Ondersteunt mijn Windows 10 of Windows 11 PC WiFi versie 6?

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

WiFi 6, beter bekend als IEEE 802.11ax is een nieuwe versie van WiFi die een aantal verbeteringen brengt tegenover oudere WiFi versies.

802.11ax is de opvolger van 802.11ac en brengt vooral een betere dekking in een omgeving waar veel gebruik wordt gemaakt van WiFi. WiFi 6 is sneller, vooral stabieler en biedt een betere ondersteuning voor meerdere apparaten.

Samengevat zijn dit de grote voordelen van WiFi 6. WiFi 6 heeft een tot 4 keer grotere capiciteit dan WiFi 5. Dat betekent dat u er meerdere apparaten mee kunt koppelen en tegelijk een stabiele WiFi verbinding behoudt. De maximumsnelheid voor WiFi 6 is 9,6GBPS, dat is in theorie 9,6 gigabit per seconden.

WiFi 6 verbruikt tot 7 keer minder stroom dan eerdere WiFi versies. Daarbij maakt het tot 80% meer gebruik van de omgeving en ondersteunt het bandbreedtes van 80mhz en 160mhz.

Als u een WiFi router heeft aangekocht dan wilt u ook weten of het apparaat die u gaat verbinden met de WiFi 6 router ook daadwerkelijk WiFi 6 ondersteunt.

Het is niet zo dat alle computers, tablets etc. standaard gebruik kunnen maken van een verbinding met WiFi 6. Uiteraard wordt er dan met een andere Wifi versie verbinding gemaakt, bijvoorbeeld via WiFi 5 (802.11ac).

Ondersteunt mijn Windows 10 of Windows 11 PC WiFi versie 6?

Om verbinding te maken met Wifi gebruikt uw PC de draadloze netwerkadapter. In de meeste laptops zit de draadloze netwerkadapter standaard ingebouwd. U kunt ook gebruik maken van een WiFi dongel.

Of de draadloze netwerkadapter Wifi 6 ondersteunt, kunt u controleren via Apparaatbeheer.

Wifi 6 ondersteuning via apparaatbeheer

Open apparaatbeheer. Klik daarna op “Netwerkadapters” en zoek de draadloze netwerkadapter uit de lijst. De naam verschilt per merk, model en of het een ingebouwde netwerkadapter is of een USB draadloze netwerkadapter.

Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “eigenschappen” in het menu.

Draadloze netwerk adapter eigenschappen

Klik vervolgens op tabblad “Geavanceerd” en controleer in de eigenschappen aan de linkerzijde of er een verwijzing instaat naar 802.11ax.

Als 802.11ax ertussen staat en de waarde staat op “Enabled” dan ondersteunt de netwerkkaart of adapter Wifi versie 6.

Draadloze netwerkadapter eigenschappen

Wifi 6 ondersteuning via instelling

In de Windows instellingen kunt u ook controleren of de draadloze Wifi verbinding ondersteuning biedt voor Wifi 6.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op Instellingen in het menu. Klik daarna op Netwerk en internet. Klik op de Wifi verbinding en klik op hardware eigenschappen.

Zorg dat u verbonden bent via Wifi en klik op “Eigenschappen van Wi-Fi”. In het “Protocol” ziet u de Wi-Fi versie. Als hier Wi-Fi 6 (802.11ax) staat dan bent u verbonden via Wifi 6 met uw apparaat.

Draadloos wifi protocol versie

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!