Windows

14 tips om de taakbalk aan te passen in Windows 11

Met Windows 11, de nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem, krijgt u toegang tot een scala aan vernieuwingen en verbeteringen die uw gebruiksgemak en personalisatie van de gebruikerservaring verhogen.

Een van de meest opvallende veranderingen is de vernieuwde taakbalk. Deze centraal geplaatste balk aan de onderkant van uw scherm is niet alleen esthetisch aantrekkelijker gemaakt, maar biedt ook nieuwe functionaliteiten en aanpassingsmogelijkheden.

Of u nu de locatie van pictogrammen wilt wijzigen, snelkoppelingen wilt toevoegen of de algehele look en feel van de taakbalk wilt veranderen, Windows 11 geeft u alle tools die u nodig heeft. In deze gids laat ik u zien hoe u de taakbalk in Windows 11 naar uw eigen wensen kunt aanpassen.

Taakbalk aanpassen in Windows 11

Taakbalk instellingen openen

Om de taakbalk aan te passen dient u de taakbalk instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte in de taakbalk. Klik op Taakbalkinstellingen in het menu.

Taakbalkitems wijzigen

Als u de taakbalk instellingen heeft geopend dan ziet u bovenaan de taakbalk items. Dit zijn de knoppen die u ziet op de taakbalk. Dit is een set van vier knoppen die u in- of uit kunt schakelen. U kunt in het menu taakbalkitems de volgende knoppen in- of uitschakelen. De zoeken knop, de taakweergave knop, de widgets knop en de chatten knop.

Systeemvak pictogrammen in- of uitschakelen

De taakbalkhoek is de rechterzijde van de taakbalk links naast de tijd en datum. Hier vind u ook de pictogrammen van open apps en apps die op de achtergrond actief zijn.

Aan deze set van pictogrammen kunt u drie pictogrammen toevoegen, namelijk het pen menu en het schermtoetsenbord en een virtueel touchpad. Alle drie de pictogrammen kunt u toevoegen door elke functie in- of uit te schakelen.

Andere systeemvak pictogrammen weergeven

In de taakbalkhoek worden nog meer pictogrammen weergeven. Standaard is alleen OneDrive zichtbaar. De overige pictogrammen worden verborgen onder een pijltje. Dit pijltje opent de systeemvakpictogrammen.

Om nog meer pictogrammen zichtbaar te maken en dan bedoel ik de pictogrammen die onder het pijltje verborgen zitten. Deze pictogrammen kunt u aanpassen via het overloopmenu.

Geef per pictogram aan welke u wilt weergeven in het systeemvakpictogrammen menu. U kunt de volgende pictogrammen wijzigen:

Microsoft OneDrive, Windows Beveiliging, Microsoft Teams, Windows verkenner (hardware notificaties) en msteams.exe. Het is mogelijk dat deze pictogrammen afwijken in andere versies van Windows 11, bijvoorbeeld toekomstige versies. Afhankelijk van geinstalleerde apps worden er nog meer pictogrammen getoond.

Gedrag van de taakbalk aanpassen

In Windows 11 kunt u net als voorgaande versies van Windows het gedrag van de taakbalk aanpassen. Er zijn een aantal aanpassingen die u kunt doen. Ik zal ze één voor één toelichten.

Taakbalk automatisch verbergen

Als u deze optie inschakelt dan verdwijnt de taakbalk automatisch als uw muis zich niet op de taakbalk begeeft. Als u met uw muis over de locatie gaat van de taakbalk dan wordt de taakbalk weer weergegeven. Schakel de optie: Taakbalk automatisch verbergen in- of uit aan de hand van uw voorkeur.

Badges weergeven in taakbalk-apps

Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft mail dan kunt u via deze functie direct zien hoeveel ongelezen berichten u heeft. Er wordt dus op het icoon in de taakbalk een cijfer weergegeven als de app dit ondersteunt. Microsoft mail ondersteunt badges, maar er zijn nog meer apps.

Knipperen weergeven op taakbalk-apps

Wanneer er een melding is van een app, dan kan het pictogram in de taakbalk gaan knipperen om uw aandacht te vragen. Door deze functie in- of uit te schakelen kunt u dit aanpassen.

Mijn taakbalk weergeven op alle schermen

Als u meerdere beeldschermen heeft aangesloten op uw computer, dan kunt u door deze functie in- of uit te schakelen bepalen of de gehele taakbalk wordt weergegeven op alle schermen. Dat betekent niet dat de taakbalk wordt doorgetrokken, maar er op elk scherm dezelfde taakbalk is te zien met pictogrammen en meldingen. U kunt er eventueel voor kiezen om de weergave van de taakbalk-apps aan te passen.

Elk willekeurig venster delen vanaf mijn taakbalk

Deze functie stelt u in staat om een geopend venster te delen met deelnemers aan bijvoorbeeld een Teams vergadering. Als u in een vergadering zit, en u beweegt over een willekeurig venster in de taakbalk, dan ziet u direct een knop om dit venster te delen.

Selecteer de uiterste hoek van de taakbalk om het bureaublad weer te geven

Om snel te wisselen van een geopend venster naar het bureaublad, kunt u door deze functie in te schakelen via één klik alle geopende vensters minimaliseren en het bureaublad weergeven. Er is een heel klein streepjes zichtbaar, helemaal rechts van de tijd en datum. Als u er met uw muis over beweegt ziet u “Bureablad weergeven”.

Seconden weergeven in systeemvakklok

Door deze functie in te schakelen ziet u, zoals de titel al vermeldt, de secondes in de klok weergave op de taakbalk.

Taakbalk naar boven, verticaal naar links of rechts verplaatsen

Let op: Dit is geen officiële manier. Ik raad u aan om een herstelpunt aan te maken voordat u verder gaat. Als u een herstelpunt aanmaakt kunt u de wijzigingen terugdraaien.

U kunt de taakbalk naar boven, verticaal naar links of rechts verplaatsen. Er is echter één nadeel en dat is dat de taakbalk pictogrammen in sommige gevallen verkeerd worden uitgelijnd.

In Windows 11 worden dezelfde register sleutels toegepast als in Windows 10. Deze manier om de taakbalk dus verticaal naar links of rechts te verplaatsen is hetzelfde als in Windows 10, alleen in Windows 11 wordt dit niet officieel door Microsoft ondersteunt met uitlijn en andere – mogelijke – problemen met de taakbalk tot gevolg. Houdt hier dus rekening mee.

Open het Windows register. Ga via de linkerzijde naar de volgende sleutel:

Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\StuckRects3

Dubbelklik op “Settings”. U gaat de binaire waarde nu bewerken. Hier komt een belangrijk punt anders gaat het niet werken. Lees goed a.u.b.

Op de tweede regel in de waardegegevens gaat u naar het vijfde binaire gegeven. U klikt met de muis rechts naast de vijfde binaire gegevens. In dit voorbeeld is dat “03”, de muispunt knippert dan rechts naast “03” zoals in onderstaande voorbeeld afbeelding.

Druk éénmaal op backspace op uw toetsenbord en type één van de volgende waardes, afhankelijk van waar u de taakbalk wilt plaatsen. Het is belangrijk dat u beide cijfers typt.

00: Taakbalk aan de linkerkant van het scherm.
01: Taakbalk boven aan het scherm.
02: Taakbalk aan de rechterkant van het scherm.
03: Taakbalk onderaan op het scherm (normaal).

Als u de taakbalk dus bovenin het scherm wenst te plaatsen typt u alleen “01” zonder quotes. U ziet de “03” dan veranderen in “01”. Klik op OK.

Mocht u nu een fout maken, klikt NIET op OK maar op Annuleren en probeer het opnieuw. Heeft u toch op OK geklikt kunt u het altijd terug wijzigen naar “03” om de taakbalk te plaatsen waar Microsoft het bedoeld heeft, namelijk de onderkant van het scherm.

Als u de waarde heeft aangepast naar de gewenste locatie van de taakbalk dan klikt u met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op “Windows Terminal (beheerder)”.

In het Windows Terminal venster typt u twee commando’s achter elkaar.

taskkill /f /im explorer.exe
explorer.exe

Daarna als alles goed is gegaan ziet u de taakbalk waar u het zou verwachten, bovenin, links, rechts of normaal onderaan. Hierbij een voorbeeld van de taakbalk bovenin.

Ik heb links en rechts ook getest, bij mij werkte het niet, er kwamen geen pictogrammen in de taakbalk. Het kan dat het bij u wel werkt dit moet u testen. Nogmaals, zorg dat u een herstelpunt heeft zoals eerder aangegeven in het begin van dit hoofdstuk.

Website snelkoppeling toevoegen op de taakbalk

Als u een snelkoppeling naar een website wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een hyperlink alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe https://hetadresnaardewebsite.nl/

Vervang het adres van de website naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een hyperlink betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een hyperlink naar een website op de taakbalk in Windows 11.

Klik op de snelkoppeling in de taakbalk en selecteer de browser waarmee u de snelkoppeling wenst te openen. Alle toekomstige snelkoppelingen worden vervolgens met deze browser geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een website toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Snelkoppeling naar map toevoegen op de taakbalk

als u een snelkoppeling naar een map wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een map snelkoppeling alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe c:\windows\

Vervang de locatie naar de map naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een snelkoppeling betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een hyperlink naar een website op de taakbalk in Windows 11.

Klik op de map in de taakbalk, de map locatie wordt nu geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een map toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Snelkoppeling naar bestand toevoegen op de taakbalk

als u een snelkoppeling naar een bestand wilt toevoegen aan de taakbalk, dan kan dat in Windows 11 in principe niet. Er is echter een oplossing om een bestand snelkoppeling alsnog toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk. Dit kan bijvoorbeeld een word-document of excel-document zijn.

Klik met de rechtermuisknop op vrije ruimte op het bureaublad. Klik op Nieuw en daarna op Snelkoppeling. In het veld van locatie typt u:

explorer.exe C:\Users\stefan\Desktop\test.doc

Vervang de locatie naar het bestand naar uw keuze. Geef daarna een herkenbare naam op voor de snelkoppeling.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op Eigenschappen in het menu. Klik op tabblad Snelkoppeling en klik op “Ander pictogram” en selecteer een herkenbaar pictogram zodat u weet dat het een snelkoppeling naar dat bestand betreft. Klik daarna op toepassen en op OK.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en klik op “meer opties weergeven”. Klik vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”. U heeft nu een snelkoppeling het bestand op de taakbalk in Windows 11.

In principe kunt u op deze manier elk bestand of app toevoegen aan de taakbalk. Elke snelkoppeling kunt dus toevoegen aan de taakbalk.

Klik op het bestand in de taakbalk, het bestand wordt nu geopend. Dit is een onofficiële manier om een snelkoppeling naar een bestand toe te voegen aan de Windows 11 taakbalk.

Taakbalk vensters degroeperen (taakbalk venster in aparte tegel weergeven)

In Windows 11 worden standaard alle open venster gegroepeerd onder een pictogram. Dit wil zeggen dat als u meerdere vensters open heeft dat al deze venster zich onder het pictogram bevinden en dat u erop moet klikken om een specifiek venster te openen.

U kunt deze venster nu ook degroeperen. Dit houdt in dat alle vensters los worden weergeven op de taakbalk. Dit maakt het beter inzichtelijk hoeveel vensters er geopend zijn en en kunt ze makkelijker selecteren.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik vervolgens op “taakbalkinstellingen”. Klik op “Gedrag van de taakbalk” en wijzig de optie “Taakbalkknoppen combineren en labels verbergen” naar “Nooit” of “Wanneer taakbalk vol is”. Als u nooit kiest dan ziet u altijd alle geopende vensters in de taakbalk. De optie wanneer de taakbalk vol is, alleen als er zoveel vensters open zijn dat de taakbalk vol is.

Taakbalk transparant maken

TranslucentTB is een hulpprogramma waarmee u de taakbalk van Windows 11 naar wens kunt aanpassen. Met TranslucentTB kunt u de taakbalk van Windows 11 transparant maken, waardoor deze naadloos opgaat in uw achtergrond.

Door eenvoudige instellingen te selecteren, kunt u kiezen voor volledige transparantie, een licht vervaagd effect of het acryleffect. Het is een lichtgewicht tool die specifiek is ontworpen om de esthetiek van uw desktop te verbeteren zonder veel systeembronnen te verbruiken. Installeer TranslucentTB, start het programma en pas de taakbalk aan zoals u dat wilt. Dit is hoe het werkt.

Om te beginnen opent u de Microsoft Store. In de zoekbalk typt u: translucenttb. Download en installeer de app vervolgens.

Wanneer u de app opent, ziet u direct dat de taakbalk transparant is geworden. Hieronder een voorbeeld:

Het grote voordeel van translucenttb is dat het enkel de taakbalk transparant maakt. Alle overige vensters worden niet transparant gemaakt. Dit in tegenstelling tot de transparant effecten in Windows zelf die alle vensters transparant maken.

U vind translucenttb in het systeemvak menu als pictogram. Klik erop met de rechtermuisknop om de opties van deze app te openen.

Lees ook:

Ik hoop u met deze informatie te hebben geholpen. Bedankt voor het lezen!

Bekijk reacties

 • Zeker een bedankje voor dit uitgebreide artikel, kan alleen de registrie entry Stuckrects3 niet wijzigen met regedit op mij laptop onder windows 10?

  Als u daar een antwoord op weet vooraf mijn dank,

  Groet John

  • Hallo, of "Stuckrects3" werkt op Windows 10 weet ik zo niet. Met deze app kunt u de taakbalk ook verplaatsen:
   https://winaero.com/
   Succes!

   • Excuus mijn fout mijn laptop draait onder W11, desktop draait op W 10, dus mijn probleem blijft met niet kunnen aanpassen ? Gr John

    • Hallo, ik raad u aan WinAero te gebruiken via de link in mijn vorige reactie. Dit doet hetzelfde, maar dan hoeft u niet zelf de registerwaarde aan te passen. De aanpassing komt nogal precies, als u ook maar een spatie verkeerd zou zetten dan werkt het al niet. Mogelijk zit daar de fout, of niet, de app is het makkelijkst en gratis.
     Wat ik vergeten ben, volgens mij werkt naar links of rechts verplaatsen niet meer. Microsoft heeft dit uitgeschakeld.
     Succes!

 • Onderaan links op de taakbalk is er een icoon met een wolkje van het weer.
  Er staat nu Bewolkt met een temperatuur aanduiding in graden Fahrenheit
  Hoe kan ik dit veranderen naar graden Celcius,
  Graag uw antwoord per e-mail
  Groeten

  • Hallo, klik op het icoon met het wolkje en weer. Klik vervolgens rechtsbovenin in de "weer widget" op de drie puntjes. Dit is één van de widgets die u ziet in het venster met het actuele weer. Wijzig de weergave van Fahrenheit naar Celsius.
   Succes!

 • Beste
  Mij lukt het niet om de taakbalb rechts vertikaal te plaatsen
  Heb de registersleutel aangepast zoals aangegeven in waarde 02 op ok gedrukt explorer opnieuw gestart maar taakbalk blijft onderaan
  Wanneer ik terug naar het register ga dan zie ik dat de waarde opnieuw op 03 staat het zet zich blijkbaar zelf op 03
  wat doe ik fout
  wie weet raad??

 • Goedemorgen , Goedemiddag , Goedenavond .

  Ik heb nou windows 10 op mijn Laptop staan .

  Ik heb ook gelezen van dat windows 11 beschikbaar is , mijn vraag is : is windows 11 gratis ? en is de taakbalk in windows 11 hetzelfde als in windows 10 .

 • Beste, Net splinternieuwer MSI met windows 11 maar taakbalk menu verdwijnt voordat ik automatisch uischakelen kan kiezen. De balk is dus permanent aanwezig

 • na de laatste windowsupdate, die ik MOET uitvoeren, is er een reclamelinkje IN mijn zoekoptie-vakje gekomen. Het vakje linksonder 'typ hier om te zoeken...' , naast de tekst dat plaatje. Het is een linkje naar Bing, maar de link is botweg een 'zoekopdracht naar Turkse Riviera, resorts en andere reclame. Hier baal ik van !!! Ik krijg het niet weg !!! Wat een misselijke update van windows, weer ! Hoe krijg ik het weg ?!
  Zolang het er instaat accepteer de update niet !!!

 • Hallo Stefan,
  Af en toe bij het opstarten van mijn Win 11 PC verdwijnen de icoontjes welke in het midden staan ,uit mijn taakbalk. De taakbalk zelf verdwijnt niet. Ik moet mijn PC opnieuw opstarten opdat deze terug zichtbaar worden. Hoe kan ik dit verhelpen? Graag een feedback aub.