Windows 10 zoeken werkt niet meer? Probeer deze tips!

Stefan
Windows 10 zoeken werkt niet meer? Probeer deze tips!

Zoeken in Windows 10 is essentieel als u de computer veel gebruikt. Het zoeken naar apps, bestanden en instellingen kan het werken met de computer aanzienlijk versnellen.

Als zoeken niet meer werkt, dan ziet u mogelijk geen zoekresultaten meer of ziet u een blank scherm. De oorzaak hiervoor kan zijn een Windows update, beschadigde systeem bestanden of een software app van derden.

Er zijn gelukkig verschillende manieren om het zoekprobleem te identificeren en op te lossen. In deze gids leest u de oplossing voor problemen met de zoekfunctie op een Windows 10 PC.

Windows 10 zoeken werkt niet meer

PC Herstarten

Heeft u al geprobeerd de PC te herstarten? Het herstart van een computer hersteld bepaalde processen en services in Windows. Deze processen en services worden herstart met als gevolg dat functies zoals zoeken worden gestart. Ik raad u aan om dus de PC te herstarten en te controleren of hierna zoeken wel werkt. Zorg dat u deze pagina opslaat in uw favorieten.

Windows Search service starten

“Windows Search” zorgt voor het indexeren van de inhoud, het in cache plaatsen van eigenschappen en het weergeven van zoekresultaten voor bestanden, e-mail en andere inhoud. Het is een essentiële service in Windows.

Als deze service niet is gestart dan werkt het zoeken in Windows niet meer. Het is daarom aan te raden om de status van de “WSearch” service te controleren en te starten.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: services.msc.

Zoeken de “Windows Search” service in de lijst van service en dubbelklik erop. Wijzig het “Opstarttype” naar “Automatisch (vertraagd opstarten)”. Dit betekent dat service in Windows 10 wordt gestart bij de start van de computer na het laden van alle andere essentiële processen en services.

Windows Search service starten

Klik op toepassen en OK. Herstart de computer.

Zoeken en indexeren probleemoplosser

In Windows zijn probleemoplossers beschikbaar die zelf problemen met bepaalde functies in Windows kunnen identificeren en oplossen. Zo is er ook een probleemoplosser beschikbaar voor de “zoeken en indexeren” functie. Ik raad aan deze probleemoplosser te starten en te controleren of er problemen zijn gevonden en automatisch worden opgelost.

Open de instellingen. In de instellingen klik op “bijwerken en beveiliging”. Klik vervolgens op “problemen oplossen” en hierna op “extra probleemoplossers”.

In de “andere problemen detecteren en oplossen” instellingen klik op “zoeken en indexeren”.

Zoeken en indexeren probleemoplosser

Klik vervolgens op “Probleemoplosser uitvoeren” om de “zoeken en indexeren” probleemoplosser te starten.

Er wordt vervolgens gevraagd om wat voor soort zoekproblemen het gaat. U kunt kiezen uit:

  • Kan geen zoekopdrachten starten of resultaten weergeven.
  • Bestanden, mappen, apps of instellingen worden niet weergegeven in de resultaten.
  • Zoeken in Outlook levert geen resultaten op.
  • Zoeken of indexeren werkt langzaam.
  • Ik heb een probleem dat hierboven niet wordt weergegeven.

Maak u keuze en volg de vervolgstappen in deze probleemoplosser.

Welke problemen treden er op

Zoekindex opnieuw samenstellen

De zoekindex bevat alle verwijzingen naar bestanden, mappen, instellingen en meer. Het opnieuw samenstellen van zoekinstellingen kan helpen om zoekproblemen in Windows op te lossen.

Open het Configuratiescherm. Wijzig hierna “weergeven op” naar “grote pictogrammen”. Klik vervolgens op “Indexeringsopties” en hierna op “Geavanceerd. In de geavanceerde opties klik naar “probleemoplossing” op de “Opnieuw samenstellen” knop.

Zoekindex opnieuw samenstellen

Het opnieuw samenstellen van de zoekindex kan even duren. De zoekopdrachten worden ook pas zichtbaar als het opnieuw opbouwen van de index is voltooid.

Nog niet opgelost?

Als het probleem nog niet is opgelost, kunnen er systeembestanden, processen of services zijn beschadigd. Deze onderdelen kunt u repareren door in de onderstaande gids de functies “SFC” en “DISM” uitvoeren:

3 tips om een probleem in Windows 11 of Windows 10 op te lossen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Bing uitschakelen in Windows zoekresultaten.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *