Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows 10 zoeken werkt niet meer? Probeer deze tips!

Zoeken in Windows 10 is essentieel als u de computer veel gebruikt. Het zoeken naar apps, bestanden en instellingen kan het werken met de computer aanzienlijk versnellen.

Als zoeken niet meer werkt, dan ziet u mogelijk geen zoekresultaten meer of ziet u een blank scherm. De oorzaak hiervoor kan zijn een Windows update, beschadigde systeem bestanden of een software app van derden.

Er zijn gelukkig verschillende manieren om het zoekprobleem te identificeren en op te lossen. In deze gids leest u de oplossing voor problemen met de zoekfunctie op een Windows 10 PC.

Windows 10 zoeken werkt niet meer

PC Herstarten

Heeft u al geprobeerd de PC te herstarten? Het herstart van een computer hersteld bepaalde processen en services in Windows. Deze processen en services worden herstart met als gevolg dat functies zoals zoeken worden gestart. Ik raad u aan om dus de PC te herstarten en te controleren of hierna zoeken wel werkt. Zorg dat u deze pagina opslaat in uw favorieten.

Windows Search service starten

“Windows Search” zorgt voor het indexeren van de inhoud, het in cache plaatsen van eigenschappen en het weergeven van zoekresultaten voor bestanden, e-mail en andere inhoud. Het is een essentiële service in Windows.

Als deze service niet is gestart dan werkt het zoeken in Windows niet meer. Het is daarom aan te raden om de status van de “WSearch” service te controleren en te starten.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: services.msc.

Zoeken de “Windows Search” service in de lijst van service en dubbelklik erop. Wijzig het “Opstarttype” naar “Automatisch (vertraagd opstarten)”. Dit betekent dat service in Windows 10 wordt gestart bij de start van de computer na het laden van alle andere essentiële processen en services.

Windows Search service starten

Klik op toepassen en OK. Herstart de computer.

Zoeken en indexeren probleemoplosser

In Windows zijn probleemoplossers beschikbaar die zelf problemen met bepaalde functies in Windows kunnen identificeren en oplossen. Zo is er ook een probleemoplosser beschikbaar voor de “zoeken en indexeren” functie. Ik raad aan deze probleemoplosser te starten en te controleren of er problemen zijn gevonden en automatisch worden opgelost.

Open de instellingen. In de instellingen klik op “bijwerken en beveiliging”. Klik vervolgens op “problemen oplossen” en hierna op “extra probleemoplossers”.

In de “andere problemen detecteren en oplossen” instellingen klik op “zoeken en indexeren”.

Zoeken en indexeren probleemoplosser

Klik vervolgens op “Probleemoplosser uitvoeren” om de “zoeken en indexeren” probleemoplosser te starten.

Er wordt vervolgens gevraagd om wat voor soort zoekproblemen het gaat. U kunt kiezen uit:

  • Kan geen zoekopdrachten starten of resultaten weergeven.
  • Bestanden, mappen, apps of instellingen worden niet weergegeven in de resultaten.
  • Zoeken in Outlook levert geen resultaten op.
  • Zoeken of indexeren werkt langzaam.
  • Ik heb een probleem dat hierboven niet wordt weergegeven.

Maak u keuze en volg de vervolgstappen in deze probleemoplosser.

Welke problemen treden er op

Zoekindex opnieuw samenstellen

De zoekindex bevat alle verwijzingen naar bestanden, mappen, instellingen en meer. Het opnieuw samenstellen van zoekinstellingen kan helpen om zoekproblemen in Windows op te lossen.

Open het Configuratiescherm. Wijzig hierna “weergeven op” naar “grote pictogrammen”. Klik vervolgens op “Indexeringsopties” en hierna op “Geavanceerd. In de geavanceerde opties klik naar “probleemoplossing” op de “Opnieuw samenstellen” knop.

Zoekindex opnieuw samenstellen

Het opnieuw samenstellen van de zoekindex kan even duren. De zoekopdrachten worden ook pas zichtbaar als het opnieuw opbouwen van de index is voltooid.

Nog niet opgelost?

Als het probleem nog niet is opgelost, kunnen er systeembestanden, processen of services zijn beschadigd. Deze onderdelen kunt u repareren door in de onderstaande gids de functies “SFC” en “DISM” uitvoeren:

3 tips om een probleem in Windows 11 of Windows 10 op te lossen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Bing uitschakelen in Windows zoekresultaten.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!