App of programma vertraagd opstarten in Windows 11 of 10

Stefan
App of programma vertraagd opstarten in Windows 11 of 10

Als u een installatie uitvoert in Windows, dan wordt er een app geïnstalleerd. De meeste apps voegen zichzelf na installatie toe aan de opstart apps. Dat betekent dat als u Windows opstart, de app daarna ook wordt opgestart.

Het opstarten van apps tijdens het opstarten van Windows kan Windows aanzienlijk vertragen. Zeker als er veel apps worden opgestart tijdens het laden van Windows. Windows probeert opdat moment zelf de essentiële apps en services te laden en moet dan ook nog eens software van derden mee opstarten.

Als u zelf wilt bepalen of een app wordt opgestart met Windows, dan is het een idee om deze app vertraagd op te starten. Dat betekent dat een app na een tijdsperiode die u zelf instelt pas wordt opgestart. Hiervoor dient u een taak aan te maken via taakplanner. Dit is hoe het werkt.

App of programma vertraagd opstarten in Windows 11 of 10

In de taakbalk klik op zoeken. In het zoekvenster type taakplanner en open de taakplanner app.

Taakplanner openen

In het acties menu klik op “taak maken” om een nieuwe taak aan te maken.

Taak maken via taakplanner

Geef de taak een duidelijke en herkenbare naam. Als u een bepaalde app vertraagd gaat openen, geef de nieuwe taak dan bijvoorbeeld de naam “App vertraagd opstarten”. Zodat u precies weet waar de taak voor dient. Er bestaan namelijk veel meer taken en zo maakt u duidelijk zichtbaar wat welke taak uitvoert.

Klik na het invoeren van een naam voor de taak op het tabblad “triggers”.

Taak naam geven en triggers openen

Klik op de “nieuw” knop om een nieuwe trigger aan te maken. Wijzig daarna “Start de taak” naar “Bij opstarten” en schakel de optie “Taakuitstel” in. Stel een tijdsperiode in om de taak vertraagd te laden.

Lees ook
Geheugenintegriteit is uitgeschakeld in Windows 10 of 11

U kunt kiezen uit de volgende tijdsperiode om de taak vertraagd op te starten. Namelijk, 15 minuten, 1 minuut, 30 minuten, 1 uur, 8 uur of zelfs 1 dag. Maak uw keuze uit de lijst en klik op OK om te bevestigen.

Taakuitstel een taak via taakplanner vertraagd opstarten

Klik op tabblad “Acties” om een nieuwe actie aan te maken. Een actie in dit geval is het starten van de app (of het programma). Klik op de “Nieuw” knop om een nieuwe actie aan te maken. In de “actie” selecteert u “Programma starten”.

Klik vervolgens op de “Bladeren” knop om het uitvoerbaar bestand te selecteren wat vertraagd opstart moet worden tijdens het opstarten van Windows. Klik op OK om te bevestigen.

Programma starten actie aanmaken via taakbeheer

Om te controleren of de taak succesvol kan worden uitgevoerd, klikt u met de rechtermuisknop op de door u aangemaakte taak in taakbeheer. In het menu klik op “Uitvoeren”. De app die u heeft ingesteld om vertraagd te starten zal in dit geval direct starten. Dit is namelijk een test. Als de app opent is de taak succesvol aangemaakt.

Taak uitvoeren met taakbeheer

De volgende keer als u uw computer opnieuw opstart en Windows wordt gestart, dan zal de app vertraagd worden opgestart met de tijdsperiode die u heeft ingesteld.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *