Home PC tips Windows Windows 11 back-up maken met Macrium Reflect

Windows 11 back-up maken met Macrium Reflect

0
Windows 11 back-up maken met Macrium Reflect

Als u Windows 11 gebruikt is een goed georganiseerde back-up strategie essentieel. Als u de back-up van uw computer goed heeft ingesteld kunt u in de toekomst tijd besparen door eventuele problemen op te lossen door een back-up terug te zetten.

Macrium reflect is gratis software die iedere thuis gebruiker of niet-commerciele gebruiker kan installeren om automatisch verschillende soorten back-up te maken van Windows 11.

Macrium reflect biedt drie verschillende type back-ups.

Volledige back-up

Een volledige back-up zorgt ervoor dat Macrium reflect alle geselecteerde partities, bestanden en mappen naar het schijfkopiebestand kopieert.

Incrementele back-up

Hierbij worden alleen de wijzigingen in bestanden opgeslagen sinds de laatste incrementele back-up of, als deze niet bestaat, de laatste volledige back-up. Bij het herstellen van incrementele back-ups berekent Macrium reflect welke revisie van bestanden moet worden hersteld op basis van de volgende incrementele back-ups en de oorspronkelijke volledige back-up.

Differentiële back-up

Slaat alleen de wijzigingen op die in bestanden zijn aangebracht sinds de laatste volledige back-up. Als gevolg hiervan worden de differentiële schijfkopieën groter naarmate de tijd vanaf het moment waarop de volledige back-up is gemaakt, toeneemt.

Windows 11 back-up maken met Macrium reflect

Het is aan te raden om voordat u een volledige eerste back-up gaat maken van alle schijven in Windows 11, om eerst “reddingsmedium” aan te maken.

Macrium reflect reddingsmedium aanmaken

Reddingsmedium zoals dit heet in de Nederlandse versie van Macrium reflect is een hulpmiddel op – ik raad aan een USB – aan te maken die u bij problemen met de PC kunt opstarten. In dit hulpmiddel kunt u verschillende opties gebruiken om losse bestanden of zelfs het complete systeem terug te zetten met een volledige back-up.

Klik links bovenin het menu op “Reddingsmedium”.

U kunt vervolgens het reddingsmedium op drie manieren aanmaken. De eerste is het “Windows opstartmenu”. Nog voor dat Windows wordt gestart wordt er een extra menu getoond. In dit menu kunt u kiezen om het Macrium reflect reddingsmedium te starten.

De tweede manier om reddingsmedium aan te maken is op een USB stick of USB harde schijf. Deze USB kunt u bij problemen opstarten via de BIOS en zo het reddingsmedium menu openen om problemen via een back-up op te lossen.

Als derde kunt u het reddingsmedium laten aanmaken op een ISO-bestand. Dit ISO-bestand kunt u dan op USB plaatsen of op een ander apparaat en zo het reddingsmedium hulpprogramma laden.

Ik raad aan, en biedt in deze instructie ook de optie “Verwisselbaar USB-flashdrive” te gebruiken. Heeft u geen USB apparaat, dan kiest u voor “Windows opstartmenu”.

Klik onderin op “Samenstellen” om het reddingsmedium aan te maken.

Afhankelijk van uw keuze voor het reddingsmedium duurt dit even. Wacht tot het reddingsmedium succesvol is aangemaakt.

Optioneel: Hoe start ik mijn computer op vanaf USB?

Volledige Windows 11 back-up maken

Om een volledige back-up te maken van Windows 11 maakt u de keuze welke schijven u wilt opnemen in het “image” bestand. Alle schijven die zijn gevonden worden door Macrium reflect standaard al geselecteerd. Als u hierin wijzigingen wilt aanbrengen dan is dit mogelijk. U ziet de schijven in het tabblad “Lokale schijven”.

Als u een back-up taak wilt aanmaken dan klikt u voor een volledige back-up op “Een image aanmaken van te selecteren schijven en/of partities op deze computer”.

U ziet vervolgens de grootte van de schijfkopie. De grootte is in dit voorbeeld “27,40 GB”. Belangrijk is dat de schijfkopie (“image”) niet op één van de geselecteerde partities kan worden geplaatst.

In de “Bestemming” of “Map” klikt u op het map pictogram om een locatie te selecteren voor het schijfkopie bestand. Ik raad aan een netwerklocatie te gebruiken of een gekoppeld extern medium zoals een externe harde schijf.

Er zijn nog legio van opties die u kunt toepassen op deze schijfkopie back-up. Deze opties vind u als u links onderin op “Geavanceerde opties” klikt. Om door te gaan met het maken van de schijfkopie klikt u op “Volgende”.

In de eerste stap kunt u een sjabloon selecteren voor uw back-up schema. Het is aan te raden een gewenst back-up schema te selecteren als u wilt dat Macrium reflect uw back-ups blijft maken terwijl u de computer gebruikt. Lees alle back-up schema’s goed door en maak uw keuze. Als u kiest voor “Geen” wordt er alleen een volledige back-up van dit moment gemaakt.

Onderin ziet u de optie “Oudste back-upset(s) wissen als minder dan X GB beschikbaar is op het bestemmingsstation”. Maak uw keuze of u dit wilt. Ik raad het wel aan.

Als u een schema heeft geselecteerd dan kunt u dit eventueel nog bewerken. Ook ziet u direct de tijd en dagen waarop dit back-up schema wordt uitgevoerd.

Ook hier zijn nog veel meer opties en functies te gebruiken voor het maken van deze back-up. Lees alles goed door, als u de back-up heeft ingesteld zoals gewenst, klikt u op “Volgende”.

U krijgt nu nog een samenvatting te zien van de schijfkopie. Klik op “Voltooien” om door te gaan.

In de opties voor de back-up kunt u kiezen wat u wilt uitvoeren. U kunt de back-up direct uitvoeren en het back-up definitiebestand opslaan. Geef vervolgens een duidelijke naam in voor deze back-updefinitie en klik op OK.

Afhankelijk van uw keuze om de Windows 11 back-up direct te starten wordt de back-up uitgevoerd. Alle extra differentiële of incrementele back-ups worden vervolgens automatisch volgens schema uitgevoerd, indien u dit als back-up schema heeft geselecteerd.

Als de volledige schijfkopie back-up is voltooid krijgt u het bericht “Image aanmaken is succesvol voltooid in”.

Het Macrium reflect back-up schijfimage bestand is nu beschikbaar op de door u geselecteerde back-up locatie.

Windows 11 back-up terugzetten met Macrium reflect

Als u de back-up aangemaakt met Macrium reflect wilt terugzetten, kunt u of het eerder aangemaakte reddingsmedium gebruiken, of via Macrium reflect zelf.

In Macrium reflect klik op tabblad “Bestaande back-ups”. Controleer vervolgens welk type back-up er beschikbaar is, meestal sowieso een volledige back-up. Dit is echter afhankelijk van de gekozen back-up strategie via het schema.

Klik vervolgens op “Terugzetten” en volg de stappen om de back-up terug te zetten op uw Windows 11 computer.

Ik hoop dat ik u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Windows 11 systeem back-up maken.

GEEN REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mobiele versie afsluiten