Apple Mac OS malware en virus detecteren en verwijderen – PC-Tips.info


De meeste Apple producten worden gepromoot als computers die niet besmet kunnen raken met malware of een virus. Dit is een lange tijd ook zo geweest, echter met de populairiteit van Apple producten en de enorme groei van nieuwe apparaten die Apple heeft ontwikkeld wordt ook de Mac apparatuur een slachtoffer van malware. Apparaten zoals iPhone’s, iPad’s en de verouderde iPod’s blijven nog veilig. De meeste malware en virussen richten zich op Mac computers.

In vergelijking met het Windows besturingssysteem, is de Mac een stuk beter beschermd tegen malware en virussen. Mac computers worden regelmatiger geupdate en de Mac computer beschikt over een database die door Apple wordt bijgehouden om de laatste malware en virussen te blokkeren nog voordat ze de Mac kunnen binnendringen.

Er is echter wel een probleem, doordat de Mac computer over geavanceerde bescherming beschikt tegen een malware applicatie of een virus is het daarmee ook moeilijk om te diagnotiseren of uw Mac is geinfecteerd. U merkt bijvoorbeeld wel op dat uw Mac aanzienlijk trager is geworden, of vervelende reclame weergeeft, maar hoe die malware handmatig te verwijderen is op een Mac een stuk ingewikkelder dan op een Windows besturingssysteem. In dit artikel licht ik toe hoe U kunt vaststellen of uw Mac is geinfecteerd met een virus or malware applicatie en hoe U dit probleem kunt oplossen.

Wat is het verschil tussen Mac malware en een Mac virus?

Laten we om te beginnen een duidelijk beeld te scheppen over zowel malware als een virus. Kwaadaardige software of in het kort genaamd malware, gedraagt zich meestal als verschillende applicaties, die in de meeste gevallen, niets lijken te doen als men ze opent, dit lijkt echter maar zo. Malware creëert vaak andere applicaties die op hen beurt de problemen veroorzaken. Problemen met malware uiten zich in pop-ups in de Safari web browser, onbekende advertenties, het wijzigen van de web browser startpagina en zoekmachine.

Het gaat malware voornamelijk om geld. Bij een virus gaat het om een kleine applicatie die zich probeert te verspreiden over het netwerk om zoveel mogelijk andere Mac computers en andere Apple apparatuur te infecteren. Een virus verspreid zich voor bepaalde doeleinden, dit kan zijn om uw Mac te laten minen voor cryptocurrency (cpu- gpu miners) of onderdeel te maken van een botnet.

Meest voorkomende tekenen van een geïnfecteerde Mac

Als uw Mac geïnfecteerd raakt, zijn er veel verschillende symptomen, afhankelijk van het type malware/virus op uw Mac. Hier proberen we de meest voorkomende verschijnselen te beschrijven, die U moeten waarschuwen om uw Mac te controleren op kwaadaardige software.

  • De prestaties van uw Mac merkbaar af, wat betekent dat hij plotseling traag wordt en je activiteitenmonitor geeft verschillende mysterieuze processen op de achtergrond weer, waarbij je Mac veel energie verbruikt.
  • Er is een nieuwe werkbalk in uw web browser opgemerkt, die U niet heeft geïnstalleerd. In de meeste gevallen bieden deze werkbalken U de mogelijkheid om sneller te winkelen of iets te zoeken, door de zoekvraag direct naar de werkbalk te typen. Dit is vaak adware, een vorm van malware.
  • Surfen op internet levert onverwachte resultaten op, en leidt door naar niet-geassocieerde websites. Zoekopdrachten verschijnen in verschillende zoekmachines die U niet kent.
  • Alle websites die U opent, tonen veel advertenties, inclusief die websites die geen advertenties mogen bevatten, bijvoorbeeld Wikipedia.
  • Het openen van de favoriete websites die soms helemaal niet laden of U krijgt willekeurig pop-ups die omgeleid worden naar reclame webpagina’s.
  • Reclamevensters, pop-ups verschijnen op uw bureaublad.

Als u één van deze symptomen herkend is er nog geen reden om in paniek te raken, soms kan de prestatie afnemen door verschillende redenen, niet alleen het gevolg van virus en/of malware. Bovendien voegen sommige ontwikkelaars advertenties toe aan hun software met het idee om U andere producten te te laten zien. Het is echter altijd veiliger als U uw Mac computer scant op mogelijke bedreigingen.
De meest voorkomende manieren hoe uw Mac is geïnfecteerd

Als U weet hoe malware of virussen op uw Mac terechtkomen, kunt U mogelijke bedreigingen diagnosticeren of voorkomen. Soms methoden zijn afhankelijk van het soort bedreiging, maar er is een aantal van de meest voorkomende methoden hoe deze malware op uw Mac terecht kan zijn gekomen.

Kwaadaardige software

Het werd hierboven vermeld dat malware en kwaadaardige software is niets anders dan een naam, meestal wordt dit soort malware geïntroduceerd als gratis software. Denk hierbij aan software die zogenaamd uw computer kunnen opschonen na een malware of virus infectie. Wat we heel vaak zien zijn zogenaamd PC Optimizers, dat is kwaadaardige software die wordt gepromoot door adware als uw Mac is geinfecteerd. Het idee van wij van WC Eend adviseren WC Eend. De adware promoot dus hun eigen kwaadaardige software om het malware probleem op te lossen. Als u dan een scan uitvoert vraagt men om een veel te duren licentie en het probleem wordt niet opgelost. Dit is een vorm van kwaadaardige software.

Nep bestanden

Vaak, zal kwaadaardige software of verschillende virussen zich schuilhouden onder een aantal informele bestanden, zoals video-, tekst- of PDF-documenten. De meeste gebruikers zijn zich bewust van een exe bestand of een dmg bestand op Mac dat het kwaadaardige software kan zijn. Echter, malware kan ook verborgen zitten in video, afbeelding of pdf documenten. Ga dus niet blindelings af op alleen het bestand maar controleer ook de oorsprong. Een PDF bestand via de mail kan een virus zijn, en dus de Mac infecteren.

Neppe software updates en ongewenste software

Een andere populaire methode om Mac gebruikers te infecteren met malware is het aanbieden van nep software updates. De Adobe Flash Player wordt vaak gebruikt om gebruikers te overtuigen dat hen web browser een nieuwe update van de Adobe Flash Player nodig heeft. Als de gebruiker ingaat op de neppe update en de Flash Player installeert wordt er ook ongewenste software mee geinstalleerd. Dit samen voegen van malware en een update voor Flash noemen we bundlers. Het is een vorm van oplichting waar helaas veel mensen intrappen. De melding van de Flash Player update komt vaak voor in pop-ups van de Safari web browser.

Ingebouwde bescherming in een Mac

Samen met systeemupdates bevat Apple een aantal hulpprogramma’s die op de achtergrond werken en zijn ontworpen om gebruikers te beschermen tegen malware en verschillende virussen. Ik zal toelichten hoe deze hulpprogramma’s worden genoemd en welke concrete handelingen zij verrichten in uw Mac.

Gatekeeper

gatekeeper mac meldingDe meeste Mac gebruikers zijn bekend met dit programma, maar niet iedereen weet hoe het wordt genoemd en wat Gatekeeper eigenlijk doet. Wanneer U een applicatie probeert te openen die U hebt gedownload of geïnstalleerd van externe opslag, ziet U een waarschuwingsbericht met informatie over de bron waarvan U de toepassing hebt gedownload. Om deze bestanden te openen, moet U er handmatig voor kiezen om ze te openen.

De enige uitzondering hierop is zijn applicaties die U heeft gedownload uit de Mac App Store, deze applicaties zijn voor Apple goedgekeurd en hebben een bron afkomstig van Apple. In het geval dat U probeert een applicatie te starten die niet digitaal is ondertekend door de ontwikkelaar, wat een noodzakelijk  is die door Apple is wordt geforceerd, zal Gatekeeper de toegang tot deze specifieke applicatie blokkeren.

Xprotect

XProtect bevat een iets agressiever preventiebeleid tegen bestanden die herkend worden als mogelijk malware of virussen. Wanneer U probeert om uw bestanden te openen voor de allereerste keer na het downloaden dan controleert XProtect hele pakket en vergelijkt met de database van bekende malware of virussen.

Als XProtect eventuele overeenkomsten vind, ziet u een bericht waarin staat dat bestanden is geïnfecteerd of beschadigd en de enige optie die u zal worden aangeboden om dit specifieke bestand te verplaatsen naar prullenbak. Xprotect is zeer succesvol in het voorkomen van malware en virussen op een Mac, en is een van de belangrijkste redenen waarom geïnfecteerde Mac computers nog steeds zeldzaam zijn. Ook blokkeert XProtect oudere versies van legitieme software, zoals Java of Flash Player plugins, omdat bewezen is dat deze plugins kwetsbaar zijn voor malware en virus aanvallen.

CleanMyMac om uw Mac op te schonen

Om uw Mac op te schonen en te beschermen tegen virussen en malware heb je een goede applicatie nodig die instaat is om uw Mac beschermen. CleanMyMac is zo’n applicatie die niet alleen uw Mac opschoont maar ook uw Mac in perfecte staat houdt om snel en veilig te blijven werken.

CleanMyMac malware en virus verwijderen mac

CleanMyMac zal U waarschuwen als U op het punt staat om malware of een virus te downloaden. De web browser beschermen door browser extensies op te schonen en de startpagina te herstellen indien nodig. Alles wat U nodig heeft om uw Mac te onderhouden vind U in CleanMyMac.

Malwarebytes voor Mac

Malwarebytes is aanbevolen om uw Mac te beschermen tegen virussen en malware. Malwarebytes is instaat om uw Mac op te schonen bij een virus- of malware infectie. Malwarebytes vertraagd uw Mac niet, aanrader om uw Mac optimaal te beschermen.

malwarebytes voor mac

Aanbevolen acties wanneer uw Mac is geïnfecteerd

Door onderstaande stappen te volgen verkleint U de kans op problemen die kunnen worden veroorzaakt door kwaadaardige software en kunt U ook malware van uw Mac verwijderen.

Vermijd het invoeren van wachtwoorden

Als u vermoedt dat uw Mac is geïnfecteerd met een virus of malware, moet U er eerst voor zorgen dat U geen wachtwoorden invoert of inlogt, vanwege het risico van verborgen keyloggers op de achtergrond. Deze software wordt vaak geleverd met veel malware en sommige virussen. Houd er rekening mee dat sommige malware ook periodieke screenshots maakt, dus U moet vermijden om wachtwoorden te onthullen tijdens het kopiëren en plakken van een document of het tonen van het wachtwoord op uw Mac.

Offline gaan?

Een misschien niet zo voor de hand liggende optie is het om de Mac van het internet te halen. Malware verzameld gegevens van uw Mac en stuurt deze door naar criminelen. Als uw Mac met het internet is verbonden dan is het mogelijk om gegevens over het internet te versturen. Is uw Mac geinfecteerd dan is het aan te raden uw Mac van het internet te ontkoppelen.

Activiteitenweergaven

In het geval dat U de naam nog weet van de malware of het virus wat U heeft gedownload naar uw Mac, probeer de naam te onthouden en het via de activiteitenweergaven te stoppen. Let wel dat malware ontwikkelaar deze manier ook weten en daarom vaak namen gebruiken die niet overeenkomen met de software die U heeft geinstalleerd. Ze verbergen het process in het de activiteitenweergaven van Apple. Druk op de CMD + spatie toets en type activiteitenweergave. Open de activiteitenweergave, selecteer de naam die U heeft onthouden klik op de X knop links bovenin.

activiteitenweergaven mac

Mac uitschakelen en herstellen

Als het mogelijk is, schakel uw Mac uit en ga naar de herstelmodus door de Command- en R-toetsen ingedrukt te houden terwijl u op de aan/uit-knop drukt, houd deze toetsen ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet. Herstel je Mac vanaf recente back-ups, zoals Time Machine of andere programma’s die je gebruikt.

Vergeet niet de back-up te selecteren die is gemaakt voordat uw Mac was geïnfecteerd. Wanneer het herstellen van het proces is voltooid en uw Mac opnieuw is opstart, moet U ervoor zorgen dat er geen externe opslag is aangesloten op uw Mac die in contact is geweest met een geïnfecteerd apparaat. De beste optie zou zijn om de externe opslag te verbinden met een Windows computer, die antivirus software heeft geinstalleerd. Ondanks het feit dat de infectie is gebaseerd op een Mac besturingssysteem, moeten deze programma’s in staat zijn om malware of een virus op te sporen en te verwijderen.

Wachtwoord van uw Mac veranderen

Een van de laatste opties is om al uw inlogcodes te beveiligen. Dit kan alleen als U er zeker van bent dat uw Mac virus vrij is, U dient al uw wachtwoord te wijzigen, niet alleen die van uw Mac maar ook van de websites die U heeft opgeslagen in de web browser en van e.v.t. applicaties. Als uw Mac is geinfecteerd en U doet aan internet bankieren is het ook te raden om uw bank gegevens te controleren op e.v.t. succesvolle aanmeld pogingen of transacties.

Mac opnieuw installeren

De allerlaatste optie om een malware applicatie of virus van uw Mac te verwijderen is door Mac OS volledig opnieuw te installeren. Dit betekend niet een backup terugzetten maar volledig opnieuw installeren. Bestanden die U nodig heeft en waarvan U zeker weet dat ze niet zijn geinfecteerd kunt U op externe media opslaan.

Hopelijk heeft dit artikel bijgedragen aan het optimaal beveiligen, optimaliseren van uw Mac. Heeft U vragen dan kunt U deze stellen onderaan dit artikel.

Heeft u een vraag? Stel uw vraag in ons nieuwe forum!
Ik doe mijn best u verder te helpen.

Ga naar ons forum.

Geef uw mening over dit artikel: 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (4 stemmen, gemiddelde: 4,75 van de 5)
Loading...

5 sterren is maximaal, 1 ster is minimaal. Bedankt voor uw stem!
p.s. stemmen is gratis en het helpt andere mensen. Heeft u een advies of vraag, dan kunt u het commentaar veld gebruiken.

Gerelateerde berichten

Auteur

Plaats een reactie