PC blijft hangen in slaapstand? Probeer deze tips!

Stefan
PC blijft hangen in slaapstand? Probeer deze tips!

De slaapstand op een PC is een energiebesparende stand waarmee de computer in een energiezuinige toestand kan komen zonder uit te schakelen.

In de slaapstand lijkt het systeem nog steeds aan te staan, maar reageert het niet meer op uw invoer. Dit betekent dat u uw computer in de slaapstand kunt zetten en er later op terug kunt komen zonder het systeem volledig opnieuw op te hoeven starten.

De slaapstand is gunstig omdat de computer dan snel weer aan kan als u hem weer wilt gebruiken, terwijl de batterij langer meegaat en uw gegevens veilig blijven. Hier ontstaat bij sommige PC’s een probleem. Het komt geregeld voor dat een computer niet meer uit slaapstand komt. Om dit op te lossen dient u de PC volledig uit te schakelen en weer opnieuw op te starten. Het nadeel is dat uw tijdelijk opgeslagen werk verloren is gegaan.

Om dit probleem op te lossen, raad ik aan de tips in dit artikel te volgen. Door deze tips toe te passen kunt u mogelijk het probleem identificeren en oplossen.

PC blijft hangen in slaapstand

Energiebeheer probleemoplosser

Energiebeheer probleemoplosser is ontworpen om u te helpen problemen met de energie-instellingen van uw computer te diagnosticeren en op te lossen. Deze probleemoplosser kan problemen vaststellen met betrekking tot de slaapstand, energiebeheer, energieschema’s en meer. Het kan u vervolgens helpen deze problemen op te lossen, dit gebeurt volledig automatisch.

Open Instellingen. In de instellingen klikt u links op “Systeem” en vervolgens op “Problemen oplossen”.

Problemen oplossen

Klik vervolgens onderin de “Opties” op “Andere probleemoplossers”.

Andere probleemoplossers

In de weergave van probleemoplossers klikt u vervolgens op “uitvoeren” rechts naast de “energiebeheer” probleemoplosser.

De energiebeheer probleemoplosser wordt nu uitgevoerd. Er wordt door de probleemoplosser zelf naar problemen gezocht. Indien gevonden zal de energiebeheer probleemoplosser het probleem oplossen en een samenvatting tonen met de opgeloste problemen.

Lees ook
Auto HDR inschakelen in Windows 11? Dit is hoe!

Energiebeheer probleemoplosser

Beschadigde systeembestanden automatisch herstellen

In enkele gevallen beschadigen er soms systeembestanden. Deze systeembestanden kunnen worden beschadigd door software installaties, stuurprogramma updates, systeem wijzigingen, hardware installaties en meer.

Er zijn in Windows 11 of 10 twee functies beschikbaar die systeembestanden automatisch kunnen herstellen, dit zijn SFC en DISM.

DISM uitvoeren

DISM (Deployment Image Servicing and Management) is een ingebouwd hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het onderhouden en beheren van Windows-images, zoals die worden gebruikt voor de installatie van Windows.

Het kan worden gebruikt voor het installeren, verwijderen, configureren en bijwerken van Windows functies, pakketten, stuurprogramma’s en instellingen. Het kan ook worden gebruikt om Windows-functies in- of uit te schakelen en om Windows-images te repareren.

Om het Windows-image te repareren kunt u het volgende commando uitvoeren. Het reparatieproces wordt dan zelf uitgevoerd.

Open het Opdrachtprompt als administrator. Geef het volgende commando in:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth

DISM restorehealth

Als het DISM RestoreHealth commando is uitgevoerd, dan voert u hierna SFC uit.

SFC uitvoeren

System File Checker (SFC) is een hulpprogramma in Windows 11 of 10 waarmee gebruikers kunnen scannen op beschadigingen in Windows systeembestanden en deze kunnen herstellen.

Het is een belangrijk onderdeel om Windows soepel te laten draaien, omdat gebruikers hiermee snel systeembestanden die beschadigd zijn geraakt, kunnen laten opsporen en repareren. SFC is een ingebouwd hulpprogramma in Windows en kan door iedereen veilig worden uitgevoerd.

Wanneer System File Checker wordt uitgevoerd, zal het alle beschermde systeembestanden scannen en beschadigde of ontbrekende bestanden vervangen door de juiste versies. Het is belangrijk op te merken dat hoewel SFC een nuttig hulpmiddel is, het geen vervanging is voor het regelmatig maken van een back-up van uw gegevens. Het is alleen bedoeld om systeembestanden te repareren en kan niet worden gebruikt om gegevens of persoonlijke bestanden te herstellen.

Open het Opdrachtprompt als administrator. Geef het volgende commando in:

SFC /scannow

SFC scannow

Wacht tot SFC is afgerond. Sluit nu uw computer af en controleer of het probleem is opgelost. Als het probleem nu nog niet is opgelost, dan raad ik aan om de PC te herstellen.

Lees ook
Ongewenste app blokkering in- of uitschakelen in Windows Beveiliging

Snel opstarten uitschakelen

Snel opstarten is een functie waarmee uw computer sneller opstart nadat hij is afgesloten. Dit wordt bereikt door de toestand van de computer op te slaan wanneer deze wordt afgesloten, en vervolgens die opgeslagen toestand te gebruiken wanneer de computer weer wordt opgestart.

Dit betekent dat de computer in plaats van het gebruikelijke opstartproces te doorlopen, de opgeslagen toestand kan gebruiken om sommige stappen te omzeilen en sneller aan te melden.

Deze functie is vooral nuttig voor degenen die hun computer vaak moeten afsluiten en opnieuw opstarten, omdat het de tijd die nodig is om te wachten tot de computer is opgestart, kan verkorten. Het is echter belangrijk op te merken dat deze functie niet voor alle computers en voor alle versies van Windows beschikbaar is. Bovendien geven sommige gebruikers er de voorkeur aan om Snel opstarten uit te schakelen, omdat dit ook voor problemen kan zorgen zoals het niet correct afsluiten van de computer. Het is dus het proberen waard om snel opstarten eens uit te schakelen om te bekijken of hiermee het probleem is opgelost.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: powercfg.cpl.

In de energiebeheer instellingen klik links op “Het gedrag van het sluiten van de deksel bepalen”.

Het gedrag van het sluiten van de deksel bepalen

Klik vervolgens op “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”. Schakel daarna “Snel opstarten” uit door de optie uit te vinken.

Snel opstarten uitschakelen

Energiebeheer wijzigen voor toetsenbord en muis

Als u randapparatuur gebruikt zoals een toetsenbord en muis, dan kunt u deze gebruiken om de computer uit slaapstand te halen. Over het algemeen volstaat een tik of beweging met de muis.

Lees ook
Retail Demo Experience (RDX) inschakelen in Windows 11

Ik raad aan om te controleren of de optie om via een toetsenbord of muis de computer uit slaapstand te halen is ingeschakeld. Staat deze optie uitgeschakeld is dit mogelijk de reden waarom u via een toetsenbord of muis de computer niet uit slaapstand kunt halen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens in het menu op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: devmgmt.msc. Apparaatbeheer wordt nu geopend.

Klik op “toetsenborden” om de geïnstalleerde stuurprogramma’s voor het toetsenbord te openen. Zoek naar het stuurprogramma en open. Klik op tabblad “energiebeheer” en schakel de optie “Dit apparaat mag de computer uit slaapstand halen” in.

Toetsenbord - Dit apparaat mag de computer uit slaapstand halen

Doe dit ook voor de muis. Klik op “muizen en andere aanwijsapparaten” om de geïnstalleerde stuurprogramma’s voor de muis te openen. Zoek naar het stuurprogramma en open. Klik op tabblad “energiebeheer” en schakel de optie “Dit apparaat mag de computer uit slaapstand halen” in.

Muis - Dit apparaat mag de computer uit slaapstand halen

Activeringstimers toestaan

Activeringstimers zijn gebeurtenissen die de computer uit slaapstand kunnen halen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij geforceerde herstart na het installeren van updates. Als u vermoed dat dit soort gebeurtenissen de PC niet uit slaapstand halen, dan kunt u activeringstimers op de volgende manier inschakelen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: powercfg.cpl.

Controleer welk energiebeheer schema uw computer gebruikt. In onderstaand voorbeeld is dit “Hoge prestaties”. Rechts naast het energiebeheer schema klikt u op “De schema-instellingen wijzigen”.

Energiebeheer schemas

Klik vervolgens op “Geavanceerde energie-instellingen wijzigen”.

Geavanceerde energie-instellingen wijzigen

Om activeringstimers in te schakelen opent u de instelling “Slaapstand” en vervolgens “Activeringstimers toestaan”. Controleer of zowel “Op batterij” en “Netstroom” zijn ingeschakeld. Zo niet, dan klikt u op “instellingen wijzigen die nu niet beschikbaar zijn” en wijzigt u ze naar “ingeschakeld”.

Activeringstimers toestaan

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *