Links in e-mail apps of browser werkt niet meer? Probeer dit!

Stefan
Links in e-mail apps of browser werkt niet meer? Probeer dit!

Als links of hyperlinks in uw e-mail programma of browser niet meer werken dan is er een probleem met een koppeling.

Alle apps in Windows 11 worden gekoppeld aan een extensie. Deze extensie zorgt ervoor dat Windows de link kan openen met het vooringesteld programma. Dit werkt hetzelfde voor een hyperlink in een e-mail app zoals Outlook, Thunderbird etc. als voor de browser, bijvoorbeeld Google Chrome of Microsoft Edge.

Zodra u op een hyperlink klikt dan weet Windows aan de hand van de extensie zoals HTTP, HTTPS of “mailto” dat de hyperlink met een specifieke app geopend moet worden. Als er iets verkeerd zit in deze koppeling, de vertaalslag van extensie naar app dan opent de koppeling niet meer. Er zijn dan een aantal dingen die u kunt doen om het probleem op te lossen.

Houdt er rekening mee dat niet alles op te lossen is. Soms zijn er beleidsinstellingen actief in bijvoorbeeld Outlook die voorkomen dat bepaalde apps kunnen worden geopend op een computer. Dit is vaak het geval op een laptop van het werk. Een beleid is een configuratie die door een server kan worden ingesteld via een domein, Azure of active directory.

Links in e-mail apps of browser werkt niet meer

Om te beginnen maakt u een nieuwe koppeling van de extensie naar de app. Afhankelijk van welke extensie het betreft stelt u de koppeling opnieuw in. U koppelt dus als het ware de extensie aan een app. Hiermee herstelt u de koppeling en zou de hyperlink in de app weer moeten werken.

Lees ook
klikvergrendeling voor muis inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Open instellingen. Klik vervolgens links op “Apps” en hierna op “Standaard apps”. Als het probleem met hyperlinks zich in de browser bevind dan zoekt u de browser app in de lijst van apps. Als het hyperlinks probleem zich voordoet in een andere apps zoals Outlook dan zoekt u deze app in de lijst. Klik erop om te openen.

Als het een standaard browser betreft dan klikt u rechtsbovenin op “standaard instellen”.

App als standaard instellen

Hyperlinks worden nu geopend met de ingestelde browser app.

Optioneel: Google Chrome, Firefox of Edge instellen als standaardbrowser.

Mocht het nog niet werken dan kunt u in Windows 11 de standaardapps instellen voor koppelingtypes. Alle standaard koppelingen (hyperlinks bijvoorbeeld) worden dan opnieuw ingesteld en gekoppeld aan de standaard Microsoft-apps, zoals de Microsoft Edge browser.

Open instellingen. Klik eerst op “Apps” en vervolgens op “Standaard apps”. U kunt helemaal onderin op de knop “Opnieuw instellen” klikken om de standaardapps opnieuw te koppelen.

Alle standaard apps opnieuw instellen

Als laatste adviseer ik om de standaard herstelprocessen in Windows uit te voeren. Dit is het SFC en DISM herstelproces.

In enkele gevallen beschadigen er soms systeembestanden. Deze systeembestanden kunnen worden beschadigd door software-installaties, stuurprogramma-updates, systeem wijzigingen, hardware installaties en meer.

Er zijn in Windows 11 of 10 twee functies beschikbaar die systeembestanden automatisch kunnen herstellen, dit zijn SFC en DISM.

DISM uitvoeren

DISM (Deployment Image Servicing and Management) is een ingebouwd hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het onderhouden en beheren van Windows-images, zoals die worden gebruikt voor de installatie van Windows.

Het kan worden gebruikt voor het installeren, verwijderen, configureren en bijwerken van Windows-functies, pakketten, stuurprogramma’s en instellingen. Het kan ook worden gebruikt om Windows-functies in- of uit te schakelen en om Windows-images te repareren.

Lees ook
"Diagnostiek van app" uitschakelen in Windows 11

Om het Windows-image te repareren kunt u het volgende commando uitvoeren. Het reparatieproces wordt dan zelf uitgevoerd.

Open het Opdrachtprompt als administrator. Geef het volgende commando in:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth

DISM restorehealth

Als het DISM RestoreHealth commando is uitgevoerd, dan voert u hierna SFC uit.

SFC uitvoeren

System File Checker (SFC) is een hulpprogramma in Windows 11 of 10 waarmee gebruikers kunnen scannen op beschadigingen in Windows-systeembestanden en deze kunnen herstellen.

Het is een belangrijk onderdeel om Windows soepel te laten draaien, omdat gebruikers hiermee snel systeembestanden die beschadigd zijn geraakt, kunnen laten opsporen en repareren. SFC is een ingebouwd hulpprogramma in Windows en kan door iedereen veilig worden uitgevoerd.

Wanneer System File Checker wordt uitgevoerd, zal het alle beschermde systeembestanden scannen en beschadigde of ontbrekende bestanden vervangen door de juiste versies. Het is belangrijk op te merken dat hoewel SFC een nuttig hulpmiddel is, het geen vervanging is voor het regelmatig maken van een back-up van uw gegevens. Het is alleen bedoeld om systeembestanden te repareren en kan niet worden gebruikt om gegevens of persoonlijke bestanden te herstellen.

Open het Opdrachtprompt als administrator. Geef het volgende commando in:

SFC /scannow

SFC scannow

Wacht tot SFC is afgerond. Sluit nu uw computer af en controleer of het probleem is opgelost. Als het probleem nu nog niet is opgelost, dan raad ik aan om de PC te herstellen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *