Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

U kunt in Windows 11 bestanden of mappen verbergen. Door bestanden of mappen te verbergen kunt u ervoor zorgen dat mede gebruikers op uw computer deze bestanden niet meer kunnen zien of openen.

Sommige bestanden of mappen kunnen gevoelige informatie bevatten, denk bijvoorbeeld aan financiële gegevens of wachtwoorden. Door dit soort bestanden of mappen te verbergen, vermindert u het risico dat iemand ze per ongeluk ziet of er toegang toe krijgt.

Het helpt ook om bestanden te verbergen als u niet wilt dat ze kunnen worden verwijderd. Dit kan per ongeluk gebeuren, maar ook met opzet. Windows 11 doet dit bijvoorbeeld standaard voor bepaalde systeembestanden die essentieel zijn voor het functioneren van het besturingssysteem.

In sommige gevallen wilt u misschien bestanden tijdelijk verbergen, bijvoorbeeld als u een presentatie geeft en u wilt voorkomen dat het publiek bepaalde bestanden ziet. Wat de reden ook is, dit is hoe het werkt.

Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

Om een bestand of map te verbergen klikt u erop met de rechtermuisknop. Klik vervolgens op “eigenschappen” in het menu.

bestand of map eigenschappen

Om een bestand of map te verbergen wijzigt u het kenmerk naar “verborgen”. Klik op “Toepassen” en op “OK”.

Bestanden of mappen verbergen in Windows 11

U heeft nu het bestand of de map verborgen. U ziet het niet meer in de Windows Verkenner. Eventueel kunt u door op de knop “Geavanceerd” te klikken het bestand of map nog bepaalde geavanceerde kenmerken meegeven.

Zo kunt u het bestand of de map uitsluiten van archivering door de optie “Bestand kan worden gearchiveerd” uit te schakelen. Een voorbeeld van archivering is bijvoorbeeld een Windows 11 back-up.

Geavanceerde kenmerken

Als u niet wilt dat bestanden voorkomen in Windows Zoeken (indexering) dan kunt u mappen uitsluiten of bestanden uitsluiten van indexering.

Verborgen bestanden weergeven

U kunt verborgen bestanden altijd weergeven door in de Verkenner te klikken op de “weergeven” knop. Klik vervolgens nogmaals op “weergeven” en schakel de optie “verborgen items” in. U ziet alsnog alle verborgen bestanden.

Verborgen bestanden weergeven

Houd er rekening mee dat bestanden verbergen een mogelijke oplossing is, maar het ook simpel is om deze bestanden weer te tonen. Een betere optie is nog altijd om bestanden te versleutelen.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees verder: Een programma verbergen in Startmenu of Geïnstalleerde apps.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!