Windows 10 traag na update? Probeer deze tips!

Stefan
Windows 10 traag na update? Probeer deze tips!

Om de zoveel tijd brengt Microsoft nieuwe updates uit naar Windows 10. Waar deze updates problemen oplossen of nieuwe functionaliteit introduceren, wordt de PC er soms niet sneller op.

Er zijn dat ook veel mensen die problemen rapporteren na het installeren van updates. De meest gehoorde klacht is dat de computer trager kan worden. Er zijn dan ook enkele wijzigingen die u kunt uitvoeren om Windows 10 die trager is geworden na een update weer sneller te maken.

Als Windows 10 traag is na een update, dan hoeft dit niet altijd aan de specifieke update te liggen. Het is dan ook niet aan te raden om de update te verwijderen. Updates lossen vaak problemen op en bieden nieuwe functionaliteit. Deze gids biedt dan ook generieke oplossingen om Windows 10 sneller te maken en om problemen op te lossen.

Windows 10 traag na update

Ik heb een opsomming gemaakt van de meest effectieve oplossingen om de computer sneller te maken. Er zijn op het internet veel tips te vinden die helemaal niets doen of niet door de gemiddelde PC gebruiker uitgevoerd zouden moeten worden. Deze tips kan iedereen veilig uitvoeren zonder problemen.

Windows 10 repareren met SFC en DISM

Het eerst wat u zou moeten uitvoeren in een systeemreparatie via SFC (System File Checker) en daarna met DISM (Deployment Image Servicing and Management). Deze hulpmiddelen kunnen problemen in Windows automatisch oplossen en kunnen veilig uitgevoerd worden.

Klik op zoeken in de taakbalk, zoek op “Opdrachtprompt”. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en klik op “Als administrator uitvoeren”“.

In het Opdrachtprompt venster type:

sfc /scannow

sfc scannowb

Uw computer wordt nu doorzocht op missende of foutieve systeembestanden. Indien deze bestanden worden gedetecteerd zal Windows deze bestanden zelf herstellen.

Als SFC klaar is, raad ik aan om DISM uit te voeren. In hetzelfde Opdrachtprompt venster type:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

DISM Restorehealth

DISM voert opruim- en hersteloperaties uit op het draaiende besturingssysteem. Ook als er via DISM problemen worden gedetecteerd in het besturingssysteem aan de hand van de “online image”, dan worden deze automatisch hersteld.

Windows 10 opstart apps uitschakelen

Om uw computer sneller te laten opstarten is het aan te raden om de apps die door Windows mee op worden gestart uit te schakelen. Door grondig te controleren welke apps u tijdens het starten van de computer wel- of niet wilt laden, maakt u de computer sneller.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. In het menu klik op “taakbeheer. Klik in taakbeheer op “meer details” en vervolgens op tabblad “Opstarten”.

U ziet hier alle apps die door Windows 10 worden gestart bij het aanmelden in Windows. In de kolom “status” ziet u of de app is “ingeschakeld”. Als u heeft bepaald dat de app geen meerwaarde heeft om gestart te worden bij het aanmelden in Windows, dan klikt u met de rechtermuisknop op deze app en klikt u op “uitschakelen”.

In de “invloed op opstarten” tabel ziet u de impact van het proces op het starten van Windows. Ook al is de invloed “weinig” of “geen” en u gebruikt de app niet, schakel deze dan alsnog uit.

Opstart apps in Windows 10 uitschakelen

Windows 10 achtergrond apps uitschakelen

Wat ook een sterke impact heeft op een trage Windows 10 computer zijn achtergrond apps of processen. Dit zijn apps die op de achtergrond in Windows actief zijn, maar eigenlijk niet of amper gebruikt worden.

Naarmate u meer apps installeert, zal de lijst van achtergrond apps ook aanzienlijk meer worden. Het is aan te raden om deze lijst van apps eens door te lopen en waar nodig overbodige achtergrond apps uit te schakelen.

Open instellingen. In de instellingen klik op “privacy”. In de privacy instellingen klik in de “app machtigingen” op “achtergrond-apps”.

U kunt nu bepalen om alle achtergrond apps uit te schakelen door de instelling “Apps mogen op de achtergrond worden uitgevoerd” te wijzigen naar “uit”.

Achtergrond-apps uitschakelen in Windows 10

Mocht u liever bepalen per apps welke er wel- of niet op de achtergrond mag worden uitgevoerd, dan kunt in de lijst van apps de instelling wijzigen naar “aan” of “uit” per app.

De app die u uitschakelt als achtergrond app kan geen meldingen meer versturen, zichzelf niet updaten en geen gegevens meer ontvangen. Houdt hier rekening mee bij uw keuze om de achtergrond app uit- of in te schakelen.

Overige tips

Dit waren de meest veilige en effectieve tips die kunnen helpen om de Windows 10 computer weer sneller te maken na een update. Lees de volgende artikelen voor aanvullende tips.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *