Gebruikersaccount aanmaken zonder wachtwoord in Windows 11 of 10

Stefan
Gebruikersaccount aanmaken zonder wachtwoord in Windows 11 of 10

Wanneer u in Windows 11 of 10 een gebruikersaccount aanmaakt, dan wordt er gevraagd een wachtwoord, pin-code of vingerafdruk in te stellen.

Stel dat u de enige gebruiker bent van de computer of u wilt een gast account aanmaken, dan kunt u er ook voor kiezen om geen wachtwoord in te stellen voor een bepaald gebruikersaccount. Op deze manier kunt u aanmelden zonder wachtwoord in Windows.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van een account zonder wachtwoord aanzienlijke beveiligingsrisico’s met zich meebrengt. Iedereen met fysieke toegang tot uw computer zou volledige toegang tot uw bestanden en persoonlijke informatie kunnen krijgen. Daarom is het aanbevolen om altijd een sterk wachtwoord te gebruiken, vooral op laptops of in omgevingen waar de fysieke beveiliging niet gegarandeerd is. Daarnaast biedt Windows zoals gezegd ook andere gebruiksvriendelijke beveiligingsopties, zoals een PIN-code of biometrische authenticatie (zoals vingerafdruk of gezichtsherkenning), die zowel veiligheid als gemak bieden.

Gebruikersaccount aanmaken zonder wachtwoord in Windows 11 of 10

Houd er rekening mee dat er alleen een lokaal gebruikersaccount aangemaakt kan worden zonder wachtwoord. Een Microsoft-account heeft altijd een wachtwoord of pin-code nodig om aan te melden.

Windows 11

Om te beginnen klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op “Instellingen” om de instellingen te openen. In de instellingen klikt u op “Accounts” en vervolgens op “Andere gebruikers”.

andere gebruikers

Klik op de knop “account toevoegen” om een nieuw gebruikersaccount toe te voegen. Klik vervolgens op de link “Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon”.

Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon

Klik op de link “Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen”.

Lees ook
Microsoft CoPilot als App installeren in Windows 10

Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen

Geef nu alleen de gebruikersnaam in voor het nieuwe account. Beide wachtwoordvelden laat u leeg, klik op “volgende”.

Gebruikersaccount aanmaken zonder wachtwoord in Windows 11

U heeft nu een gebruikersaccount zonder wachtwoord toegevoegd in Windows 11. U kunt nu het accounttype van de gebruiker wijzigen indien nodig. U kunt een standaardgebruiker kiezen of een administrator. Klik hiervoor op de knop “accounttype wijzigen” en selecteer het gewenst accounttype voor dit account.

accounttype wijzigen

Herstart uw computer en meld u aan met het nieuwe gebruikersaccount zonder wachtwoord.

Windows 10

Om te beginnen klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op “uitvoeren” in het menu. In het uitvoeren venster typt u: netplwiz.

Klik vervolgens in gebruikersaccount op de “toevoegen” knop.

Gebruikersaccount toevoegen in Windows 10

Klik onderin op de link “Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen)”.

Aanmelden zonder Microsoft-account

Klik onderin op de knop “Lokaal account”.

Lokaal account toevoegen

Geef nu alleen de gebruikersnaam in voor het nieuwe gebruikersaccount. Laat alle verdere velden zoals wachtwoord, en geheugensteun voor het wachtwoord leeg. Klik op de “volgende” knop.

Gebruikersaccount toevoegen zonder wachtwoord in Windows 10

U heeft nu een gebruikersaccount aangemaakt zonder wachtwoord in Windows 10. Klik op de knop “voltooien”.

Account aangemaakt

Nu u het gebruikersaccount heeft aangemaakt is dit standaard een standaardgebruikersaccount. Dit accounttype kunt u wijzigen door op de knop “Eigenschappen” te klikken.

Accounttype wijzigen in Windows 10

Klik op tabblad “Groepslidmaatschap” en selecteert het gewenste accounttype. Het gebruikersaccount wordt dan lid van de groep “Standaardgebruikers” of “Administrator”.

Lees meer: Gebruiker toevoegen aan groep in Windows 11 of Windows 10.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *