Windows 11 installeren op een aangepaste partitie

Stefan
Windows 11 installeren op een aangepaste partitie

Wanneer u Windows 11 gaat installeren kunt u ervoor kiezen om Windows 11 op een aangepaste partitie te installeren.

Het installeren van Windows 11 op een aparte partitie biedt u de kans om de partities zelf in te delen. Op deze manier kunt u verschillende partities vrijhouden voor een andere schijf, of u maakt een aangepaste partitie met een eigen ingesteld maximum aan data op de harde schijf.

Door een aangepaste partitie aan te maken voor Windows 11 hoeft u Windows niet de maximale capaciteit van de harde schijf te laten innemen.

Windows 11 installeren op een aangepaste partitie

Om Windows 11 op een aangepaste partitie te installeren moet u via installatiemedia voor Windows 11 de computer opstarten vanaf deze installatiemedia. Hierna start u de computer op via de installatiemedia op USB.

Als u de computer correct met installatiemedia heeft opgestart begint de installatie. Klik op de gewenste taal om te installeren.

Windows 11 taal

Als u een Windows 11 productcode heeft dan geeft u deze in om te activeren. Heeft u die nog niet, dan klikt u onderin op “Ik heb geen productcode”.

Windows 11 activeren met productcode

Selecteer de Windows 11 versie die u wilt installeren. Houdt er rekening mee dat als u een Windows versie selecteert dat u ook voor deze versie een productcode nodig heeft. Een Windows 11 home licentie is goedkoper dan een Windows 11 pro.

Optioneel: Lees hier het verschil tussen Windows 11 home en pro.

Windows 11 versie

Ga akkoord met licentievoorwaarden.

Windows 11 licentievoorwaarden

Om Windows 11 op een aangepaste partitie te installeren moet u eerst een partitie aanmaken. Klik op “Nieuw” en geeft vervolgens de grootte in (in MB’s) voor de Windows 11 partitie.

Ik raad aan om minimaal 64GB (64000MB) in te geven, liever meer. Hiermee voorkomt u dat u tegen schijfruimte problemen aanloopt in de toekomst m.b.t. Windows updates en het installatie van apps.

Windows 11 nieuwe partitie aanmaken

Klik op “toepassen”. Er worden nu meerdere partities aangemaakt.

Dit is de partitie om Windows 11 op te installeren, maar ook een herstelpartitie. Deze systeembestanden worden gemaakt om ervoor te zorgen dat Windows-onderdelen goed werken.

Windows 11 aanvullende partities

Zorg dat u de goede, juist aangemaakte partitie selecteert. Deze partitie is altijd net iets kleiner dan de grootte die u heeft ingegeven. Klik op “volgende” om Windows 11 op deze aangepaste partitie te installeren.

Windows 11 partitie selecteren om op te installeren

Windows 11 wordt nu geïnstalleerd. Volg het installatieproces om de installatie van Windows 11 af te ronden.

Lees ook:

Windows 11 wordt geinstalleerd

Als Windows 11 vervolgens volledig is geïnstalleerd, en u heeft niet de gehele capaciteit van de harde schijf (of SSD) gebruikt. Dan ziet u in Schijfbeheer nog “niet toegewezen schijfruimte”. Hiervan kunt u een aparte partitie van maken met schijfletter.

niet toegewezen schijfruimte in schijfbeheer

Ik hoop u hiermee te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *