Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Wifi stuurprogramma opnieuw installeren in Windows 11 of 10

Als wifi niet werkt , dan kunt een aantal stappen doorlopen om het probleem te identificeren. Een stap die u kunt uitvoeren is het controleren of het correcte wifi stuurprogramma (“driver”) is geïnstalleerd in Windows.

Als er geen geschikt stuurprogramma is geïnstalleerd werkt bepaalde functionaliteit in wifi niet correct of is er gewoonweg geen wifi beschikbaar omdat de hardware niet wordt gedetecteerd.

Het opnieuw installeren van het stuurprogramma voor de wifi adapter kan het probleem oplossen. U kunt in eerste instantie proberen het wifi stuurprogramma te verwijderen. In enkele gevallen zal Windows vervolgens het wifi apparaat zelf detecteren en het geschikte stuurprogramma zelf installeren. Als Windows niet in staat is zelf een geschikt stuurprogramma te installeren, dan dient u zelf handmatig het stuurprogramma te downloaden en te installeren.

Het stuurprogramma voor een wifi adapter kunt u vinden op de website van de fabrikant van de adapter. Zorg dat u het geschikte stuurprogramma vervolgens download voor het model, de geschikte Windows versie en de architectuur.

Wifi stuurprogramma opnieuw installeren in Windows 11 of Windows 10

Wifi stuurprogramma automatisch installeren via Apparaatbeheer

Open Apparaatbeheer. Klik vervolgens op “Netwerkadapters”. Selecteer de wifi adapter met het foutieve stuurprogramma in de lijst. Klik erop met de rechtermuisknop op en klik op “Apparaat verwijderen”.

Apparaat stuurprogramma verwijderen

Herstart vervolgens de computer. Controleer of het geschikte wifi stuurprogramma nu automatisch door Windows wordt geïnstalleerd.

Als het stuurprogramma voor wifi door Windows niet wordt gevonden, dan dient u het stuurprogramma voor wifi handmatig te installeren.

Wifi stuurprogramma handmatig installeren via Apparaatbeheer

Open Apparaatbeheer. Klik vervolgens op “Netwerkadapters”. Selecteer de wifi adapter met het foutieve stuurprogramma in de lijst. Klik erop met de rechtermuisknop op en klik op “Eigenschappen”.

Klik op tabblad “Details” en selecteer in “Eigenschap” de “Beschrijvende naam” van het wifi apparaat.

Beschrijvende naam van wifi apparaat

Kopieer de naam van het apparaat en zoek vervolgens via uw browser op het internet naar het geschikte stuurprogramma voor de Windows versie en het model van het wifi apparaat.

Als u het geschikte stuurprogramma heeft gedownload dan verwijderd u het wifi stuurprogramma via de eerste stap in dit artikel en volgt u het installatieproces van het geschikte stuurprogramma door deze te installeren.

Wifi stuurprogramma installeren via Windows update optionele updates

Soms worden er problemen opgelost met hardware. Hier worden optionele updates voor aangeboden in Windows. Deze optionele updates moeten alleen worden geïnstalleerd als er problemen optreden en worden dus niet automatisch door Windows geïnstalleerd. Mocht wifi niet werken en zijn er optionele updates beschikbaar kunt u deze installeren om hierna te controleren of het probleem is opgelost.

 1. Open de instellingen.
 2. Klik vervolgens op “Windows update”.
 3. Klik op “Geavanceerde opties”.
 4. Klik in de “Extra opties” op “Optionele updates”.

Optionele updates installeren

Als er optionele updates beschikbaar zijn dan kunt u deze installeren.

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om het stuurprogramma voor wifi te installeren. Bedankt voor het lezen!

Lees ook deze artikelen over wifi:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook
7 REACTIES
 1. Hallo Stefan,
  Heb windows 10 maar bij een keer opstarten heb ik plots geen wifi meer. Zelfs bij instellingen -status is wifi verwijderd. Krijg bij wereldbolletje alleen vliegtuigstand te zien. Wat kan ik er aan doen om wifi op mijn computer te zetten. Rest van apparaten in huis hebben gewoon wifi. Alvast bedankt. Hans

 2. Goedenavond,
  Ik loop tegen het volgende probleem aan:
  om de zoveel tijd maakt mijn windows 11 laptop (Acer aspire 5) bij opstarten wel verbinding met de wifi, maar verbindt hij niet met Internet. Ook valt de internet toegang tijdens gebruik weg. De melding is: geen internettoegang. Android en Ios apparaten hebben hier geen last van, een soortgelijke laptop met win 10 van mijn dochter wel. Bij verbinden met de router via de kabel is er wel internettoegang. Ik heb het volgende gedaan:
  -wifi op de laptop aan en uit gezet > geen resultaat
  -dns cache, etc geleegd en gereset > geen resultaat
  -windows probleemoplossers gebruikt > geeft geen resultaat of de melding: geen netwerktoegang
  – wifiverbinding eruit gegooid en opnieuw ingesteld > geen resultaat
  -nieuwe driver voor de wifi geïnstalleerd > geen resultaat.
  het enige wat helpt is om de router (KPN V12 box) te resetten, maar de laatste keren doet het probleem zich vaker voor (kortere perioden tussen uitval).
  Wellicht kunt u enig licht werpen op deze zaak.
  Met vriendelijke groet.

  • Hallo, als wifi niet wegvalt, alleen de verbinding dan zit het in het modem. Waar precies is moeilijk te zeggen.

   1. U kunt proberen de wifi kanalen voor 2,4 & 5GHZ vast te zetten ipv op “Auto”.
   2. Begin met het uitlezen van het log bestand. Hierna neemt u contact op met KPN als er iets specifieks instaat.
   3. Als laatste kunt u het modem resetten, maar na contact met KPN.

   Hier leest u hoe u dit allemaal kunt uitvoeren:
   https://forum.kpn.com/modems-123/kpn-box-12-instellingen-webinterface-501604

   Succes!

   • Goedemiddag Stefan,
    Dank voor de tips. Naar aanleiding daarvan ben ik nog een keer gaan zoeken op het KPN forum. Daar vond ik een item dat precies het probleem beschreef. Het schijnt zich specifiek bij intel adapters voor te doen. Volgens KPN is de oplossing om in het modem de bandbreedte van de 5 GHz band te vergroten van 20 MHz Naar 80MHz. Dat heb ik nu gedaan en het lijkt te werken. Nu alleen nog zien of dit ook langdurig zo blijft. Tot zover dank in ieder geval!

    • Goed om te lezen dat er een mogelijke oplossing is geboden. Als het inderdaad intel chipset’s betreft, dan hebben ze bij KPN nogal wat te doen, aangezien er nogal wat intel chipsets worden gebruikt. Ben benieuwd! Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!