Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows 11 of Windows 10 computer vergrendelen? Dit is hoe!

Als u regelmatig weggaat van uw computer, dan is het aanbevolen om uw PC te vergrendelen. Als u de PC vergrendeld dan krijgen mensen die hier geen toestemming voor hebben ook geen toegang tot uw PC.

Het is eigenlijk altijd aanbevolen om uw PC te vergrendelen als u weggaat. Niet alleen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen, maar als gewoonte.

In Windows 11 als in Windows 10 kunt u de computer op verschillende manier vergrendelen. Er zijn toetsencombinaties, snelkoppelingen en zelfs een lokaal beleid die de computer kunnen vergrendelen.

In dit artikel biedt u meerdere manieren om uw computer te vergrendelen, bijvoorbeeld  nadat u weggaat van de computer of bij inactiviteit.

Windows 11 of Windows 10 vergrendelen

Toetsencombinatie om Windows te vergrendelen

De snelste en makkelijkste manier om Windows te vergrendelen is via een toetsencombinatie. Het moet allemaal niet teveel tijd kosten om uw computer direct te vergrendelen.

Als u op de toetsencombinatie Windows-toets + L tegelijkertijd indrukt, vergrendeld uw de computer direct. Het aanmeldscherm wordt hierna weergegeven.

Windows vergrendelen via het Startmenu

Zowel in Windows 11 als in Windows 10 als u op de Startknop klikt dan ziet u aan de linkerzijde het gebruikersaccount wat is aangemeld op de computer. Klik erop en kies “vergrendelen” in het menu. De computer wordt direct vergrendeld.

Computer vergrendelen via Start menu in Windows

Windows vergrendelen via CTRL + ALT + DELETE

De toetsencombinatie CTRL + ALT + DELETE opent de beveiligingsopties in Windows. In dit menu bevind zich de snelkoppeling “Vergrendelen”. Klik erop en de PC wordt direct vergrendeld.

Windows vergrendelen via ctrl alt del

Windows vergrendelen via Schermbeveiliging

Als u een wachtwoord voor uw gebruikersaccount in het aanmeldscherm heeft ingesteld dan kunt schermbeveiliging gebruiken om de computer automatisch te laten vergrendelen.

Door een specifieke tijd in minuten in te stellen gaat Windows de schermbeveiliging activeren, door vervolgens een optie in te schakelen zal Windows bij het uitschakelen van de schermbeveiliging om het aanmeldwachtwoord vragen. Op deze manier kunt u schermbeveiliging gebruiken om de computer automatisch te vergrendelen.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk of klik op het zoekvenster in de taakbalk. In het zoekvak type: schermbeveiliging wijzigen en klik op het resultaat.

Schermbeveiliging in Windows

Stel een schermbeveiliging in, bijvoorbeeld “3D-tekst” en schakel de optie “Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten”. Eventueel kunt u de “Wacht” tijd nog aanpassen voordat de schermbeveiliging actief wordt. Klik op OK.

Windows vergrendelen door schermbeveiliging in te schakelen

Als de schermbeveiliging actief wordt en de computer wordt weer gebruikt zal het aanmeldscherm worden weergegeven met als resultaat dat de computer automatisch wordt vergrendeld.

Windows automatisch vergrendelen

In zowel Windows 10 als in Windows 11 kunt u de computer automatisch laten vergrendelen als u weggaat. Dit kunt u doen door uw telefoon te koppelen via Bluetooth met uw Windows PC. Als u dan weggaat dan detecteert Windows dat uw Bluetooth verbinding is verbroken met de PC en vergrendeld hierna de PC automatisch.

Lees hier hoe u Dynamisch vergrendelen inschakelt in Windows 10.

Hieronder staan de stappen voor Windows 11. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik vervolgens links op Accounts en daarna op Aanmeldingsopties.

Schakel de optie: “Toestaan dat Windows automatisch uw apparaat vergrendelt wanneer u niet aanwezig bent” in. Klik daarna links op Bluetooth en apparaten en koppel uw telefoon via Bluetooth.

Dynamisch vergrendelen in Windows

Bluetooth werkt niet?

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!