappen kunnen gevoelige informatie bevatten, denk bijvoorbeeld aan financiële gegevens of wachtwoorden. Door dit soort bestanden of mappen te verbergen, vermindert u het risico dat iemand ze per ongeluk ziet of er toegang toe krijgt.

Het helpt ook om bestanden te verbergen als u niet wilt dat ze kunnen worden verwijderd. Dit kan per ongeluk gebeuren, maar ook met opzet. Windows 11 doet dit bijvoorbeeld standaard voor bepaalde systeembestanden die essentieel zijn voor het functioneren van het besturingssysteem.

In sommige gevallen wilt u misschien bestanden tijdelijk verbergen, bijvoorbeeld als u een presentatie geeft en u wilt voorkomen dat het publiek bepaalde bestanden ziet. Wat de reden ook is, dit is hoe het werkt.

Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

Om een bestand of map te verbergen klikt u erop met de rechtermuisknop. Klik vervolgens op “eigenschappen” in het menu.

bestand of map eigenschappen

Om een bestand of map te verbergen wijzigt u het kenmerk naar “verborgen”. Klik op “Toepassen” en op “OK”.

Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

U heeft nu het bestand of de map verborgen. U ziet het niet meer in de Windows Verkenner. Eventueel kunt u door op de knop “Geavanceerd” te klikken het bestand of map nog bepaalde geavanceerde kenmerken meegeven.

Zo kunt u het bestand of de map uitsluiten van archivering door de optie “Bestand kan worden gearchiveerd” uit te schakelen. Een voorbeeld van archivering is bijvoorbeeld een Windows 11 back-up.

Geavanceerde kenmerken

Als u niet wilt dat bestanden voorkomen in Windows Zoeken (indexering) dan kunt u mappen uitsluiten of bestanden uitsluiten van indexering.

Verborgen bestanden weergeven

U kunt verborgen bestanden altijd weergeven door in de Verkenner te klikken op de “weergeven” knop. Klik vervolgens nogmaals op “weergeven” en schakel de optie “verborgen items” in. U ziet alsnog alle verborgen bestanden.

Verborgen bestanden weergeven

Houd er rekening mee dat bestanden verbergen een mogelijke oplossing is, maar het ook simpel is om deze bestanden weer te tonen. Een betere optie is nog altijd om bestanden te versleutelen.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees verder: Een programma verbergen in Startmenu of Geïnstalleerde apps.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *