Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Is mijn schijf GPT of MBR gepartitioneerd in Windows 11?

Als u werkt met een schijf opslag in Windows 11, is het belangrijk om te weten of ze het MBR- of GPT-partitieschema gebruiken. Deze informatie kan van invloed zijn op de taken die u op de schijf kunt uitvoeren, en hoe u ze uitvoert.

Door het partitieschema van uw opslag schijf te kennen, kunt u te weten komen hoe deze schijf te formatteren en hoe deze te gebruiken voor verschillende taken.

In Windows 11 heeft de schijf waarop Windows is geïnstalleerd een GPT partitieschema. Dit komt omdat Windows 11 een 64-bit besturingssysteem is en het een vereiste is om Windows 11 op uw PC te installeren.

GPT betekent (“GUID Partition Table”). Het is een partitioneringsschema voor opslagapparaten dat werd ingevoerd als onderdeel van de UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) standaard. Het is ontworpen ter vervanging van het oudere MBR (Master Boot Record) partitieschema dat gewoonlijk werd gebruikt in BIOS gebaseerde systemen.

MBR betekent weer (“Master Boot Record”). Ook dit is een partitioneringsschema voor opslagapparaten dat jarenlang is gebruikt in BIOS gebaseerde systemen. Het is een oud partitioneringsschema dat grotendeels is vervangen door GPT op moderne, op UEFI gebaseerde systemen.

In enkele gevallen wilt u weten in wat voor type partitioneringsschema uw schijf is geformatteerd. Dit heeft enkele voordelen. Bijvoorbeeld bij schijfgrootte. GPT kan grotere schijven aan dan MBR, dus als u een schijf hebt die groter is dan 2TB, moet deze GPT geformatteerd zijn.

Als u meerdere partities op de schijf wilt aanmaken. Standaard kunt u op MBR maar vier partities aanmaken waar er op GPT partities aangemaakt kunnen worden. Bij veel opslag is GPT dus aan te raden.

Een ander ding is compatibiliteit. Sommige oudere besturingssystemen en hardware zijn mogelijk niet compatibel met GPT. Als u de schijf moet gebruiken met een ouder systeem of hardware die GPT niet ondersteunt, moet u de schijf misschien formatteren als MBR.

Houdt er rekening mee dat op UEFI gebaseerde systemen vereisen dat de opstartschijf als GPT is geformatteerd, terwijl op BIOS gebaseerde systemen van zowel MBR- als GPT-geformatteerde schijven kunnen opstarten. Als u een besturingssysteem installeert of een opstartbare schijf, moet u mogelijk het partitioneringsschema van de schijf kennen om ervoor te zorgen dat deze correct opstart.

Is mijn schijf GPT of MBR gepartitioneerd in Windows 11?

Partitiestijl weergeven via Schijfbeheer

Om te beginnen opent u Schijfbeheer. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de “Schijf” niet op de partitie. In het menu klik op “Eigenschappen”.

Klik hierna op tabblad “Volumes” en controleer de “Partitiestijl”. Dit is het partitioneringsschema wat deze schijf gebruikt.

Dit is of “GUID Partition Table (GPT)” of Master Boot Record (MBR)”.

Partitiestijl zoeken van schijf in Windows 11

U kunt ook het Opdrachtprompt gebruiken om de partitiestijl van een schijf op te zoeken.

Partitiestijl weergeven via diskpart

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type:

diskpart

list disk

Als er in de kolom “Gpt” een “*” staat dan gebruikt de schijf de GPT partitiestijl. Als dit “*” er niet staat, dan gebruikt deze schijf MBR als partitiestijl.

Partitiestijl opzoeken via diskpart

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer: Partitie aanmaken op USB schijf.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!