Dev Drive (Ontwikkelaarsstation) aanmaken in Windows 11

Stefan
Dev Drive (Ontwikkelaarsstation) aanmaken in Windows 11

Een Dev Drive in Windows 11 is een gespecialiseerde virtuele schijf die is geoptimaliseerd voor ontwikkelaars en betere prestaties, beveiliging en controle biedt over ontwikkelwerklasten. Het is gebouwd op het veerkrachtige bestandssysteem (ReFS) en profiteert van een nieuwe prestatiemodus in Microsoft Defender Antivirus, die tot 30% betere prestaties kan leveren voor bouwtijden in vergelijking met standaard Windows 11-configuraties.

Dit station is ontworpen om snelle toegang te bieden tot projectbestanden, broncodeopslagplaatsen, codebibliotheken, enz., waardoor de productiviteit aanzienlijk wordt verhoogd doordat code sneller kan worden gecompileerd en resultaten sneller kunnen worden opgehaald. Onder specifieke omstandigheden kan een Dev Drive 41% sneller werken dan een gewone drive.

Om een Dev Drive in te stellen, moet uw systeem aan bepaalde vereisten voldoen:

Een Dev Drive kan worden gemaakt met niet-toegewezen schijfruimte, door een bestaand volume te verkleinen om extra ruimte te creëren of door een Virtuele Harde Schijf (VHD) bovenop de fysieke schijf te maken.

Bovendien is de Dev Drive op maat gemaakt voor het opslaan van en toegang krijgen tot gegevens die constante lees/schrijfbewerkingen vereisen, zoals ontwikkelarchieven en bibliotheken. Het is geoptimaliseerd door meerdere configuraties voor betere prestaties, waaronder het gebruik van ReFS in plaats van NTFS, en het wordt beschermd door Windows Beveiliging, dus niet onderworpen aan intens onderzoek.

Dev Drive (Ontwikkelaarsstation) aanmaken in Windows 11

Via instellingen

Open de instellingen. Klik op “Systeem” en vervolgens op “Opslag”.

Opslag instellingen in Windows 11

Klik eerst op “Geavanceerde opslaginstellingen” en hierna op “Schijven en volumes”.

Lees ook
Windows 11 naar Windows 10 herstelperiode verlengen

Schijven en volumes

Wanneer uw computer voldoet aan de minimale vereisten voor een ontwikkelaarsstation dan klikt u op “Ontwikkelaarsstation maken”.

Dev Drive (Ontwikkelaarsstation) aanmaken in Windows 11

U kunt vervolgens kiezen om het ontwikkelaarsstation aan te maken op een VHD of een bestaand volume verkleinen. Als u al een volume met niet toegewezen schijfruimte heeft gemaakt dan is deze ook zichtbaar om de “dev drive” op aan te maken.

Ontwikkelaarsstation locatie

Via Opdrachtprompt of Terminal

U kunt een ontwikkelaarsstation aanmaken, ook beheren via Opdrachtprompt of Terminal.

  • fsutil devdrv enable: Schakelt Dev Drive-ondersteuning in en laat het systeem beslissen of het antivirusfilter aan een Dev Drive moet worden gekoppeld.
  • fsutil devdrv enable /allowAv: Schakelt Dev Drive-ondersteuning in en staat toe dat het antivirusfilter aan een Dev Drive wordt gekoppeld.
  • fsutil devdrv enable /disallowAv: Schakelt Dev Drive-ondersteuning in zonder toe te staan dat het antivirusfilter aan een Dev Drive wordt gekoppeld.

Het is belangrijk om op te merken dat het loskoppelen van antivirusfilters een beveiligingsrisico kan vormen, omdat dit betekent dat uw opslagstation niet zal worden gedekt door de standaardbeveiligingsscans van Microsoft Defender. Microsoft raadt aan de standaardinstelling van de “performance mode” te gebruiken wanneer u een vertrouwd Dev Drive gebruikt, om een balans te vinden tussen dreigingsbescherming en prestaties

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Lees hier meer over een ontwikkelaarsstation. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *